Högintensivt, snabbt och effektivt. Är det en träning som stärker hälsan?

Ny artikel väcker en gammal fråga till liv- hur ska man träna för att må bäst?

Bild från artikeln som du bör läsa på forskning.se

Vi som jobbar med träning har olika filosofier och vi följer olika "religioner" som predikas för våra kunder och på våra klasser. Det kan ibland bli förvirrande för aktiva som lyssnar på olika instruktörer. På det kommer allt som skrivs i media och då framförallt i social media där vi kan uttrycka vara sanningen helt osorterat.

Jag läste nyligen en artikel som berör intensitet och effektivitet i träningen.

Den gör gällande att vi bör träna intensivare än vi trott för att få större hälsoeffekter.

Det har fått många att börja fundera över sin träning. "Tränar jag bra nog för att påverka mitt mående positivt?" Är du en sådan som stressas över att du inte följer alla rekommendationer som kommer kring träning ? Läs då vidare.

Att uppnå ett ökat välmående som håller över tid är ett komplext projekt, ett livstids-projekt.

Låt oss först göra klart kring en sak. Människan behöver inte träna för att må bäst. Att träna är en sentida "hobby" som har kommit att kopplas till en del positiva hälsoeffekter som har med rörelser att göra.

När vi tränare, forskare och media pratar träning glömmer vi lätt bort hur förutfattade och exkluderande vi är. (I all välmening) Sättet vi kommunicerar kring fysisk aktivitet får uppenbart väldigt många att avstå från träning. Bland dom som försöker få till träningen är många förvirrade och de väljer fel träning i förhållande till deras behov.

När förståsigpåare, som jag själv, pratar om att intensiv träning är bra pratar vi i själva verket om en situation där hjärtat och kroppen stressas mer än vanligt. Som när du jagar eller blir jagad. Att kunna "slå på" är en förmåga som utvecklats under miljoner år, en förmåga som behöver underhållas för att du ska må som bäst och för att du ska undvika att förlora förmågan. Du kan göra den på gym, men du kan också göra det där det passar dig bättre. För att få till en effektiv aktivitet med högre intensitet behöver du inte ens redskap och du kan göra aktiviteten i vardagsrummet, ute eller på jobbet.

Vill du undvika att fastna i träningens ofta begränsade tankarna kan du utgå från ett naturligare behovs scenario. För att du ska må bra bör du blanda mellan låg, mellan och lite högre intensitet. Hur mycket av varje har alltid styrts av miljö, omständigheter och din personlighet. Och så kan du fortsätta tänka som motionär.

Säg att du är en "Yoggi" som är lugn till vardags och yogar tre gånger i veckan. Bra träning som behöver kompletteras med pulshöjning och en motståndsträning fylld med mönsterbrytande pressar, drag och en del lyft. Är du en högintensiv löpare som springer mellan jobb och i din träning. Lägg in yoga och mobilitet i din träning. Smiter du till gymmet och "pumpar" för att se bra ut under semestern, lägg in mobilitet och puls på en ansträngd nivå.

En logik som förstås av alla men få praktiserar eftersom det kräver en ansträngning bortom det bekväma. Känner du igen dig kan de vara bra att påminna dig om att det är just det som är behovet- att anstränga dig. Jag brukar på olika sätt “hotifiera” mina lyssnare med att “den dagen du slutar med, eller undviker, något försämras den egenskapen. Är det värt det när du ser till konsekvenserna?”

En reflektion som utmanas av “lagen om enklare” där högintensivt inte är en angenäm tanke om du är ovan vid det. Men du ska få ett smart tips som ger snabbt resultat.

Börja med små steg….

Höj pulsen lite över det bekväma över en tid som blir lite ansträngt och var nöjd med det. Att ta små positiva steg och ta dem ofta leder snabbt till stora förändringar. Med små stag normaliserar du en högre puls steg för steg vilket upplevs mindre ansträngande än om du skulle börja för hårt påhejad av en pulsklocka eller ivrig kompis.

Jag vill dela en sista reflektion som jag tycker passar i sammanhanget. Du är inte skapt för att vara passiv, monoton och statisk i dina upplägg och ditt utförande. Dina behov är att på olika sätt vara nyfiken, kreativ och reflekterande även i träningen. Det är när du tillgodoser dessa behov som din träning utvecklas på ett sätt som stärker även ditt välmående.

Du som tränar Moveoo och dess olika koncept behöver inte tänka på balansen i träning då du får med alla ingredienser oavsett redskap.

Föregående
Föregående

UNIK TRÄNING!

Nästa
Nästa

Är tränaren och PT'n på väg att dö ut?