Bör 40+ lyfta tungt?

Att det är bra att träna är nog de flesta överens om. Inte så konstigt då kunskap, resurser och erfarenhet kring träning har aldrig varit större än nu. Ändå är det så många som går fel i träningen och många kommer inte ens till igång med sin träning.

Varför är det då så förbenat svårt för många att börja med träning och för vissa att göra rätt i sin träning?

I dagarna tog jag del av flera inlägg från kollegor som innehöll en uppmaning från forskningen- 40+ bör lyfta tungt!

De presenterade fakta kring hur mycket 40+ tappar i förmåga när det kommer till återhämtning, förmågan att bygga muskler och hålla formen rent allmänt. Botemedlet sägs vara tung träning, allt enligt forskningen. Jag tänker inte bestrida forskare eller kollegor som presenterar forskningen som en sanning kring vilken de bygger sin verksamhet. Men jag vill reflektera över tipsen som kopplas till att 40+ behöver lyfta tungt. 

När jag sökte mig runt i olika forum var det klassiska styrketräningsövningar som rekommenderades för tung träning. Något som de flesta verkar följa om jag speglar det mot vad jag ser när jag reser runt på olika gym i landet. Människor med olika utseenden, ålder och behov gör klassiska basövningar. Men jag tänker inte ifrågasätta aktivas teknik och syften, jag utgår ifrån att de gör så gott de kan. Frågan jag vill “bolla” är varför har de fått övningarna från första början?

Givet att “tung träning” rekommenderas för att bromsa den tillbakagång som sker tycker jag att det är märkligt att vi som lär ut träning visar upp ett fåtal övningar. Jag påstår inte att det skulle vara fel på övningarna. Men med tanke på kroppens förmågor som bör kompenseras är det väldigt begränsat och förutfattat.

Begränsat för att en övning syftar till att utövaren med ett monotont upprepande ska bli starkare i just den övningen. Förutfattat för att vi som lär ut övningar tror att det ska passa, och gillas av, alla som bör börja träna. Och lägger vi därtill uppmaningen att lyfta tungt så riktar den sig till en grupp som oftast inte är i balans för tunga lyft.

Orsaken till rekommendationen kommer av passivitet som på olika sätt påskyndar kroppens naturliga “förfall”. Passiviteten i sin tur uppstår av den miljö vi befinner oss i. Plana underlag, skor på fötterna, symmetriska trappor, standardiserade sitthöjder och ergonomiska ståbord.

Enkelt förklarat så har vi reducerat rörelsen på ett sätt som påverkar hjärna, nerv och muskelfunktionen negativt. Vi har standardiserat en passiv vardag vilket understimulerar våra kognitiva förmågor och det ställer till det för vårt hormonella system.

Det är inget du kan kompensera med 2-3 pass i veckan, inte ens med tunga vikter. Att träna, och gärna tyngre ibland, är bra. Men tro inte att du kan kompensera en annars passiv livsstil om du vill göra en hållbar skillnad för ditt välmående. Risken är att du med hjälp av ett par pass i veckan fortsätter “missköta dig” i tron att du är säker bara för att du tränar.

Ser vi till våra mänskliga behov när det kommer till ett ökat välmående kan du också spegla det mot din träning. När du tränar som vi borde leva är träningen på rätt väg…

Din träning bör:

  • Vara varierad med lätt, mellan och ibland tunga motstånd.

  • Vara varierad med pressar, drag (lyft) och massor av rotationer i olika positioner.

  • Stor del av träningen bör ske på oregebundet underlag och gärna barfota eller med mer fotriktiga skor.

Vill du göra skillnad på riktigt?:

  • Träna med någon, eller på ett sätt, som gör dig glad under tiden du tränar.

  • Utmana dina kognitiva redskap med att inte upprepa en övning på samma sätt. Så kallad Moveoofiering.

  • Sätt en ram, ex pressar & mage, innan passet. Var nyfiken och kreativ i att anstränga dig med olika rörelser och låt miljön och redskap inspirera dig.

  • Håll rörelselusten vid liv. Slå kullerbyttor, hoppa, snurra på armar och ben…. Den dagen du slutar göra saker blir du bättre på att göra mindre, det får konsekvenser.

Med detta inlägg vill jag alltså få oss som är 40+ att bli mer nyfikna på alla fysiska och mentala förmågor som kan vidareutvecklas och träningen är en viktig nyckel. Kom ihåg att det som görs i träningen inte stannar där. Tränar du statiskt, tungt och fel, stressat eller ointresserat kommer det spegla många andra beslut du accepterat i livet. Låt träningen bli naturligare och full med mönsterbrytare för att träna upp din förmåga att bli nyfiken och lösningsorienterad igen. Jag återkommer med klipp i Youtube-kanalen där jag visar hur du kan gå vidare på olika sätt. Har du frågor innan dess är du välkommen med dem här i vårt forum.

Youtube- moveoo in sweden (Kom gärna med önskemål på vad du vill få för tips;-)

Hörs;-) José

Föregående
Föregående

ÖVERSKATTA INTE EN ÖVNING!

Nästa
Nästa

VILL DU BLI KREATIVARE SOM INSTRUKTÖR?