VARFÖR HAR DU GUBBEN PÅ HANDEN?

En del har observerat att jag har den vitruvianske mannen som Leonardo da Vinci gjorde runt år 1492 på min hand och undrar varför.

Det hela började med att jag ville ha en bra logga till ett av mina gym. När jag fick höra om LdV och hanns målning som symboliserar symmetri som en perfektion slog jag till. Vem vill inte bli perfekt tänkte jag?. Och jag var ju inte ensam. Gymmet var fullt med människor som tränade efter olika ideal. För att nå dit använde de mina maskiner och traditionella övningar som sas leda mot målet. Som idrottare var jag tidigt driven och ville bli bäst, det var liksom det som var hela poängen med alla träning jag underkastade mig. Så den vitruvianske mannen kom att bli symbol för drömmen om att bli bäst i symmetri och prestation.

Men det var i en svunnen tid. Idag är mina tankar annorlunda. Genom alla möten med kunder och grupper har jag insett att människor faktiskt strävar efter annat. Väldigt få vill bli bäst, de vill mest öka sitt välmående och hålla formen på en bra nivå.

FORMEL 1 V/S VOLVO

För några år sedan föreläste jag vid ett stort bilforum. Vid ett tillfälle i föreläsningen gjorde jag en liknelse där bilmekanikern hela tiden strävade efter att fixa risiga bilar till Formel 1 bilar, oavsett grundmaterialet. Alla tyckte det skulle vara coolt om Volvon kunde trimmas till en Formel 1 bil, men de insåg också det orimliga. Värdet var väldigt begränsat eftersom deras liv handlade om att åka och handla, hämta barn, skjutsa till träning en iskall vintermorgon. När de hade suttit en minut i sin bikupor och sorterat var alla överens om att det var bättre om Volvon var balanserad, startade i alla väder, hade tillräckligt lastutrymme och den fick gärna vara snygg i lacken och välpolerad.

Liknande reflektioner gör de flesta som passerat 40+ kring träningen också. Ändå tränar så många efter metoder som används för att öka prestationer istället för allmänfunktion.

När jag fick höra att experter studerat den vitruvianske mannen och upptäckt att grundteorin inte stämmer kring dess talade symmetri föll ett mynt ner. Och det föll väl ut med mina tankar kring prestation och ansträngning. Vad vi behöver är en kropp som klarar av vardagens ansträngning, inte som kan prestera i utvalda övningar. (Även om det är roligt att prova och se förbättring)

Så jag gjorde om den vitruvianske mannen och gav honom ett nytt syfte. Jag tog bort kvadraten och cirkeln samtidigt som jag justerade frisyren till min egna. Nu är han en symbol för min strävan att bli symmetrisk och perfekt som människa och jag har inga tankar om att nå fram till målet.

Nu hjälper den vitruvianske mannen mig varje morgon, dag och kväll med påminnelser om att alltid sträva efter aktiviteter som främjar min balans och symmetri. Det gäller för rörelser, vila och maten jag äter. Varje gång jag ser en skymt av honom påminns jag om att göra bra för mig, den närmast och för samhället. För mig har han blivit ett sunt och hjälpsamt filter när jag villigt och tacksam utsätter mig väldigt mycket intryck, åsikter och beslut. Jag har hjälp av honom när jag ständigt förlägga om min tänkta träning pågrund av smärta i knä och fot eller måsta prioritera in annat. Han hjälper mig handla hem mat och han knackar på min axel när jag sitter framför TV’n för länge. Han hjälper mig också lyssna på människor och han hjälper mig när jag coachar eller ger tips.

En del säger sig inte behöva en symbol för att gå framåt i livet. Det har jag inge problem med. Men när någon lägger till, “ det skulle inte påverka mig” tänds en lite låga som vill reflektera.

Självklart påverkar den, precis som allt annat gör. Det är därför vi har reklam omkring oss, vi klär oss på ett visst sätt och så vidare. Självklart påverkar det vi ser oss oavsett du är medveten eller omedveten. Så om du vill ha hjälp handlar det om att fatta ett beslut, ha en tro, tillit och att träna på det du kopplar till symbol och ett sundare beteende.

För mig har det växt till att inkludera handens alla fingrar. För dig som är nyfiken kommer snart inlägg där jag beskriver hur jag använder mina fingrar i syfte att sortera, reflektera och skapa ankringar till sundare beteenden.

Vi hörs och syns;-)

Föregående
Föregående

Jag orkar inte tänka!

Nästa
Nästa

JAG SKA BARA KOMMA IGÅNG FÖRST!