UNIK TRÄNING!

Jag pratar ofta om den unika träningen vilket hos en del väcker frågan, vad är unik träning?

En högst befogad fråga och jag ska här försöka ge ett nytt och kort svar på det. Som vanligt är du välkommen med dina tankar och reflektioner eftersom jag inte hävdar rätt eller fel, bättre eller sämre.

Träningen vi känner till är den vi lärt oss. Vi lärde oss den av olika anledningar och vi har lärt oss olika sätt att träna. Gemensamt för den träning som lärs ut är att den är standardiserad, går att bedöma och jämföras. Det är den standardiserade träningen som vi ser i läroböcker och till stor del i social media. För att mäta framgång jämför vi oss med andra i olika prestationer. Frågan som allt fler ställer sig är om standardiserade övningarna passar mina behov? Jag ser inledningsvis inget fel på en övning. Men om ditt förhållningssätt till rörelser är att du monotont och statisk använder dig av samma övning vecka efter vecka har jag tankar och reflektioner jag vill dela med dig. Så om du känner att din träning är lite monoton och du kämpar med disciplin, kontinuitet och svajande träningskarraktär bör du läsa vidare.

Personligen tror jag att vi går mot en spännande och rolig framtid till mötes inom träning.

I takt med att vi bättre förstår behoven av ett ökat välmående och stärkt vardagsatletism ändras även synen på hur vi bör röra oss. Om träningens syfte är att kompensera det jag är skapt att göra, men inte gör, blir det spännande att se över din träning.

Låt oss först konstatera att du är unik och så även din funktion och dina behov. Så bör även din träning vara, unik. För att nå en unik träning måste du alltså reflektera över om du tränar som ändra gör eller som du behöver? Och jag förstår att inte alla vill/orkar/kan ta reda på sina behov. Tillhör du den skaran kan du alltid reflektera över människans behov.

Det råder ingen tvekan om att träning är ett sentida påhitt och våra behov är uråldriga. När träningen utvecklades gjordes det inte med hälsa och välmående i fokus.

Vad som stimulerar en människa är att vara nyfiken, kreativ och att utvecklas. Och det är där den unika träningen växer fram.

När du som individ eller instruktör provar dig fram i syfte att utmana kroppen nyfiket blir träningen kreativ, varierad och därmed unik. Jag väljer att utbilda Moveootränare som jobbar inom syftesramar. Inom en ram har man ett syfte och utmanar sig med att inte återupprepa en övning på exakt samma sätt hela tiden. På så sätt kan du behålla ditt fokus samtidigt som du skapar mönsterbrytare som gör dig mer medveten i din kropp och dess rörelser.

Som ett exempel kan jag ta ett klassiskt utfallssteg där benet kliver bakåt varpå knäet sänks ner mot golvet innan rörelsen vänder tillbaka.

Det är en standardiserad och bra övning som begränsar väldigt många i sin träning eftersom ett kontinuerligt upprepande över tid hämmar utvecklingen. Alla vi som jobbar med träning vet att variation över tid är bra. Men få tränar med den reflektionen som ett system. Inom Moveoo jobbar vi inte med isolerade övningsprestationer till förmån för utmanande rörelser. En Moveooledare som guidar i ett utfallssteg kan låta på följande sätt för att uppnå variation.

- sträva efter att ta klivet så långt bak du kan.

- sträva efter att ta dig upp från låga läget så snabbt du kan

- sträva efter att inte sätta bakre foten på samma ställa två gånger i rad

- sträva efter att kliva lika långt med båda benen och samtidigt belasta fötterna på samma sätt.

Enkla exempel på hur vi skapar en träningsmiljö där allt kan vara med och prestera på ett kreativt och varierat sätt och nyckeln till inkludering är- strävan.

Strävan behandlas som en fråga vilket gör att den aktive reflekterar över vad som görs, hur det görs och hur det kan göras annorlunda.

I klippet ser du ett annat sätt som vi Moveooledare använder när vi guidar individer till en mer medveten och inkluderande träning som stärker kroppen och ökar självkänslan.

Passa på att kika in i kalendern så att du inte missar något roligt event eller en resa.

Tills vi hörs igen, sträva efter positiva mönsterbrytare.

Föregående
Föregående

JAG SKA BARA KOMMA IGÅNG FÖRST!

Nästa
Nästa

Högintensivt, snabbt och effektivt. Är det en träning som stärker hälsan?