Glöm dina mål och löften  och börja fokusera på dina vanor.

När det kommer till beteendeförändring, som i din träning och hälsa, är det en utbredd sanning att mål ska vara en förutsättning för att lyckas. Jag är själv uppväxt efter den devisen. Dels har jag blivit präglad av den inom mina år som idrottare men också som företagare. Men acceptansen grundades redan i skolan där det är mål för betygen som ska slussa dig vidare i ett system allt fler ser uppenbara brister i. 

Låt mig först tydliggöra- mål kan ha sin plats. Målet att betala hyran i tid är det inget fel på. Men vad är det du gör för att få råd att betala?

Att du lovat dig själv dyrt och heligt att gå ner 10 kilo i vikt är ett mål som kan rädda din hälsa och självkänsla. Men vad är det som ska få dig att lyckas och vad gör resultatet hållbart?

Jag har aldrig riktigt passat in i “main stream- system” och har alltid satt mig på tvären när det kommer till osorterade mål. Det har försatt mig i många trassliga situationer eftersom de generella systemen bygger på mål och att du följer strömmen. Med åren, och tack vare fantastiska förebilder, har jag börjat inse hur jag kört fast i en tanke om att följa ett system jag inte tror på för att tillmötesgå andras förväntningar. För dig som känner igen dig och vill skapa positiva förändringar tänker jag dela med mig tankar och reflektioner med start kring hur vi fastnar i drömmen om att uppnå mål, som i träningen och jakten på ett ökat välmående. 

Jag gillar att sortera i saker vi säger så att vi med hjälp av tanken får lättare att skapa sundare beteende. I och med det nya året är det väldigt många som satt upp mål kring sin träning och sitt välmående. Och eftersom du läser detta gissar jag att du också gjort det, precis som jag;-) 


Och jag tänker- om målet är riktningen är stegen som tas det vi bör fokusera på. 

Målet är det resultat du vill uppnå, vanorna är det som för dig dit. Bakom dina vanor ligger tankarna som skapar ett återupprepande beteende. En grundläggande risk med mål inom träning är att de bygger på att “lyckas”.

Att inte lyckas nå ett mål likställs ofta med att misslyckas.

En annan risk med att fokusera på mål inom vissa områden är att mål är tillfälliga. Pluggar du hårt inför att lyckas med ett prov och lyckas,,, sen då?

Går du ner 10 kilo i vikt,,, sen då? Många som siktar på en nedgång utan att ändra tanke, beteende och vanor går upp igen. En naturlig reaktion är att sätta upp nya mål- “de fungerade ju sist jag gick ner”. Plötsligt har du hamnat i en negativ trend där “du vet hur du fungerar och ska göra för att gå ner i vikt, du har gjort det sååååå många gånger förr”.

En annan väldigt vanlig fallgrop är att mål bygger på en underförstådd ide om att “när jag når målet blir jag lyckligare”. Den uppenbara risken är att du hela tiden skjuter lyckan framför dig”. “Målet är att xxx och då blir jag lyckligare/gladare/livet bättre”.j

En sista reflektion kring riskerna med att sätta för starka mål kring framtiden är att den inte finns än. Framtiden är något du skapar och den påverkas av otroligt mycket som du inte kan påverka. 

Så från och med nu tänker jag dela mina tankar och reflektioner som har med de små stegen som tas ofta och i en given riktning att göra. Fördelarna är oändliga. Dels är kraftansträngningen lägre med små steg. När de tas ofta lyckas du mer vilket boostar ditt dopaminsystem. Med små positiva steg som tas ofta blir du en person som vänjer dig vid att lyckas. Se det som en ränta- på-ränta-effekt i din personliga utveckling.

Fler fördelar med små steg är att du lär dig mer om dig själv utan att du ens behöver vara medveten om det. I processen där du sorterar och reflekterar på små steg skapas en medvetenhet som du tar med dig i nästa steg. 

Så låt oss sluta stirra långt in i framtiden och fokusera på var vi sätter varje steg och lära oss av det. För dig som vill inspireras kring sortering och reflektion för att öka medvetenheten som påverkar tankar och beteenden så återkommer jag snart med min modell som jag kallar “näven”. Tills dess kan du värma upp med att varje morgon ge dig 5 minuter där du funderar över vilka steg du ska ta under dagen som ska får dig närmare din strävan i träning och för att stärka ditt välmående.

Ha skoj:-)

/José

Föregående
Föregående

DAX FÖR VECKA TRE! VECKAN DÅ MÅNGA KOMMER AV SIG I SIN TRÄNING.

Nästa
Nästa

STÄRK DITT VARUMÄRKE SOM INSTRUKTÖR