Coach Jose Coach Jose

Jag orkar inte tänka!

Som grundare av Moveoo är jag privilegierad att dagligen få vara runt bland er - de kreativa och engagerade ledarna och instruktörerna som formar och förbättrar människors liv genom träning och en sundare livsstil. Det är genom era tankar och reflektioner som jag hämtar inspiration och nya insikter för att driva oss framåt.

På sistone har jag lagt märke till en intressant reflektion som flera av er har delat med mig. Många av er kreativa ledare berättar om utmaningar med att få deltagarna att ta egna initiativ och tänka själva under träningen. Det är nästan som om vissa deltagare föredrar att få träningen serverad på ett standardiserat sätt, utan att behöva anstränga sina egna tankar. För mig som brinner för att främja en aktiv och medveten livsstil blir detta en tankeväckande konflikt.

Hur kan någon inte vilja tänka själv? Det är en fråga som jag ofta ställer mig när jag möter dessa tankar. Visst, jag förstår att en hektisk dag kan göra oss mentalt utmattade, och ibland är det lockande att bara följa instruktionerna utan att engagera hjärnan fullt ut. Men att inte tänka själv, är det verkligen vad vi strävar efter? För mig blir det som att gå runt med en avstängd hjärna, och hur ska vi då kunna växa och utvecklas?

Den negativa effekten av att inte tänka själv sträcker sig långt bortom träningssalen. När vi tillåter oss att följa standardiserade tankemönster utan att reflektera eller ifrågasätta, begränsar vi inte bara vår kreativitet och lust i träningen, utan även i våra professionella liv. Det blir svårare att hitta innovativa lösningar, att tänka utanför boxen och att möta nya utmaningar med öppenhet och nyfikenhet.

Det är här den kreativa och nyfikna ledarstilen kommer in i bilden. Genom att väcka deltagarnas nyfikenhet och uppmuntra till kreativitet i träningen, öppnar vi upp för en naturligare och mer engagerande upplevelse. Istället för att servera färdiga lösningar, skapar vi en miljö där deltagarna får möjlighet att utforska och tänka själva. Och vet ni vad? Det visar sig faktiskt vara en av de bästa metoderna för att ge vår hjärna en välbehövlig boost!

Så låt oss fortsätta att utmana både oss själva och våra deltagare att tänka utanför boxen, att vara nyfikna och kreativa, och framför allt att aldrig sluta utforska våra egna gränser och möjligheter. Tillsammans kan vi skapa en träningskultur där varje individ uppmuntras att växa och blomstra på sitt eget unika sätt.

Tack för att ni är en del av Moveoo-familjen, och kom ihåg att era tankar och reflektioner är värdefulla för oss alla.

Tre Sätt att Skapa Kreativitet i Träningen:

  1. Stimulera Självutforskning: Ge deltagarna utrymme att utforska olika rörelser och tekniker på egen hand, och uppmuntra dem att reflektera över sina egna upplevelser och insikter.

  2. Fokusera på Processen: Lägg mindre vikt vid prestation och resultat, och istället betona vikten av att vara närvarande i varje steg av träningen och att lära sig av varje erfarenhet längs vägen.

  3. Skapa en Gemenskap av Kreativitet: Bygg en atmosfär av ömsesidig respekt och uppmuntran där deltagarna känner sig trygga att dela med sig av sina idéer och experimentera med nya sätt att träna.

Tack för att ni fortsätter att inspirera och utmana mig som ledare. Tillsammans gör vi större skillnad!


Läs mer
Coach Jose Coach Jose

VARFÖR HAR DU GUBBEN PÅ HANDEN?

En del har observerat att jag har den vitruvianske mannen som Leonardo da Vinci gjorde runt år 1492 på min hand och undrar varför.

Det hela började med att jag ville ha en bra logga till ett av mina gym. När jag fick höra om LdV och hanns målning som symboliserar symmetri som en perfektion slog jag till. Vem vill inte bli perfekt tänkte jag?. Och jag var ju inte ensam. Gymmet var fullt med människor som tränade efter olika ideal. För att nå dit använde de mina maskiner och traditionella övningar som sas leda mot målet. Som idrottare var jag tidigt driven och ville bli bäst, det var liksom det som var hela poängen med alla träning jag underkastade mig. Så den vitruvianske mannen kom att bli symbol för drömmen om att bli bäst i symmetri och prestation.

Men det var i en svunnen tid. Idag är mina tankar annorlunda. Genom alla möten med kunder och grupper har jag insett att människor faktiskt strävar efter annat. Väldigt få vill bli bäst, de vill mest öka sitt välmående och hålla formen på en bra nivå.

FORMEL 1 V/S VOLVO

För några år sedan föreläste jag vid ett stort bilforum. Vid ett tillfälle i föreläsningen gjorde jag en liknelse där bilmekanikern hela tiden strävade efter att fixa risiga bilar till Formel 1 bilar, oavsett grundmaterialet. Alla tyckte det skulle vara coolt om Volvon kunde trimmas till en Formel 1 bil, men de insåg också det orimliga. Värdet var väldigt begränsat eftersom deras liv handlade om att åka och handla, hämta barn, skjutsa till träning en iskall vintermorgon. När de hade suttit en minut i sin bikupor och sorterat var alla överens om att det var bättre om Volvon var balanserad, startade i alla väder, hade tillräckligt lastutrymme och den fick gärna vara snygg i lacken och välpolerad.

Liknande reflektioner gör de flesta som passerat 40+ kring träningen också. Ändå tränar så många efter metoder som används för att öka prestationer istället för allmänfunktion.

När jag fick höra att experter studerat den vitruvianske mannen och upptäckt att grundteorin inte stämmer kring dess talade symmetri föll ett mynt ner. Och det föll väl ut med mina tankar kring prestation och ansträngning. Vad vi behöver är en kropp som klarar av vardagens ansträngning, inte som kan prestera i utvalda övningar. (Även om det är roligt att prova och se förbättring)

Så jag gjorde om den vitruvianske mannen och gav honom ett nytt syfte. Jag tog bort kvadraten och cirkeln samtidigt som jag justerade frisyren till min egna. Nu är han en symbol för min strävan att bli symmetrisk och perfekt som människa och jag har inga tankar om att nå fram till målet.

Nu hjälper den vitruvianske mannen mig varje morgon, dag och kväll med påminnelser om att alltid sträva efter aktiviteter som främjar min balans och symmetri. Det gäller för rörelser, vila och maten jag äter. Varje gång jag ser en skymt av honom påminns jag om att göra bra för mig, den närmast och för samhället. För mig har han blivit ett sunt och hjälpsamt filter när jag villigt och tacksam utsätter mig väldigt mycket intryck, åsikter och beslut. Jag har hjälp av honom när jag ständigt förlägga om min tänkta träning pågrund av smärta i knä och fot eller måsta prioritera in annat. Han hjälper mig handla hem mat och han knackar på min axel när jag sitter framför TV’n för länge. Han hjälper mig också lyssna på människor och han hjälper mig när jag coachar eller ger tips.

En del säger sig inte behöva en symbol för att gå framåt i livet. Det har jag inge problem med. Men när någon lägger till, “ det skulle inte påverka mig” tänds en lite låga som vill reflektera.

Självklart påverkar den, precis som allt annat gör. Det är därför vi har reklam omkring oss, vi klär oss på ett visst sätt och så vidare. Självklart påverkar det vi ser oss oavsett du är medveten eller omedveten. Så om du vill ha hjälp handlar det om att fatta ett beslut, ha en tro, tillit och att träna på det du kopplar till symbol och ett sundare beteende.

För mig har det växt till att inkludera handens alla fingrar. För dig som är nyfiken kommer snart inlägg där jag beskriver hur jag använder mina fingrar i syfte att sortera, reflektera och skapa ankringar till sundare beteenden.

Vi hörs och syns;-)

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

JAG SKA BARA KOMMA IGÅNG FÖRST!

Jag vet inte hur många gånger jag har hört den kommentaren på middagar, cafén eller vid andra tillfällen när jag springer på människor, och jag vet att många kollegor har liknande erfarenhet. Jag kan förstå att kommentaren lätt slinker ut eftersom att mången träning framställs på ett sätt som gör att människor känner krav och förväntningar på sig.

Jag tror att det kommer av hur träningen mäts, bedöms och säljs i form av prestationer och visuella resultat.

Jag tror att ledare som kan vecka liv i nyfikenheten också skapar hållbarhet. Jag känner själv ett starkt behov att få vara nyfiken och inkännande i min träning eftersom mitt syfte numera är att må bättre i knopp och kropp, inte att prestera i ett antal övningar.

Så om du känner dig begränsad och osäker på att börja träna eller att ta ett nytt steg i din träning bör du sortera och reflektera över varför känslan uppstår. Ligger olusten i rörelsen eller i förväntningarna du har på dig. Tror du andra har förväntningar på dig? Vart kommer förväntningarna ifrån?

Min erfarenhet är att det är i förväntningarna som det skiter sig. Vi tror att vi ska göra saker på ett visst sätt för att bli accepterade. “Vi gör hellre sämre i grupp än bättre ensam”.

Jag vet att många som börjar reflektera på intentioner, beteende och självvalda sanningar snabbt inser att det finns massor av möjligheter att komma igång.

Ett av de bästa sätten är- SÄTT IGÅNG.

Att ta första steget öppnar upp för nästa steg. Om du ställer in dig på att vara på plats i träningen och väntar med att prestera har du ett sundare mindset. På mina utomhuspass dyker det ofta upp människor som snabbt vill lämna sin dåliga form. Dessa tröstar jag med: “du behöver inte prestera på ett speciellt sätt, bara bli ansträngd på ett allmänt sätt”. Bara av att byta ut prestation mot ansträngning har du som ledare inkluderat alla oavsett form och tidigare erfarenhet.

Om målet är att bli ansträngd kan alla välja att lyckas och svårast blir det för den som är vältränad.

Att inte orka en hel övning är alltså inte ett misslyckande, du blev bara klar lite tidigare.

Så skjut inte upp träningen. Börja och ha tillit till processen som sker när du börjar skapa sundare vanor…..

Ett annat tips kan vara att söka sig till inspirerande weekends fyllda med träning, god mat och likasinnade. Är det något som lockar har jag i skrivande två alternativ som du hittar om du trycker på knappen nedan:-)

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

UNIK TRÄNING!

Jag pratar ofta om den unika träningen vilket hos en del väcker frågan, vad är unik träning?

En högst befogad fråga och jag ska här försöka ge ett nytt och kort svar på det. Som vanligt är du välkommen med dina tankar och reflektioner eftersom jag inte hävdar rätt eller fel, bättre eller sämre.

Träningen vi känner till är den vi lärt oss. Vi lärde oss den av olika anledningar och vi har lärt oss olika sätt att träna. Gemensamt för den träning som lärs ut är att den är standardiserad, går att bedöma och jämföras. Det är den standardiserade träningen som vi ser i läroböcker och till stor del i social media. För att mäta framgång jämför vi oss med andra i olika prestationer. Frågan som allt fler ställer sig är om standardiserade övningarna passar mina behov? Jag ser inledningsvis inget fel på en övning. Men om ditt förhållningssätt till rörelser är att du monotont och statisk använder dig av samma övning vecka efter vecka har jag tankar och reflektioner jag vill dela med dig. Så om du känner att din träning är lite monoton och du kämpar med disciplin, kontinuitet och svajande träningskarraktär bör du läsa vidare.

Personligen tror jag att vi går mot en spännande och rolig framtid till mötes inom träning.

I takt med att vi bättre förstår behoven av ett ökat välmående och stärkt vardagsatletism ändras även synen på hur vi bör röra oss. Om träningens syfte är att kompensera det jag är skapt att göra, men inte gör, blir det spännande att se över din träning.

Låt oss först konstatera att du är unik och så även din funktion och dina behov. Så bör även din träning vara, unik. För att nå en unik träning måste du alltså reflektera över om du tränar som ändra gör eller som du behöver? Och jag förstår att inte alla vill/orkar/kan ta reda på sina behov. Tillhör du den skaran kan du alltid reflektera över människans behov.

Det råder ingen tvekan om att träning är ett sentida påhitt och våra behov är uråldriga. När träningen utvecklades gjordes det inte med hälsa och välmående i fokus.

Vad som stimulerar en människa är att vara nyfiken, kreativ och att utvecklas. Och det är där den unika träningen växer fram.

När du som individ eller instruktör provar dig fram i syfte att utmana kroppen nyfiket blir träningen kreativ, varierad och därmed unik. Jag väljer att utbilda Moveootränare som jobbar inom syftesramar. Inom en ram har man ett syfte och utmanar sig med att inte återupprepa en övning på exakt samma sätt hela tiden. På så sätt kan du behålla ditt fokus samtidigt som du skapar mönsterbrytare som gör dig mer medveten i din kropp och dess rörelser.

Som ett exempel kan jag ta ett klassiskt utfallssteg där benet kliver bakåt varpå knäet sänks ner mot golvet innan rörelsen vänder tillbaka.

Det är en standardiserad och bra övning som begränsar väldigt många i sin träning eftersom ett kontinuerligt upprepande över tid hämmar utvecklingen. Alla vi som jobbar med träning vet att variation över tid är bra. Men få tränar med den reflektionen som ett system. Inom Moveoo jobbar vi inte med isolerade övningsprestationer till förmån för utmanande rörelser. En Moveooledare som guidar i ett utfallssteg kan låta på följande sätt för att uppnå variation.

- sträva efter att ta klivet så långt bak du kan.

- sträva efter att ta dig upp från låga läget så snabbt du kan

- sträva efter att inte sätta bakre foten på samma ställa två gånger i rad

- sträva efter att kliva lika långt med båda benen och samtidigt belasta fötterna på samma sätt.

Enkla exempel på hur vi skapar en träningsmiljö där allt kan vara med och prestera på ett kreativt och varierat sätt och nyckeln till inkludering är- strävan.

Strävan behandlas som en fråga vilket gör att den aktive reflekterar över vad som görs, hur det görs och hur det kan göras annorlunda.

I klippet ser du ett annat sätt som vi Moveooledare använder när vi guidar individer till en mer medveten och inkluderande träning som stärker kroppen och ökar självkänslan.

Passa på att kika in i kalendern så att du inte missar något roligt event eller en resa.

Tills vi hörs igen, sträva efter positiva mönsterbrytare.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Högintensivt, snabbt och effektivt. Är det en träning som stärker hälsan?

Ny artikel väcker en gammal fråga till liv- hur ska man träna för att må bäst?

Bild från artikeln som du bör läsa på forskning.se

Vi som jobbar med träning har olika filosofier och vi följer olika "religioner" som predikas för våra kunder och på våra klasser. Det kan ibland bli förvirrande för aktiva som lyssnar på olika instruktörer. På det kommer allt som skrivs i media och då framförallt i social media där vi kan uttrycka vara sanningen helt osorterat.

Jag läste nyligen en artikel som berör intensitet och effektivitet i träningen.

Den gör gällande att vi bör träna intensivare än vi trott för att få större hälsoeffekter.

Det har fått många att börja fundera över sin träning. "Tränar jag bra nog för att påverka mitt mående positivt?" Är du en sådan som stressas över att du inte följer alla rekommendationer som kommer kring träning ? Läs då vidare.

Att uppnå ett ökat välmående som håller över tid är ett komplext projekt, ett livstids-projekt.

Låt oss först göra klart kring en sak. Människan behöver inte träna för att må bäst. Att träna är en sentida "hobby" som har kommit att kopplas till en del positiva hälsoeffekter som har med rörelser att göra.

När vi tränare, forskare och media pratar träning glömmer vi lätt bort hur förutfattade och exkluderande vi är. (I all välmening) Sättet vi kommunicerar kring fysisk aktivitet får uppenbart väldigt många att avstå från träning. Bland dom som försöker få till träningen är många förvirrade och de väljer fel träning i förhållande till deras behov.

När förståsigpåare, som jag själv, pratar om att intensiv träning är bra pratar vi i själva verket om en situation där hjärtat och kroppen stressas mer än vanligt. Som när du jagar eller blir jagad. Att kunna "slå på" är en förmåga som utvecklats under miljoner år, en förmåga som behöver underhållas för att du ska må som bäst och för att du ska undvika att förlora förmågan. Du kan göra den på gym, men du kan också göra det där det passar dig bättre. För att få till en effektiv aktivitet med högre intensitet behöver du inte ens redskap och du kan göra aktiviteten i vardagsrummet, ute eller på jobbet.

Vill du undvika att fastna i träningens ofta begränsade tankarna kan du utgå från ett naturligare behovs scenario. För att du ska må bra bör du blanda mellan låg, mellan och lite högre intensitet. Hur mycket av varje har alltid styrts av miljö, omständigheter och din personlighet. Och så kan du fortsätta tänka som motionär.

Säg att du är en "Yoggi" som är lugn till vardags och yogar tre gånger i veckan. Bra träning som behöver kompletteras med pulshöjning och en motståndsträning fylld med mönsterbrytande pressar, drag och en del lyft. Är du en högintensiv löpare som springer mellan jobb och i din träning. Lägg in yoga och mobilitet i din träning. Smiter du till gymmet och "pumpar" för att se bra ut under semestern, lägg in mobilitet och puls på en ansträngd nivå.

En logik som förstås av alla men få praktiserar eftersom det kräver en ansträngning bortom det bekväma. Känner du igen dig kan de vara bra att påminna dig om att det är just det som är behovet- att anstränga dig. Jag brukar på olika sätt “hotifiera” mina lyssnare med att “den dagen du slutar med, eller undviker, något försämras den egenskapen. Är det värt det när du ser till konsekvenserna?”

En reflektion som utmanas av “lagen om enklare” där högintensivt inte är en angenäm tanke om du är ovan vid det. Men du ska få ett smart tips som ger snabbt resultat.

Börja med små steg….

Höj pulsen lite över det bekväma över en tid som blir lite ansträngt och var nöjd med det. Att ta små positiva steg och ta dem ofta leder snabbt till stora förändringar. Med små stag normaliserar du en högre puls steg för steg vilket upplevs mindre ansträngande än om du skulle börja för hårt påhejad av en pulsklocka eller ivrig kompis.

Jag vill dela en sista reflektion som jag tycker passar i sammanhanget. Du är inte skapt för att vara passiv, monoton och statisk i dina upplägg och ditt utförande. Dina behov är att på olika sätt vara nyfiken, kreativ och reflekterande även i träningen. Det är när du tillgodoser dessa behov som din träning utvecklas på ett sätt som stärker även ditt välmående.

Du som tränar Moveoo och dess olika koncept behöver inte tänka på balansen i träning då du får med alla ingredienser oavsett redskap.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Är tränaren och PT'n på väg att dö ut?

Oseriösa tränare. De som tränar en kund fel. Tränare som predikar sin religon. Så länge det finns människor finns det dom som gör saker för egen vinning på andras bekostnad, saker av fel anledning och de som gör misstag.

Vi är människor helt enkelt, Och vi lider av en förbannelse- Vi vill effektivisera och vi följer "lagen om enklare" blint och med ett förödande konsekvenstänk.... Och nu är det AI ’s tur.

Med AI vill vi maxa kunskapen och därmed göra mer av allt . Vi gör det för att tvätta bort människans tillkortakommanden. Jag förstår tanken. Den följer vår naturliga drift. Och ingen kan förstå konsekvenserna. Vad jag funderar över är- varför ska tränaren och PT’n finnas kvar?

Jag vet, det blev en galet dyster inledning. Men jag är i grunden en optimist som gillar att reflektera högt och lågt för att utmana i tanken.

Reflektionen kring tränare och PT’s grundar sig på att vi redan idag hittar allt vi behöver för att träna "perfekt" på nätet. Redan idag åker AI-intelligenta komponenter omkring i blodomlopp för att samla in information kring bärarens status. Du kommer att få rekommendationer kring när du bör vila, vad du bör äta till lunch och vilka övningar du ska göra. Vad ska du då ha en PT till?

Framtiden är komplex vilket betyder att ingen kan veta vad som händer. Dom som spekulerar försöker lägga ihop olika scenarion men historiskt har det alltid vart en mönsterbrytare som skapat de avgörande förändringarna. Vad vi kan förmoda är att allt som är digitalt går att kopiera. Det som går att kopiera blir allt billigare. Så strax har alla i vår del av världen tillgång till sin PT, läkare och psykolog i sin telefon. (Eller troligare ett inplantat på insidan av skallbenet.) Inom kort har hela världen tillgång till det i ett enat språk vilket är en hisnande tanke för alla företag, entrepenörer och PT's när det kommer till upptagningsområde.

Samtidigt har vår nutida historia visat att kunskapen inte gör oss sundare på ett betydande sätt. Trots all kunskap, resurser och erfarenhet fortsätter ohälsan att mutera i olika former. Trots vår strävan efter förenkling och effektivitet ökar inte vårt välmående på ett hållbart sett.

Personligen tror jag att det som skapats i glappet mellan det vi normaliserar och det som är naturligt också är det som drabbar en biologisk varelse i obalans.

Jag tror att det är där som tränaren och PT'n finner sin överlevnad.

Vi kommer att se två spår:

- Ett där aktiva väljer det digitaliserade och billiga som är kliniskt befriat från mänskliga åsikter, syften och misstag. Du litar på mediciner, tillskott och ser inga problem med hormondoping som får dig att må bättre. Du låter helt enkelt din digitala "moder" styra dig och ditt liv.

- Sen har vi dom som väljer det biologiska spåret som stimulerar våra sinnen på ett naturligare sätt. Du vänder dig till en tränare som har andra åsikter än dig, en som du får försöka förstå dig på. En tränare som får dig att reflektera över "hat/kärlek". En PT som missförstår dig, är otydlig och ibland kommer sent är också en PT som berör dina sinnen. Jag tror också att en bra PT skiljer sig från AI med sitt engagemang och vilja att inkludera dig som kund och på så sätt få dig mer självmedveten och med stärkt självkänsla.

Och det är precis det som vi behöver när vi strävar efter ett ökat välmående i framtiden. Vi behöver helt enkelt lite mer naturlig mänsklighet med allt vad det innebär.


Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Under mina år som sportchef på IT-företaget HiQ lärde jag mig väldigt mycket från människor som inte gillade träning eller ansågs sig inte ha tid.

Och jag kan förstå dem efter att ha lyssnat på hur de upplevde och tolkade träning. Alla förstod att träningen skulle vara bra för dem, ändå valdes den bort till förmån för saker de insåg inte var lika bra för hälsa och välmående. Och vi pratar om trevliga, intelligenta och högpresterande människor.

Min uppgift var komplex och den handlade i stort om att öka ett engagemang, ett ökat välmående och att skapa sundare vanor på, och omkring, jobbet. Mitt främsta redskap var nya tankar kopplade till alla möjligheter som fanns kring rörelser och kollegor.

Det blev massor av resor och träffar på arbetsplatser, konferenser och spännande möten med individer som delade med sig av sin vardag. En vardag där de alltså ansågs sig inte hinna träna.

En av de insikter jag bär med mig i mina fortsatta uppdrag är att kommunikationen ut till en individ som befinner sig på en lägre engagemangsnivå kring träning glappar. Frälsta pratar till de frälsta vilket exkluderar de som egentligen har störst behov av någon form av träning. Bara som en sådan sak som att vi talar om för en lågengagerad människa vad hen ska göra innan vi ens frågar hur hen skulle lösa en utmaning. Jag minns väl ett tillfälle där en större grupp fick dela upp sig i mindre intressegrupper. Exempel var- vi som gillar löpning, vi som vill gå ner i vikt, vi som vill stärka core. Ett antal personer sa sig vilja avstå då det saknade intressen vilket var helt ok för mig. Det blev en egen grupp. Alla grupper fick sen en uppgift som skulle lösas. Det handlade om att aktivera hjärna, nerv och muskelsystemet för att väcka liv i de fysiska och mentala musklerna OCH se till det gjordes lustfyllt. Grupp efter grupp fick sen redovisa sina resultat. Jag noterade att alla exempel var kopplade till klassisk träning som vi ser på dom flesta gym. Dom presenterade Monotona rörelser och lusten försökte de framkalla med "tjo och tjim". Sist var gruppen som inte ville vara med.

När jag bad dem redovisa tittade de osäkert på mig-"vi ville ju inte vara med". Det minns jag, men det fråntar er inte ert ansvar över att ta hand om er och er omgivning- sa jag. Vi tog en minuts timeout där jag kort guidade dem kring uppgiftens syfte varpå gruppen snabbt kom fram till en lösning som uppskattades mest av alla andra. Kroppar i rörelser och skratt som ekade i lokalen, succé.

Men det häftigaste var att se gruppens deltagare och hur de påverkades av att vara de som fick allas uppskattning. Effekten av att få vara delaktig, tillhöra och tillföra får inte underskattas. Och jag har mörkat att det är en magisk insikt att använda även som instruktör när jag leder träning. Bonusen för mig som ledare eller instruktör är allt jag själv får lära mig av att se andras tankar och idéer. När jag kliver in i rollen som personlig tränare gör jag på samma sätt. Kunden har ett behov, en önskan och jag ett syfte. Det är ramen inom vilken jag guidar kunden att bli mer medveten och självgående. På så sätt har jag fått väldigt många som inte hinner, eller gillar träning, att börja röra sig på ett som överensstämmer med deras behov och lust.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

ÖVERSKATTA INTE EN ÖVNING!

Jag har jobbat som tränare i över 35-år och är uppväxt med att teknikerna kring övningarna är av största vikt.

Jag blev tidigt lärd att lära ut övningarna som de förväntas utföras givet att en muskel skulle isoleras eller att en prestation skulle bli så bra som möjligt. Vad jag insåg först senare var att inget hade med en stärkt hälsa och ett ökat välmående att göra. Missförstå mig inte, det är bra att belasta sin kropp på ett sätt som överensstämmer med behoven.

Dessa behov är unika för var individ. Men ser vi till vilka generella behov människan i vår del av världen oftast går omkring med kommer de av vår bekväma livsstil där de flesta naturliga utmaningar har avlägsnats. För att kompensera avsaknaden av naturliga utmaningar börjar många träna. Utmaningen med träning är att det är som ett tveeggat svärd. Träning kan vara av godo men vi känner alla till dess baksidor som osäkerhet, ångest, slitskador och direkta olyckor. “Bäst träning är inte den som blir av, det är den som ger var individ positiva resultat givet behoven. Och då trillar vi in på ett område som jag valt att specialisera mig på- Förbättringsprocesser.

Givet att träning i sin linda inte hade något med hälsa och välmående att göra ser jag enorma utvecklingsmöjligheter i en träning som bättre överensstämmer med våra behov av ett ökat välmående. Ska vi förbättra träningen i framtiden tror jag vi bör sluta fokusera på de traditionella teknikerna för allmänheten och låta dessa finnas kvar för nördar som mig själv.

Vad allmänheten, alltså de som inte anser sig vara en träningsnörd, behöver är en ökad medvetenhet som får dem att inse sitt eget bästa. Alltså guidning i hur de ska ta hand om, och stimulera, sina fysiska och mentala musklers samarbete efter sin individuella behov. Och resan är på gång. Allt fler öppnar upp för en alternativ och mer nyfiken träning där det fins en större rörelsefrihet än i traditionell och klassisk träning. När fler når en ökad medvetenhet blir det färre som:

  • tränar tunga basövningar för att orka bli gamla. De väljer att belasta sig i olika moment istället.

  • kompenserar sin passivitet med anvisningar som ges vid träningsmaskiner på gym och vid stockar på utegym. De vistas i samma miljö men med rörelser som överensstämmer med deras behov och förutsättningar.

  • hävdar att träning kräver karaktär, disciplin och tjockt pannben. De har helt enkelt ett sug efter en mer lustfylld aktivitet som utmanar dem på ett för dagen mer varierat sätt.

  • tror att en slank och fettfri kropp är lycka. De fokuserar i stället på känsla och tillstånd.

  • känner sig nöjd för att de åtminstone kommer i väg på träning 2 ggr i veckan. De fyller minuter, timmar och dagar med olika typer av välgörande aktiviteter allt beroende på behov och förutsättningar.

Och för att nå dit tror jag att vi tränare, instruktörer, influensers är viktigare än någonsin. När vi inser att vi med klassiskt ledarskap styr in individer med olika behov i samma typ av statisk och monotont framförd träning kommer en ny värld öppnas. En värld där fler:

  • ledare är nyfikna på deltagarens behov och de möjligheter som finns för att tillgodose dem efter förutsättningarna som råder för stunden

  • ledare har tillit till att deltagaren kan själv, bara hen får rätt frågor och hjälp.

  • ledare utmanar sig själv i sitt ledarskap genom att läsa av rummet, guida och där låta deltagarna skapa träningen.

  • ledaren känner en ökad självmedvetenhet och därmed ökad tryggeht, även i träningen.

  • ledaren är nyfiket, kreativt och med olika syften som ledstjärna

  • ledaren leder utmanande, tufft och samtidigt inkluderande och mer lustfyllt.

Så heja oss ledare, låt oss utrota den tråkiga träningen och släppa rörelsen fri, igen!

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Bör 40+ lyfta tungt?

Att det är bra att träna är nog de flesta överens om. Inte så konstigt då kunskap, resurser och erfarenhet kring träning har aldrig varit större än nu. Ändå är det så många som går fel i träningen och många kommer inte ens till igång med sin träning.

Varför är det då så förbenat svårt för många att börja med träning och för vissa att göra rätt i sin träning?

I dagarna tog jag del av flera inlägg från kollegor som innehöll en uppmaning från forskningen- 40+ bör lyfta tungt!

De presenterade fakta kring hur mycket 40+ tappar i förmåga när det kommer till återhämtning, förmågan att bygga muskler och hålla formen rent allmänt. Botemedlet sägs vara tung träning, allt enligt forskningen. Jag tänker inte bestrida forskare eller kollegor som presenterar forskningen som en sanning kring vilken de bygger sin verksamhet. Men jag vill reflektera över tipsen som kopplas till att 40+ behöver lyfta tungt. 

När jag sökte mig runt i olika forum var det klassiska styrketräningsövningar som rekommenderades för tung träning. Något som de flesta verkar följa om jag speglar det mot vad jag ser när jag reser runt på olika gym i landet. Människor med olika utseenden, ålder och behov gör klassiska basövningar. Men jag tänker inte ifrågasätta aktivas teknik och syften, jag utgår ifrån att de gör så gott de kan. Frågan jag vill “bolla” är varför har de fått övningarna från första början?

Givet att “tung träning” rekommenderas för att bromsa den tillbakagång som sker tycker jag att det är märkligt att vi som lär ut träning visar upp ett fåtal övningar. Jag påstår inte att det skulle vara fel på övningarna. Men med tanke på kroppens förmågor som bör kompenseras är det väldigt begränsat och förutfattat.

Begränsat för att en övning syftar till att utövaren med ett monotont upprepande ska bli starkare i just den övningen. Förutfattat för att vi som lär ut övningar tror att det ska passa, och gillas av, alla som bör börja träna. Och lägger vi därtill uppmaningen att lyfta tungt så riktar den sig till en grupp som oftast inte är i balans för tunga lyft.

Orsaken till rekommendationen kommer av passivitet som på olika sätt påskyndar kroppens naturliga “förfall”. Passiviteten i sin tur uppstår av den miljö vi befinner oss i. Plana underlag, skor på fötterna, symmetriska trappor, standardiserade sitthöjder och ergonomiska ståbord.

Enkelt förklarat så har vi reducerat rörelsen på ett sätt som påverkar hjärna, nerv och muskelfunktionen negativt. Vi har standardiserat en passiv vardag vilket understimulerar våra kognitiva förmågor och det ställer till det för vårt hormonella system.

Det är inget du kan kompensera med 2-3 pass i veckan, inte ens med tunga vikter. Att träna, och gärna tyngre ibland, är bra. Men tro inte att du kan kompensera en annars passiv livsstil om du vill göra en hållbar skillnad för ditt välmående. Risken är att du med hjälp av ett par pass i veckan fortsätter “missköta dig” i tron att du är säker bara för att du tränar.

Ser vi till våra mänskliga behov när det kommer till ett ökat välmående kan du också spegla det mot din träning. När du tränar som vi borde leva är träningen på rätt väg…

Din träning bör:

  • Vara varierad med lätt, mellan och ibland tunga motstånd.

  • Vara varierad med pressar, drag (lyft) och massor av rotationer i olika positioner.

  • Stor del av träningen bör ske på oregebundet underlag och gärna barfota eller med mer fotriktiga skor.

Vill du göra skillnad på riktigt?:

  • Träna med någon, eller på ett sätt, som gör dig glad under tiden du tränar.

  • Utmana dina kognitiva redskap med att inte upprepa en övning på samma sätt. Så kallad Moveoofiering.

  • Sätt en ram, ex pressar & mage, innan passet. Var nyfiken och kreativ i att anstränga dig med olika rörelser och låt miljön och redskap inspirera dig.

  • Håll rörelselusten vid liv. Slå kullerbyttor, hoppa, snurra på armar och ben…. Den dagen du slutar göra saker blir du bättre på att göra mindre, det får konsekvenser.

Med detta inlägg vill jag alltså få oss som är 40+ att bli mer nyfikna på alla fysiska och mentala förmågor som kan vidareutvecklas och träningen är en viktig nyckel. Kom ihåg att det som görs i träningen inte stannar där. Tränar du statiskt, tungt och fel, stressat eller ointresserat kommer det spegla många andra beslut du accepterat i livet. Låt träningen bli naturligare och full med mönsterbrytare för att träna upp din förmåga att bli nyfiken och lösningsorienterad igen. Jag återkommer med klipp i Youtube-kanalen där jag visar hur du kan gå vidare på olika sätt. Har du frågor innan dess är du välkommen med dem här i vårt forum.

Youtube- moveoo in sweden (Kom gärna med önskemål på vad du vill få för tips;-)

Hörs;-) José

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

VILL DU BLI KREATIVARE SOM INSTRUKTÖR?

Som uppskattad instruktör inspirerar du din aktiva, men vem inspirerar dig?

Vi på Moveoo har valt att specialisera oss på Inspiration i träning och i livet och vi vet att det inte alltid är lätt att vara på topp som instruktör. Vad vi lärt oss från instruktörer vi på olika sätt har kontakt med är att “man kör fast i tanken”. Givet att miljön påverkar våra tankar och därmed beteende är det lätt hänt att tankarna förblir de samma vecka efter vecka, månad efter månad. Därför lägger vi som jobbar med Moveoo lägger ner mycket tid på att hjälpa instruktörer med tankar och insikter som grundar sig på det vi känner till om människans utveckling och det som bekräftas från nutida hjärnforskning. Vad som kommer fram där är vikten av mönsterbrytare. Att medvetet bryta olika mönster bidrar till förändring i hjärnans plasticitet och hur dina neuroner skapar nya kopplingar mellan varandra. Dessa reflektioner ligger till grund för Moveoo’s utmanande ledarskap. Det är när vi utmanar oss som ledare som vi utvecklas och inspireras. För att nå ett nyfiket ledarskap som leder till kreativa pass använder vi oss av ett antal ledarskapsnycklar.

MÖNSTERBRYTARE

En av Moveoo’s viktigaste nycklar är just- mönsterbrytare. En nyckel som utmanas av “lagen om enklare”. Du som ledare har en hjärna som är designad att skapa förenklingar vilket gör att du hela tiden dras till att göra det du gjort för att spara energi på olika sätt. Det innebär att du ständigt söker förenklingar. Är du omedveten om det blir du ständigt bättre på att göra det enklare för dig. Ibland kan det vara bra! Ibland kan det göra dig mer och mer ostimulerad, som när du leder pass. Det kan du råda bot på om du lär dig jobba medvetet och med mönsterbrytare. Du utmanar alltså naturen på ett naturligare sätt.

SKILLNAD PÅ SKILLNADEN

Vill du som ledare göra större skillnad för dina deltagare kan du utvecklas med reflektioner kring “intentioner- beteende och dess konsekvenser”. Du kan reflektera över om du instruerar ut något som är standardiserat/förpackat i övningar som presenteras i givna mönster/tidsramar- vad gör skillnad för deltagaren, vad utvecklar dig som ledare?

INSPIRATION

Det är när du som ledare “fastnat” i tanken som du saknar inspiration. Det innebär att du behöver nya tankar för att ändra ditt beteende. På Moveoo-utbildningarna får du som deltagare själv känna på hur ett nyfiket ledarskap får dig att känna lust. Med hjälp av kreativa lösningar blir du samtidigt medveten om dina förutsättningar, behov och alla möjligheter du har att utvecklas. En process som stimulerar hjärnan på ett hållbart sätt även utanför själva träningen.

Så vill du utvecklas, våga jobba med mönsterbrytare och ha tillit till processen;-)

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

LEDA BOXPASS, HUR SVÅRT SKA DET VARA?

Kärleken till boxningen har aldrig svalnat, även om jag inte sparrar mer än med mina stackars kunder numera. Men jag får jobba mer än så med boxningen eftersom allt fler instruktörer vill lära sig leda boxning. Och det glädjer mig även om  “riktiga” boxnings instruktörer knorrar på olika håll. Men jag tycker att reaktionen är lite osorterad. Boxning kan ledas i olika syften. Den som bedrivs av motionärer på gym är något helt annat än boxningen som bedrivs i klassiska boxlokaler. Om syftet med boxningen på gym är att deltagarna ska leka runt med rörelser som finns inom boxningen ser jag inget hinder i att instruktörer utan boxningserfarenhet leder pass. 

Jag hade ett roligt uppdrag för Stockholms Stad för ett par år sedan. Det fanns en utmaning i att boxningen “haltade” på olika pass runt om i Stockholms kommunala träningsanläggningar. Jag ombads analysera, reflektera och stabilisera kvaliteten på boxningen. När dagen kom och jag träffade alla instruktörer insåg jag snabbt att det inte var kunskapen som var felet. In kom etablerade och duktiga boxare och tränare som hade minst lika mycket kunskap, de flesta mer, än mig. När vi började prata och sortera i syfte och verkan insåg jag snabbt att de saknade en gemensam ram kring intention och ledarskap. 

I slutet av dagen var alla överens om att det viktiga var att deltagarna har en rolig upplevelse, svettats och får lite pepp. Att deltagarna skulle bli duktiga boxare var inte syftet vilket gjorde att ledarskap och dess syfte bytte ram till en som var gemensam bland alla instruktörer och som var fylld med mer lustfyllda och varierade boxningutmaningar, svett och mycket skratt. 

För dig som är sugen på att börja leda boxning, tveka inte. Kolla in mitt klipp där jag visar dig grunderna och samtidigt hur jag utvecklat boxningen till MoveooBoxning. Båda finns med i grundutbildningen med inomhusträning som vi håller i Stockholm och Göteborg i februari och mars.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Brist på karaktär och disciplin i onödan?

Om du önskar dig mer disciplin och karaktär är du inte ensam. Dagligen pratar jag med människor i olika sammanhang där de säger sig kunna få bättre resultat- bara de hade lite bättre disciplin och karaktär. Vad jag också bruka reflektera över är att en del tränar upp disciplin och karaktär med olika aktiviteter, som att hoppa ner i en isvak bara för att sen dela det på instagram.

Jag vet att mycket positivt kopplas till att hoppa ner i isvak så jag vill inte på något sätt avråda någon, inte heller uppmuntra till det. Speciellt inte om det handlar om att skaffa sig bättre karaktär och disciplin. Att ha ett “tjockt pannben” men många gånger använder du det i onödan.

När jag utmanar människor i tanke och beteende brukar jag be lyssnaren fundera över om -“karaktär och disciplin behövs för att att du befinner dig på fel ställe, eller gör fel saker”.

Vad jag vill komma fram till är om det går att göra miljön eller sysslan lättare. Alltså så att du inte behöver så mycket karaktär och disciplin.

Reflektionen kommer av att jag genom många år följt inspirerande människor som hela tiden är framåtlutade och av omgivningen anses ha stark karaktär och disciplin. Men när jag kommit dem närmare inser jag att de inte behöver disciplin och karaktär eftersom de har skapat en miljö eller livsstil där de passar in. De lever med mindre motstånd vilket jag finner otroligt inspirerande.

De har helt enkelt valt bort så mycket som möjligt av det som skulle krävt karaktär och disciplin.

Istället har de skapat en miljö i en omgivning som gör deras liv lättare och mer lustfyllt.

  • Vill du vara en aktiv människa? Lägg fram träningskläderna, ta med dem, låt träningsutrustning ligga framme så att du ser dem och gör det så enkelt som möjligt.

  • Umgås med aktivare människor. Bestäm träff, skapa aktiviteter.

  • Gå till träningsmiljöer där du tillåts att vara kreativ och som skapar lust.

  • Gå till matbutiker som har bättre råvaror. Sök till till hyllorna med bra matvaror. (Tyvärr inte hyllorna med billigast råvaror) Undvik butiker där “gosakerna” är mest tillgängliga. (Vilka tyvärr är svårt eftersom butiker tjänar mest på skräpet vi vill undvika)

  • Fyll kylskåp, skafferi och frys med bra råvaror för dagarna då paniken slår till

  • Vill du läsa en bok, lägg den på huvudkudden.

  • Vill du bli mer kulturell, skriv upp dig på nyhetsbrev som kommer med erbjudande till kulturella träffar.

  • Ett annat tips inom detta ämne är att göra mindre av det som “måste” göras i början. Alltså sätta lägre nivåer som är enklare att uppnå för att på så sätt sätta vanor före eventuella prestationer.

Oavsett om du vill åstadkomma en beteendeförändring som förälder. tränare, tränande som enskild person bör du ställa dig frågan: Hur kan du skapa en omgivning som hjälper dig med ett skönare tillstånd och som hjälper dig att bli bättre utan krav på disciplin och karaktär.

Du kanske tror att jag som tränare har lätt för att träna. Så skulle det kunna vara. Men vissa dagar är jag väldigt “mätt” på träning vilket gör att jag kommer på väldigt många bra ursäkter. Men jag släpper aldrig ansvaret över min kropp. Den behöver röra på sig. Så ursäktar jag bort ett planerat pass gör jag ända något under 10-15 minuter och då oftast på hemmaplan eller i ett hotellrum när jag reser. Jag vet inte hur många gånger min kista påverkat mitt liv positivt. Här har jag det jag behöver för att aktivera min kropp på ett smart sätt. Den ligger som en bekräftelse på vem jag är- en kreativ och aktiv man. Jag har även skapat en miljö för att ladda mina kameror och myggor med mera. Även det är en vardagspåminnelse om vem jag är- jag är en som delar med mig av reflektioner, tips och trix inom träning och vårt behov av ett ökat välmående.

Titta dig omkring där du befinner dig oftast, vad hjälper dig att bli ett bättre jag utan pekpinnar och krav på disciplin och karaktär.

VI hörs!

/José

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Vad händer efter instruktörsutbildningen?

Efter att du slutfört en Moveooutbildning är du fri att göra vad du vill med din nya kunskap, reflektioner, övningar och ökade medvetenhet. Men för dig som vill fortsätta utvecklas tillsammans med andra engagerade instruktörer som vill stärka sitt personliga varumärke samtidigt som verksamhet och pass växer erbjuder vi en licenstjänst där bland annat våra konceptramar ingår. Som licensierad har du full tillgång till den inspiration vi delar varje vecka och du har fri tillgång till vår support när det kommer till dina utveckling och hur du ska få din verksamhet att växa.

Är du intresserad ber vi dig maila direkt till José så blir du bland de första som får höra vad som är på gång.

jose@moveoo.se

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

DAX FÖR VECKA TRE! VECKAN DÅ MÅNGA KOMMER AV SIG I SIN TRÄNING.

Om du känner att dina nysatta löften börjar att svaja är du långt ifrån ensam. Det är som sagt lättare sagt än gjort att verkställa beteendeändringar. Barn, virus, jobbet som börjar rulla igång och andra saker som gör att det är lätt att ramla tillbaka i gamla hjulspår, de invanda som du vill ändra på. Men inget är egentligen “förstört” och inget behöver vara ett misslyckande. Kommer du på dig med “ursäkter” som drar dig bort från dina tänkta förändringar kan du fundera över om du gjorde dina tänkta förändringar tillräckligt attraktiva.

Det är en väldigt detalj för att känslan i en tänkt förändring kan hjälpa dig bort från oönskade beteenden. Vad jag gör, och rekommenderar mina kunder är att se min önskade förändring i fem punkter.

NÄVEN OCH DESS FEM FINGRAR.

Varje punkt ska vara en positiv känsla kopplad till förändringen. Öppna din hand, spreta med fingrarna, sätt en känsla på varje finger. Varje morgon öppnar du handen och tittar på respektive finger och påminner dig om tillståndet du vill uppnå. På kvällarna gör du samma sak men nu reflekterar du över hur dagen. Hur gick det för varje finger och dess uppgift? Det magiska uppstår när du sätter vanan och därmed påminner din hjärna om hur du vill känna och vad du tror behöver göras för att nå dit. I denna enkla modell tränar du dig allt bättre och bättre på att analysera och agera under dagen. Bli inte förvånad om du snabbt märker hur dina tankar förändras och därmed ditt beteende. Men tro inte att det ska gå enkelt. Livet kommer garanterat testa dig vilket är meningen med det som händer i livet.

När du reflekterar på kvällen kommer du behöva reflektera över det som inte gick och hur du ska få det att fungera bättre i morgon… Steg för steg blir du allt effektivare och det tar mindre och mindre kraft.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Glöm dina mål och löften  och börja fokusera på dina vanor.

När det kommer till beteendeförändring, som i din träning och hälsa, är det en utbredd sanning att mål ska vara en förutsättning för att lyckas. Jag är själv uppväxt efter den devisen. Dels har jag blivit präglad av den inom mina år som idrottare men också som företagare. Men acceptansen grundades redan i skolan där det är mål för betygen som ska slussa dig vidare i ett system allt fler ser uppenbara brister i. 

Låt mig först tydliggöra- mål kan ha sin plats. Målet att betala hyran i tid är det inget fel på. Men vad är det du gör för att få råd att betala?

Att du lovat dig själv dyrt och heligt att gå ner 10 kilo i vikt är ett mål som kan rädda din hälsa och självkänsla. Men vad är det som ska få dig att lyckas och vad gör resultatet hållbart?

Jag har aldrig riktigt passat in i “main stream- system” och har alltid satt mig på tvären när det kommer till osorterade mål. Det har försatt mig i många trassliga situationer eftersom de generella systemen bygger på mål och att du följer strömmen. Med åren, och tack vare fantastiska förebilder, har jag börjat inse hur jag kört fast i en tanke om att följa ett system jag inte tror på för att tillmötesgå andras förväntningar. För dig som känner igen dig och vill skapa positiva förändringar tänker jag dela med mig tankar och reflektioner med start kring hur vi fastnar i drömmen om att uppnå mål, som i träningen och jakten på ett ökat välmående. 

Jag gillar att sortera i saker vi säger så att vi med hjälp av tanken får lättare att skapa sundare beteende. I och med det nya året är det väldigt många som satt upp mål kring sin träning och sitt välmående. Och eftersom du läser detta gissar jag att du också gjort det, precis som jag;-) 


Och jag tänker- om målet är riktningen är stegen som tas det vi bör fokusera på. 

Målet är det resultat du vill uppnå, vanorna är det som för dig dit. Bakom dina vanor ligger tankarna som skapar ett återupprepande beteende. En grundläggande risk med mål inom träning är att de bygger på att “lyckas”.

Att inte lyckas nå ett mål likställs ofta med att misslyckas.

En annan risk med att fokusera på mål inom vissa områden är att mål är tillfälliga. Pluggar du hårt inför att lyckas med ett prov och lyckas,,, sen då?

Går du ner 10 kilo i vikt,,, sen då? Många som siktar på en nedgång utan att ändra tanke, beteende och vanor går upp igen. En naturlig reaktion är att sätta upp nya mål- “de fungerade ju sist jag gick ner”. Plötsligt har du hamnat i en negativ trend där “du vet hur du fungerar och ska göra för att gå ner i vikt, du har gjort det sååååå många gånger förr”.

En annan väldigt vanlig fallgrop är att mål bygger på en underförstådd ide om att “när jag når målet blir jag lyckligare”. Den uppenbara risken är att du hela tiden skjuter lyckan framför dig”. “Målet är att xxx och då blir jag lyckligare/gladare/livet bättre”.j

En sista reflektion kring riskerna med att sätta för starka mål kring framtiden är att den inte finns än. Framtiden är något du skapar och den påverkas av otroligt mycket som du inte kan påverka. 

Så från och med nu tänker jag dela mina tankar och reflektioner som har med de små stegen som tas ofta och i en given riktning att göra. Fördelarna är oändliga. Dels är kraftansträngningen lägre med små steg. När de tas ofta lyckas du mer vilket boostar ditt dopaminsystem. Med små positiva steg som tas ofta blir du en person som vänjer dig vid att lyckas. Se det som en ränta- på-ränta-effekt i din personliga utveckling.

Fler fördelar med små steg är att du lär dig mer om dig själv utan att du ens behöver vara medveten om det. I processen där du sorterar och reflekterar på små steg skapas en medvetenhet som du tar med dig i nästa steg. 

Så låt oss sluta stirra långt in i framtiden och fokusera på var vi sätter varje steg och lära oss av det. För dig som vill inspireras kring sortering och reflektion för att öka medvetenheten som påverkar tankar och beteenden så återkommer jag snart med min modell som jag kallar “näven”. Tills dess kan du värma upp med att varje morgon ge dig 5 minuter där du funderar över vilka steg du ska ta under dagen som ska får dig närmare din strävan i träning och för att stärka ditt välmående.

Ha skoj:-)

/José

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

STÄRK DITT VARUMÄRKE SOM INSTRUKTÖR 

STÄRK DITT VARUMÄRKE SOM INSTRUKTÖR 

Är du en instruktör som vill utvecklas för att göra större skillnad för dina deltagare och din verksamhet måste du göra förändringar. Men vad bör ändras, och vad skapar förbättringar? Det är liknande frågeställningar vi kommer beröra i framtida nyhetsbrev och det är ett mycket uppskattat ämne på våra Moveooutbildningar. Vart du än börjar nysta så kommer du hamna i ditt varumärke. Så låt oss börja där!

Om du vill utvecklas som instruktör för att bygga starkare klasser med fler nöjda deltagare är det en rad viktiga saker som kan, och bör, göras. Men hur vi än vrider och vänder på varumärkesbyggandet så hamnar vi hos dig som person. Det är du som är ditt varumärke!

För en del blir det första steget att se sig som ett varumärke. Syftet med ett varumärke är i slutändan att göra det lättare för en kund att fatta ett beslut. 

Ett vanligt misstag bland oss instruktörer är att vi inspireras av hur företag gör. Vi använder oss av visuella effekter för att synas bra på hemsidor, inlägg och liknande platser. Problemet är att alla har tillgång till liknande funktioner och att det i sig inte stärker ditt varumärke.

Jag kommer vartefter ge dig massor av exempel på hur jag själv genom åren har bytt från olika bra strategier utan att lyckats eftersom mitt JAG inte kom fram på ett tydligt och trovärdigt sätt. Så ditt första steg att se över grunden först- varför leder du pass? 

Redan här dyker det upp olika utmaningar eftersom du bär med dig massor av osorterade tankar som blir till ditt beteende. Ett sätt att se på det är- om du inte är nöjd så behöver du bara tänka annorlunda för att skapa ett bättre resultat. Lät va? ;-)

En uppvärmningsövning kan vara att sätta VARFÖR efter dina tre första svar och titta på det fjärde svaret.

  • Varför är du instruktör? För att jag tycker det är roligt att leda andra.

  • Varför? För att jag vill hjälpa mina kunder att komma i form.

  • Varför? För då mår de bättre och blir gladare

  • Varför? För friska och glada människor skapar bra miljöer för varandra

    Byt sedan ut VARFÖR till VAD.

  • VAD i din träning gör dina deltagare till- friska och glada människor som skapar bra miljöer för varandra

VAD ersätts sen av HUR.

  • HUR ska min träning/övningarna göra att mina deltagare till- friska och glada människor som skapar bra miljöer för varandra

Speglar du sedan ditt, VARFÖR, VAD och HUR med träningen du leder kan du se mönster som skapar konflikter i dina tidigare tankar.

När jag supportar instruktörer är det inte alls ovanligt att instruktören inser att hen levererar övningar per automatik. Alltså på ett sätt som förväntas i ett statiskt koncept där det inte finns utrymme för att vara personlig i den strukturella uppbyggnaden. 

Ett exempel: I en hamburgerkedja kan inte “kocken” själv bestämma över hur länge hamburgaren ska grillas, hur mycket av respektive råvara som ska finnas representerad och så vidare. “Kockens” uppgift är att hålla sig inom företagets statiska och monotona varumärke, inte att fokusera på- “friska och glada människor som skapar bra miljöer för varandra”.

Leder du pass under liknande premisser är det inte lätt att bygga och stärka ditt personliga varumärke. Jag säger inte att det är något fel med att jobba på en hamburgerkedja eller leda pass under liknande premisser. Vad jag vill göra är att väcka tankar hos dig som vill stärka ditt personliga varumärke. Leder du pass där du följer en statisk struktur kan du alltid vara trevlig och tillmötesgående innan, under och efter passet. 

Men om du är en ledare som från hjärtat vill göra större skillnad för individer, gruppen och samhälle har du det som krävs för att bygga ett starkt varumärke. Känner du igen dig i denna strävan har du också grundfundamentet till ditt personliga varumärke. Oavsett vilken strategi du vill använda för att börja utvecklas kommer strategier som fungerar på ett hållbart sätt handla om dig som person och de kommer att vara en pågående process.

Det fina i kråksången är att du utvecklas som människa i takt med att processen fortlöper kring utvecklingen av ditt personliga varumärke. 

Har du tankar och reflektioner kring "uppvärmningsövningarna" är du välkommen att reflektera på dem…

Fortsättning följer;-)

/Jose @josemoveoo

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

Framtidens träning

José pratar ofta om Framtidens träning när han reser runt på föreläsningar och workshops. I klippet hör du José förklara vad han menar med Framtidens träning.

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

I samarbete med Springtime Travel erbjuds två varierade fyspass!

Försmak av träningsresan till solen

Snön är helt fantastisk och det finns massor av skoj som du kan göra i den. Ibland ställer snön dock till det. Just nu är det många som inte kommer iväg som de brukar vilket träningen kan bli lidande av. Det tänkte vi, i samarbete med Spring Time Travel, hjälpa dig med. Vi bjuder på två varierade fyspass som som enkelt kan utföras hemma och som kommer tillbaka på vår energifylld resa som går till Portugal 15-22 april

Det ena är ett Bollpass där José bjuder på ett 30 minuters Moveoo Bollpass där han fokuserar lite extra på mobilitet, core och överkropp. Han guidar på ett sätt som gör att du kan anpassa din träning efter dina förutsättningar.

Det andra passet är ett Moveoo Viktpass där han med en enklare hantel guidar dig igenom ett varierat fyspass för hela kroppen.

Passen ligger öppna och klickbara fram till onsdag 15.e mars

Vill du komma bort till värmen för att fortsätta träna Moveoo’s varierade fysträning och all annan träning som erbjuds på Spring Time Travels resor kan du klicka på länken till vår nästa resa 15-22 april

Med vår Moveookod erbjuds du 750kr i rabatt. Kod: stl87

Vill du börja leda Moveoopass för grupper med olika syften är du välkommen till våra utbildningar. För närvarande ligger tre utbildningar bokningsbara. Bokar du innan 15:e mars erbjuds du en unik- gå två betala för en, rabatt. Denna rabatt kan bara nyttjas med Kod: stt-vip

Frågor och bokning görs till tessan@moveoo.se

Läs mer
Coach Jose Coach Jose

SNÖSTORMSTRÄNING MED BOLL

Det vankas snöstorm runt om i landet. Det brukar för vissa innebära att det blir svårare att ta sig till träningen med ett inställt pass som följd. Det vill vi på Moveoo ändra på. Vi rår inte på vädret, men vi kan hjälpa dig med ett bra hemma-tränings-pass från José. Allt du behöver är en väl pumpad boll så kan du vara med på passet där han lägger lite extra krut på mobilitet, core och överkropp.

@josemoveoo

Läs mer
Tips Coach Jose Tips Coach Jose

Moveoo Loop-Pass med gummiband

Hoppas att sommaren vart bra för dig och att du har hunnit med det mesta du planerat. Vi vet att många har haft det lite svårt att få till träningen under ledigheten. Känner du igen dig? Här kommer ett Loop-pass med gummiband där Moveoo’s grundare, José Nuñez, hjälper dig med övningarna.

KOM DU AV DIG?

Vi kan inte låta bli att reflektera på känslan av “att ha kommit av sig”. Vad är det egentligen som säger att det är negativt? Att du fick en längre vila kanske räddar hela hösten. Det kanske bara var så att du missade planera in träningen som du tänkt. Eller så var det annat som kom emellan. Alltså har du inte kommit av dig, det blev bara ett längre mellanrum än tänkt.

TAPPAR ELLER TOPPAR DU FORMEN?

Självklart tappar du lite om vilan blir för lång. Men vad säger att du inte ska komma tillbaka snabbt? Så istället för att tappa något kan du säga att du har laddat upp energi för det som komma skall.

JAG SKA BARA….

Känns det motigt är det lätt att lyssna på ursäkterna. Vanligt är- “ jag ska bara komma igång lite, sen ska jag börja träna organiserat”. Det är tankar som kommer från prestation som ska bedömas och jämföras. Du behöver inte gå i den fällan. Allt du ska göra är att börja, oavsett nivå.

SMÅ POSITIVA STEG OFTA

Beroende på motståndet till att börja träna igen kan du börja där det blir av. Återupprepar du det ofta blir det snabbt till vanor. Det är alltså viktigare att göra fler och enklare än få och kraftfulla pass inledningsvis. Och begränsa dig inte med massa klassiska träningsmål som lätt gör dig besviken. Satsa på att skapa ett system som gör att du får träningsrutinerna att bli av. Fyll sen passen med mer, och bättre, träning steg för steg. På så sätt smyger sig formen tillbaka blixtsnabbt;-)

LÅT OSS HJÄLPA DIG

Här nedan erbjuder vi dig Moveoo’s Loop-Pass som har hjälpt väldigt många människor med att få till en effektiv och varierad träning som skapar skillnad på skillnaden.

Uppstår frågor behöver du inte vara orolig. Gå in i vår nya Facebook-grupp “Moveooinsweden” och fråga så ska vi hjälpa dig rätt med det som behövs.

Vill du köpa nya fräscha band så kan du köpa dem vi använder inom Moveoo på Refit.se / Moveoo Med kod: josemoveoo, får du dessutom 15% rabatt på redskapen där.

TIPS!

  • Tänk på att variera övningarna lite i varje varv för att undvika monotona rörelsemönster. Inga stora ändringar, bara så att du medvetet gör skillnad.

  • Variera passen och dess intervaller. Ibland kan du köra snabbare och kortare intervaller, ibland längre tid med långsammare rörelser.

  • Se till att ha band likt dem vi har för bästa och säkraste träningen.

  • Vill du ha själva mallen för att göra egna pass finns den i Moveooforumet som du finner ner till vänster på hemsidans startsida.

Läs mer