Brist på karaktär och disciplin i onödan?

Om du önskar dig mer disciplin och karaktär är du inte ensam. Dagligen pratar jag med människor i olika sammanhang där de säger sig kunna få bättre resultat- bara de hade lite bättre disciplin och karaktär. Vad jag också bruka reflektera över är att en del tränar upp disciplin och karaktär med olika aktiviteter, som att hoppa ner i en isvak bara för att sen dela det på instagram.

Jag vet att mycket positivt kopplas till att hoppa ner i isvak så jag vill inte på något sätt avråda någon, inte heller uppmuntra till det. Speciellt inte om det handlar om att skaffa sig bättre karaktär och disciplin. Att ha ett “tjockt pannben” men många gånger använder du det i onödan.

När jag utmanar människor i tanke och beteende brukar jag be lyssnaren fundera över om -“karaktär och disciplin behövs för att att du befinner dig på fel ställe, eller gör fel saker”.

Vad jag vill komma fram till är om det går att göra miljön eller sysslan lättare. Alltså så att du inte behöver så mycket karaktär och disciplin.

Reflektionen kommer av att jag genom många år följt inspirerande människor som hela tiden är framåtlutade och av omgivningen anses ha stark karaktär och disciplin. Men när jag kommit dem närmare inser jag att de inte behöver disciplin och karaktär eftersom de har skapat en miljö eller livsstil där de passar in. De lever med mindre motstånd vilket jag finner otroligt inspirerande.

De har helt enkelt valt bort så mycket som möjligt av det som skulle krävt karaktär och disciplin.

Istället har de skapat en miljö i en omgivning som gör deras liv lättare och mer lustfyllt.

  • Vill du vara en aktiv människa? Lägg fram träningskläderna, ta med dem, låt träningsutrustning ligga framme så att du ser dem och gör det så enkelt som möjligt.

  • Umgås med aktivare människor. Bestäm träff, skapa aktiviteter.

  • Gå till träningsmiljöer där du tillåts att vara kreativ och som skapar lust.

  • Gå till matbutiker som har bättre råvaror. Sök till till hyllorna med bra matvaror. (Tyvärr inte hyllorna med billigast råvaror) Undvik butiker där “gosakerna” är mest tillgängliga. (Vilka tyvärr är svårt eftersom butiker tjänar mest på skräpet vi vill undvika)

  • Fyll kylskåp, skafferi och frys med bra råvaror för dagarna då paniken slår till

  • Vill du läsa en bok, lägg den på huvudkudden.

  • Vill du bli mer kulturell, skriv upp dig på nyhetsbrev som kommer med erbjudande till kulturella träffar.

  • Ett annat tips inom detta ämne är att göra mindre av det som “måste” göras i början. Alltså sätta lägre nivåer som är enklare att uppnå för att på så sätt sätta vanor före eventuella prestationer.

Oavsett om du vill åstadkomma en beteendeförändring som förälder. tränare, tränande som enskild person bör du ställa dig frågan: Hur kan du skapa en omgivning som hjälper dig med ett skönare tillstånd och som hjälper dig att bli bättre utan krav på disciplin och karaktär.

Du kanske tror att jag som tränare har lätt för att träna. Så skulle det kunna vara. Men vissa dagar är jag väldigt “mätt” på träning vilket gör att jag kommer på väldigt många bra ursäkter. Men jag släpper aldrig ansvaret över min kropp. Den behöver röra på sig. Så ursäktar jag bort ett planerat pass gör jag ända något under 10-15 minuter och då oftast på hemmaplan eller i ett hotellrum när jag reser. Jag vet inte hur många gånger min kista påverkat mitt liv positivt. Här har jag det jag behöver för att aktivera min kropp på ett smart sätt. Den ligger som en bekräftelse på vem jag är- en kreativ och aktiv man. Jag har även skapat en miljö för att ladda mina kameror och myggor med mera. Även det är en vardagspåminnelse om vem jag är- jag är en som delar med mig av reflektioner, tips och trix inom träning och vårt behov av ett ökat välmående.

Titta dig omkring där du befinner dig oftast, vad hjälper dig att bli ett bättre jag utan pekpinnar och krav på disciplin och karaktär.

VI hörs!

/José

Föregående
Föregående

LEDA BOXPASS, HUR SVÅRT SKA DET VARA?

Nästa
Nästa

Vad händer efter instruktörsutbildningen?