Är tränaren och PT'n på väg att dö ut?

Oseriösa tränare. De som tränar en kund fel. Tränare som predikar sin religon. Så länge det finns människor finns det dom som gör saker för egen vinning på andras bekostnad, saker av fel anledning och de som gör misstag.

Vi är människor helt enkelt, Och vi lider av en förbannelse- Vi vill effektivisera och vi följer "lagen om enklare" blint och med ett förödande konsekvenstänk.... Och nu är det AI ’s tur.

Med AI vill vi maxa kunskapen och därmed göra mer av allt . Vi gör det för att tvätta bort människans tillkortakommanden. Jag förstår tanken. Den följer vår naturliga drift. Och ingen kan förstå konsekvenserna. Vad jag funderar över är- varför ska tränaren och PT’n finnas kvar?

Jag vet, det blev en galet dyster inledning. Men jag är i grunden en optimist som gillar att reflektera högt och lågt för att utmana i tanken.

Reflektionen kring tränare och PT’s grundar sig på att vi redan idag hittar allt vi behöver för att träna "perfekt" på nätet. Redan idag åker AI-intelligenta komponenter omkring i blodomlopp för att samla in information kring bärarens status. Du kommer att få rekommendationer kring när du bör vila, vad du bör äta till lunch och vilka övningar du ska göra. Vad ska du då ha en PT till?

Framtiden är komplex vilket betyder att ingen kan veta vad som händer. Dom som spekulerar försöker lägga ihop olika scenarion men historiskt har det alltid vart en mönsterbrytare som skapat de avgörande förändringarna. Vad vi kan förmoda är att allt som är digitalt går att kopiera. Det som går att kopiera blir allt billigare. Så strax har alla i vår del av världen tillgång till sin PT, läkare och psykolog i sin telefon. (Eller troligare ett inplantat på insidan av skallbenet.) Inom kort har hela världen tillgång till det i ett enat språk vilket är en hisnande tanke för alla företag, entrepenörer och PT's när det kommer till upptagningsområde.

Samtidigt har vår nutida historia visat att kunskapen inte gör oss sundare på ett betydande sätt. Trots all kunskap, resurser och erfarenhet fortsätter ohälsan att mutera i olika former. Trots vår strävan efter förenkling och effektivitet ökar inte vårt välmående på ett hållbart sett.

Personligen tror jag att det som skapats i glappet mellan det vi normaliserar och det som är naturligt också är det som drabbar en biologisk varelse i obalans.

Jag tror att det är där som tränaren och PT'n finner sin överlevnad.

Vi kommer att se två spår:

- Ett där aktiva väljer det digitaliserade och billiga som är kliniskt befriat från mänskliga åsikter, syften och misstag. Du litar på mediciner, tillskott och ser inga problem med hormondoping som får dig att må bättre. Du låter helt enkelt din digitala "moder" styra dig och ditt liv.

- Sen har vi dom som väljer det biologiska spåret som stimulerar våra sinnen på ett naturligare sätt. Du vänder dig till en tränare som har andra åsikter än dig, en som du får försöka förstå dig på. En tränare som får dig att reflektera över "hat/kärlek". En PT som missförstår dig, är otydlig och ibland kommer sent är också en PT som berör dina sinnen. Jag tror också att en bra PT skiljer sig från AI med sitt engagemang och vilja att inkludera dig som kund och på så sätt få dig mer självmedveten och med stärkt självkänsla.

Och det är precis det som vi behöver när vi strävar efter ett ökat välmående i framtiden. Vi behöver helt enkelt lite mer naturlig mänsklighet med allt vad det innebär.


Föregående
Föregående

Högintensivt, snabbt och effektivt. Är det en träning som stärker hälsan?

Nästa
Nästa

Under mina år som sportchef på IT-företaget HiQ lärde jag mig väldigt mycket från människor som inte gillade träning eller ansågs sig inte ha tid.