Träna med mig!

Screenshot 2019-09-23 at 09.33.04.png

Fördelarna med lagträning är uppenbara. Man är fler som drar åt samma håll och det ger energi till dagar då motivationen tryter. Dessutom kan man i grupp ta dela varandras erfarenhet och kunskap vilket bidrar till den egna utvecklingen. Men alla har inte tillgång till en grupp. Det kan vara att man inte har råd att träna med en grupp, man har inte tillgång till grupper av geografiska skäl eller så ar det något annat som sätter käppar i hjulet. Denna grupp är väldigt stor och jag känner att jag vill försöka hjälpa till här!

Onlineträning ger mig som tränare möjlighet att presentera träning för dig som av olika anledningar inte kommer åt en tränare. Men hur naturligt är det att träna efter ett fördigt koncept på "nätet"? Inte speciellt. För att få ut något av träningen kräves fortfarande att du som användare är väldigt motiverad till att träna. Dom flesta lägger snabbt av bara för att efter några månader tanka ner en ny app med nya förhoppningar.  Färdiga onlineprogram begränsas av att de är generella för att passa en generell målgrupp. Det vill jag försöka ändra på.

Därför drar jag igång mina första Boot Campgrupper där vi blir tillsammans på nätet. Jag presenterar träningen och kommer att kunna chatta och jag kan hjälpa dig att individualisera program och övningar.

För att skapa en unik träning som är anpassad efter dina individuella förutsättningar lämnar jag nyfiket över ansvaret till dig som aktiv. Jag kommer på olika sätt guida dig fram så att du själv förstår hur nyfikenheten kan leda till en anpassad utmaning som kommer att få dig ansträngd på ett väldigt effektivt sätt.

Det är så vi tillsammans kommer att skapa en träning som är unik för dig.

Missa inte detta tillfälle. Hoppas med i mitt 8 veckorsprogram så set vi till att gör något som gör skillnad i din träning.


En miljö som förbättrar ditt liv utan kostnad

DSC03230.JPG

Våra tankar har aldrig förr vart så fulla med kunskap och kloka tankar, ändå så verkar vi ofta tänka fel kring hur vi ska ta hand om oss själva, de närmaste omkring oss, och vår planet.

I takt med att vi utforskar vår hjärna förstår vi allt bättre varför det som redan har hänt med människan hände. Vår samlade kunskap gör att vi bättre förstår hur vi ska bearbeta våra tankar. Idag finns det fantastiska böcker, föreläsare och influensers som upplyser oss om tankar som ska föra oss fram, men få verkar använder dem. Det vill jag ändra på. 

När allt fler fokuserar på att få ut tankar som ska förbättra vårt beteende vill jag se på vad som kan påverka våra tankar. Vad ligger till grund för våra tankar. En komplex fråga med många delsvar. Men jag har hittat något som vi kan konkretisera och möjliggöra med små medel och samtidigt få fantastiska resultat. 

Jag tänker på miljön! Ta dig själv just nu som exempel. Varför sitter du som du gör? För jag gissar att du sitter. Förmodligen var det inget strategi som låg bakom beslutet. Det är miljön som skapat ett beteende där du agerade utan någon större eftertanke. "det är så m a n gör". Alltså valde du att inte sitta på huk, stå på ett ben eller gå omkring när du läser detta. Helt normalt, men inte naturligt.

Med denna tanke och insikt öppnas en kreativ skattkista upp. Det finns galet mycket att göra och inget behöver kosta massa pengar. Det handlar i sin enkelhet om att höja blicken och se nyktert på allt som finns omkring dig.

Vilka umgås du med? Hur ser underlaget ut, vilken funktion har möblerna med mera. Vilket beteende skapas av din miljö?.

Känner du dig oglad, byt kompisar eller kollegor till sådana som gör dig gladare. Eller jobba fram ett bättre beteende emellan er. Men se dina vänner och kollegor som en del i miljön som påverkar dig, utnyttja det till din fördel.

Är golven plana så är det normala, men inte naturliga. Skapa en miljö där du kan gå i stumpor och där det är mjukt och knöligt. Du kan köpa sandsäckar, gå på tjocka snörstumpar, snurra en handduk till en korv som du balanserar på när du läser alla dina mail. Är du barfota på ett oregelbundet underlag kickar tår, hålfot igång vilket även påverkar rumpa, core och övriga muskler som ska föra en dialog som bidrar till att hålla dig sträckt och balanserad.

Har du ergonomiska möbler? Hjälper de dig eller stjälper de dig? Om en ergonomisk möbel får dig att fortsätta på ett sätt som du inte bör, släng den! Du bör sträva efter att vara så rörlig och aktiv som möjligt. Den dag du accepterar en "kämpa" startar förfallet…..

Fundera över vart du ska kunna dra i saker, pressa saker och ibland göra ett lyft. Kanske det finns ett utrymme vid kaffeautomaten eller vid toaletten. Låt gummiband öppna upp för press och dragrörelser. En sten från landet eller en Kettlebells från en sportbutik kan hjälpa till med att skapa några sunda lyft. Låt bollar och balansplattor ligga framme där du stannar upp eller gör förbi ofta. Hjälp igång den lekfulla processen med små utmaningar och aktiviteter. Låt redskap och andra lösningar bli en naturlig del i miljön som påminner om ett naturligare beteende än det passiva som idag är normaliserat.

Insikten om vad vi gjort med miljön och vilka följder det bidragit till är en viktig nyckel i Moveoo. Det är därför vi i träning strävar efter att skapa en naturligare utmaning där vi tillåts leta efter kontroll. Det tar vi med oss när vi lustifierar arbetsmiljöer och när vi ska hjälpa individer med inspirerande hemträning.

Med ett antal nycklar, där miljön är en, vill jag återskapa naturliga och sunda funktioner som ger levandeskapet bättre förutsättningar. Hur du väljer att använda din förbättrade funktion är upp till dig. Ha så skoj:-)

 

 

Moveoo med andra ord (Revolution)

Screenshot 2019-09-12 at 06.52.55.png

Moveoometoden är en metod som bärs fram av en filosofi som i sin tur grundar sig på det vi känner till om människans utveckling, och den är inte alltid lätt att förklara. Jag utvecklar Moveoo tillsammans med de som tror på filosofin och som har glädje av metoden och vi blir allt fler och fler. Och jag tror att en av framgångsnycklarna är att flera har provat på Moveoo i någon form. De får helt enkelt känna på vad som händer när de tränar och det gör dem övertygade. Men det är fortfarande svårt att förklara Moveoo och göra Moveoo rättvisa i korta slogans. Därför har jag accepterad att spridningen av Moveoo får ta lite tid, att det inte ska bli en produkt eller koncept som ska säljas, det är viktigare än så för mig. Med Moveoo vill jag skapa revolutionerande förändringar. Och en som betyder mycket för mig och som fick in mig på revolutionerande tankar för massor av år sedan är Sir Ken Robinson.

När du lyssnar på detta korta klipp kommer du inte bara roas. Du kommer även få med dig tankar och insikter kring skola, utveckling och framtid. När jag lyssnar på honom blir det lättare att förstå vad som behöver göras för att vi ska kunna utvecklas även inom träning. Du kommer att förstå varför vi bygger Moveoos ledarskap på ett nyfiket ledarskap där vi utmanar deltagarna att själva finna och utveckla sina talanger.

Lyssna, fundera och kommentera. Bli en del av revolutionen.

Vad inspirerar mig?

DSC00010.jpg

Vart kommer alla dina idéer ifrån, hur får du inspiration?

Eftersom jag valt att fokusera på inspiration i mitt ledarskap så faller det sig naturligt att jag får frågor likt de jag inleder med. Det kommer oftast efter en föreläsning eller en workshop, men också när jag sitter och samtalar över en fika. Och fika gör jag galet mycket.

Låt mig inleda med en motfråga- varför söker du inspiration?

Det finns naturligtvis fler förklaringar till det. Men när jag coachar individer upplever jag att det saknas ett tydligt och nyfiket varför hos de som söker inspiration.

Om du inte vet varför du är i behov av rörelser vet du inte hur du ska träna. Du kommer inte undan med- "att det är bra att träna". För de flesta hjälper det inte med "jag vill bli starkare, jag vill få snyggare kropp, jag vill gå ner i vikt". Alla önskningar är bra, men det är för de flesta otillräckliga. Det landar oftast i korta projekt som havererar och lämnar en bitter eftersmak efter sig.

Önskningarna jag nämner ovanför är de vanligaste. De är av människan påhittade utifrån en tanke vi har om vad som är rätt och fel. Men inga av dessa önskningar har vart relevanta under tiden människan designades. De är alltså inte naturliga utan något som har blivit normaliserat på senare tid.

Jag säger inte att de är fel, jag vill få dig att först varför det inte "går av sig själv".  

Om vi då går tillbaka till inledningen av texten. Hur får jag inspiration? Jag följer den äldsta av alla läror, jag är notoriskt nyfiken.

När jag är nyfiken och ständigt söker mig fram fastnar jag inte. Nyfikenheten gör att jag ständigt utmanar mig själv i min träning, mina framföranden och i mitt sätt att skriva. Jag är ständigt på väg och jag fastnar aldrig. Det kan vara på gott och ont. Ibland önskar jag att det bara blev lugnt i huvudet bara för ett par timmar. Det är först på senare år som det blev klart för mig. Meningen med livet är att vara nyfiken och att utmana sig på ett ansträngande sätt. När vi följer den formeln behöver vi inte tänka inspiration längre.

Men varför fastnar vi då i tanke och görande? Vad är det som gör att vi skiljer oss från alla andra däggdjur som inte söker inspiration. Det är i miljön vi finner svaret!

Någon gång i tiden gick vi över tröskeln. Min Moveoofilosofi bygger på insikter om människan och dess utveckling. Vi drevs av instinkten om att göra lagom för att få till en skön vardag. Ända undantagen är spontanlek och vid kamp. Det fick oss att stanna upp. Vi gick från att vara jägare till att bli jordbrukare. Miljön blev allt bekvämare. Steget över tröskeln tog vi när vi blev för monotona i våra rörelser och kort därefter lät maskiner och robotar göra det fysiska arbetet. Då började vårt fysiska förfall. Idag gör vi samma misstag med våra mentala muskler, men det kommer ett annat inlägg handla om;-)

Miljön blev alltså för bekväm. Och i takt med att vi blev fler på jorden skapades större samhällen och vi tvingades skapa sagor (religioner och lagar) kring vilka fler människor kunde leva organiserat. Kunskapen generaliserades och metodifierades för att skapa tillgänglighet. Samtidigt kvävdes nyfikenheten. För den stora massan började handla om att göra rätt, och inte fel. Vi började göra saker för att vi kunde, inte för att vi nödvändigtvis behövde det eller för att det tillförde mitt liv något viktigt.

Detta lider begreppet träning av. Idag har vi skapat en industri kring träningen som är allt annat än naturlig och där söker vi inspiration.

Syftet med Movoeometoden är att återskapa nyfikenheten så att fler uppskattar utmaningen som gör dem ansträngda på ett varierat och individuellt anpassat sätt. Det som ger mig inspiration är alltså en nyfiken tanke om hur jag ska väcka nyfikenhet och lust hos mina deltagare. Vilka frågor ska jag ställa så att mina deltagare själva börjar bli nyfikna på sina möjligheter. Det utmanar mig som ledare och det får mig att ständigt anstränga mig, alltså utvecklas jag.

Vi står inför otroligt många skiften vilket gör många oroliga och ängsliga. Att bli orolig och ängslig under så många skiften och förändringar som vi står inför är naturligt, men det borde inte vara normalt.

Jag tror att även du kan bli mer självinspirerad om du reflekterar över vad  som skapade dig. Du kommer bättre förstå dina behov och dina reaktioner. Om du sprider dina tankar och insikter kommer du få fler att inse varför de sitter fast i tanke och görande, och att det i många fall är helt i onödan. När du delar dina och andras tankar gör du skillnad inte bara för dig själv.

Det som inspirerar mig är resan Moveoo gör och vart den för mig och de som följer med. Fler utbildar sig för att använda Moveoo i sin vardag som aktiv och tränare, fler workshops, fler på resor och fler blir nyfikna på webbkanalen och dess utveckling.

Resan har bara börjat och det känns otroligt inspirerande…

Tips och trix kring gummibanden och dess träning!

IMG_3634.JPG

Gummibanden är ett fantastiskt träningsredskap och det redskap som legat mig närmast hjärtat genom alla år som jag jobbat som tränare. I denna blogg kommer jag ge dig tankar och konkreta tips som du direkt kan väva in i din träning eller om du leder grupper. Gummibanden är ett redskap som öppnar upp för en komplext utmanande träning oavsett om den vänder sig mot individ eller grupper. Ibland kan jag tycka att de är ett underskattat redskap och många tycker att gummibandsträning är något man håller på med i rehabiliteringsträning.

Dom finns där också, men det jag framförallt brinner för är all varierad fysträning som öppnas upp med gummibanden. En träning som är väldigt uppskattad på dom event jag deltar på och i de klasser där de används. Och det är inte bara i träningen jag använder gummibanden. När jag är runt på olika sammankomster i företagsmiljöer spelar gummibanden en stor roll när det kommer till att skapa aktiviteter som väcker kroppen och lust. Det slutar alltid med puls och skratt. Men gummibandet i sig är ingen garanti för bra träning. Det är förhållningssättet till gummibanden som avgör hur bra dessa blir.

Vanligast är att man sätter fast gummibanden i något fäste och så kör man på med olika rörelser. Vid liknande träning har man ett redskap vars motstånd är enkelt i början av rörelsen, sen blir det lagom bara för att i slutet av rörelsen vara tungt eftersom gummibandet då är fullt utsträckt. För att få en mer effektiv rörelse skulle man önska ett större motstånd i början av rörelse så att hjärna-nerver och muskler tränas på en rörelsestart med större motstånd. Det går att ordna med Moveoometoden.

Par träning.

Enligt mig är den bästa träningen den som utförs i par. Med en partner och Moveoometoden skapas en dynamiskt utmanande träning som samtidigt är tillåtande och formad efter den aktives förutsättningar. För att nå dit krävs det att den som passar den aktive är närvarande och följsam genom hela rörelsen.

Den som passar bromsar rörelsen i den koncentriska rörelsen då huvudmuskeln drar ihop sig bara för att sen vända på förutsättningarna.

När rörelsen vänder drar den som passar i den excentriska rörelsen (då huvudmuskeln sträcks ut) och då bromsar den aktive rörelsen.

När paret väl har hittat grundrörelsen och dess följsamma belastning kan träningen skalas upp och anpassas efter syften, förutsättningar och behov. Allt handlar om att paret “läser av” varandra och utmanar varandra.

Bonusen med parträningen, förutom den effektiva fysträningen, är att deltagarna lär sig att läsa av en annan individ och dennes behov. Det handlar om att utmana en individ och samtidigt få hen att lyckas. Något som jag tycker man ska baka in väldigt tidigt i träningen, helst redan i 6-7 års åldern.

I följande exempel visar jag klipp där Thea (Dansare) och Matteus (Fotbollspelare) visar några basövningar. Där visar de hur de hur en dynamisk och följsam fysträning kan gå till. Det var lite si och så med glädje och engagemang vid inspelningen, men låt oss skylla på den Grekiska hettan och suget på att få åka och äta glass.

Gillar du träningen och vill vidareutvecklas håller jag utbildningar där du som deltagare får jobba med ett nyfiket och varierat ledarskap över dig själv, annan individ och grupper. På utbildningarna använder vi bland annat gummiband. Men vi använder också bollar, käppar, stänger, sandsäckar, handdukar med mera.

Vill du hitta fler tips kan du prenumerera på min Instagram och youtube- kanal (moveoo). Där jobbar jag kontinuerligt med att skapa landets mest inspirerade träningskanal. Det är en hel del arbete kvar men redan nu finns det inlägg som jag hoppas att du har glädje av. Jag har även börjat producera olika pass som du kan ta del av om du följer mig i min träningskanal som du kan läsa mer om här.

Rotationspress fram

En fantastisk övning där det handlar om att stå parallellt med fötterna, lätt böjda ben och med sträckt överkropp. Därefter roterar kroppen samtidigt som armarna växelvis sträcks. Kan varieras i olika tempon och motstånd.

Rotationsdrag bak

En “viktigt” övning eftersom rotationsdrag sällan görs i traditionell träning. Från denna övning får man rotationsstyrka som stärker såväl rygg, skuldra som höft på ett effektivt sätt.

Triceps med knälyft

En övning som ofta inspirerar aktiva i gymträningens värld också. Övningen aktiverar armens sträckmuskler. Men eftersom rörelsen görs med ett benlyft tvingas core, rumpa och höft aktiveras tillsammans med armarna.

Axelflyes med sidosteg

En effektiv axleövning som i detta utförande även aktiverar core, höft och då framförallt rumpans delar som bidrar till ben/knästabilitet.

Bröstpress med steg

En bra och meningsfull bröstövning eftersom den görs i stående position och med ett steg. Steget gör att core och höft aktiveras tillsamman med bröst och axlar.

Sidoplanka med rygg/axeldrag

Varför ligga still i sidoplankan när man kan röra på sig och på så sätt stärka rörelsestyrka på ett effektivt sätt. Övningen bygger på samarbetet med den som passar så se till att belastningen görs följsamt och anpassat efter den aktives förutsättningar.


Individuell och dynamisk tärning

Men alla har kanske inte en partner som vill träna. Då har jag ett inlägg med förslag på bra gummibandsträning där du kan skapa dynamiska motstånd på egenhand. Med mina exempel kan du sedan själv utforska din träning för att se om du kan komma på egna rörelser där du skapar motstånd som överensstämmer med dina behov.

Nedan ett klipp där jag pratar, och visar, om hur du kan gå vidare med dynamiska övningar i din “egenträning”.

Vinn en timme coachning med mig!

IMG_8521.JPG

Det är alla möten som inspirerar och utvecklar mig som ledare. För att vara tillgänglig för fler föreläser jag, tränar på att bli bättre på youtube/instagram och jag finns tillgänglig on-line med min träningskanal.

Nu kan du vinna ett coachingtillfälle med mig över Skype. Det blir ett samtal kring inspiration och utveckling oavsett om du är aktiv, vill utvecklas som ledare, eller lite av varje.
Här deltar du enkelt i tävlingen där vi även lottar ut andra fina priser till event och utbildningar till värden över flera tusen kronor.

Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att snabbt svara på frågorna nedan.

  1. Svara på varför du tränar med max 5 meningar?

  2. Vilken ort bor du på?

  3. Vilket av priserna skulle tilltala dig mest? Coachning, utbildning eller att få vara med på ett event.

    maila svaret på info@bodiesinmotion.se

    Vinnarna presenteras fredag 23 augusti

Välj att vilja!

FullSizeRender 2.jpg

Människan har många förmågor och förmåner som öppnar upp för än fler möjligheter. En av dem är förmånen att kunna välja vilja…

En annan är vår nyfikenhet. Nyfikenheten är ett högoktanigt bränsle som fått oss att överleva alla hemskheter som har lurat på oss under människans utveckling. Den har också fått oss att upptäcka allt som är bra och vackert på jorden. Utan vår säregna nyfikenhet hade vi hängt kvar i träden med alla andra apor. Vi var alla nyfikna och alla hade vi olika färdigheter.

Det var våra individuella olikheter som blev våra kollektiva styrkor.

Några av oss hade ledaregenskaper. Vi bar med oss något som vi ville dela med oss av, något vi trodde skulle göra skillnad. Ledarskapet var inget man tilldelades genom kvotering, "lång och trogen tjänst" eller på gamla meriter. Ledarskapet var något man på olika sätt förtjänade och det ifrågasatts med jämna mellanrum. Ledarskapet var en färskvara och det fanns alltid de som var beredda att ta över. På så sätt fick vi starka och kompetenta ledare som tog oss igenom alla utmaningar som låg framför oss. Olika utmaningar krävde olika ledare. I grunden är vi designade att leda mindre grupper i tuffa och samtidigt enkla miljöer. Som ledare kunde man inte gömma sig och det fanns inga fallskärmar som fångade upp ledaren vid felaktiga beslut. En insikt som sätter lite ljus på de utmaningar som dagens ledare stöter på när det kommer till gruppens storlek, gruppens syfte, samhället, miljöer, social media med mera. Idag är det normalt för en ledare att vara "multiledare" över stora grupper vars kontext är "grumlig" vilket tydligen leder till stress, press och rusningar in i väggar. Normalt har återigen blivit onaturligt…. 

Som ledare över mindre grupper, likt inom idrotten eller på gruppträningspass, har vi fortfarande förmånen att leda människor på ett naturligt sätt. Att vara en ledare över en mindre grupp är en ynnest få förunnad. Det är också ett stort ansvar som är fullt av möjligheter vars resultat kan spreta iväg åt alla håll. Vi har ledare som leder oss rakt ner i träsket och ledare som lyfter oss till himlen. Vad vi behöver mer av är ledare som gör gott. Ledare som får fler att må bättre. Det är en komplex utmaning eftersom vi alla är unika i vår sammansättning. Hur ska man då leda en mix av människor med varierade förutsättningar och behov till ett ökat välmående? Det är här det Moveoo's nyfikna ledarskapet kommer in. Ett ledarskap som du även kan praktisera på dig själv. För du leder dig själv, eller hur?

Som gruppledare bör vi inte tvinga på individerna vår tro. Jag tänker på det sätt man kan se inom idrott där ledare "måstefierar" in sin idé. I värsta fall hör jag ledare som bekräftar sitt bristande ledarskap med att de har meriter som ingen annan i gruppen. Jag ser ledare med gammalt ledarskap som skriker och hytter med nävar och som själv ska visa att de är bättre än deltagarna i gruppen, vi pratar om olika nyanser av härskarteknik. Jag ser det som ett föråldrat ledarskap som hade sin syfte i en annan tid. Inom gruppträningen begränsar vi oss med förkoriograferad träning vars rörelser återupprepas vecka efter vecka.

Idag ser samhället annorlunda ut och ledarskapet bör anpassas efter det, precis som det alltid har gjort. Utmaningen är att utvecklingen går så hiskligt fort att ledarskapet inte hinner sätta sig innan det ska börja anpassa sig till nya förhållanden. Livet har blivit ensidigt och det går alldeles för fort!

När det kommer till det personliga ledarskapet har det svept med i samma våg som det kollektiva ledarskapet. Levandeskap har blivit svårt. Idag har vi tappat tilliten till våra känslor och inre röster.

Oroskänslan i magen tolkar vi numera som hunger som kan dämpas med fast food. I vår iver att vara tillhörande söker vi till oss tillgängliga grupper som idag är digitala och själlösa.

 

Vi som väljer att vilja utveckla ett ledarskap som bättre överensstämmer med våra framtida behov av ett naturligare välmående har en tuff utmaning framför oss. Vi som vill göra skillnad kommer att behöva brottas med det som i allt snabbare takt normaliseras och samtidigt sveper oss allt längre bort från det naturliga. I takt med att vi fostras att följa ökar risken för att vi slutar vilja välja det som är bra för mig som individ.

Att vilja välja är att ta beslut här och nu, hela tiden.

Att välja vilja vara nyfiken är att väcka den naturliga kreativa utmaningen.

Att vilja välja vara nyfiken och utmanande kommer att bli ansträngande.

Att vilja välja vara nyfiken, utmanande på ett ansträngande sätt utvecklar oss på ett lustfyllt sätt.

Och det är bara du som kan välja att vilja!

Veckans utmaning är att välja vilja vara nyfiken på ett utmanande och samtidigt tillåtande och lustfyllt sätt oavsett om det är på jobbet, hemma eller i din träning. 

Eftersom jag är nyfiken ser jag fram emot att få höra om dina försök och resultatet av att vilja välja. Trevlig vecka önskas! ;-)

Låt livet och träningen vara lite knepigt.

FullSizeRender.jpg

Jag är ofta inne och fingrar på vår hets kring att utveckla bara för att vi kan, inte för att vi nödvändigtvis behöver det. Innan allt drar igång för fullt med start denna helg sitter jag och läser, och lyssnar, in på mig på hur man ska kommunicera ut sitt budskap på ett effektivt sätt.

Ingenting är egentligen nytt, ändå är allt helt annorlunda. Fortfarande gäller det att vinna ett intresse, få förtroende och att leverera något som skapar mening och värde för mottagaren.

I alla fall om man vill göra något långsiktigt med återkommande kunder och gäster.

Men sättet att vinna någons intresse på har blivit till ett komplext race vi aldrig förr har vart i närheten av. Alltså har vi ingen relevant erfarenhet att luta oss mot. Vi kan konstatera att det fungerade som det gjorde då, för 10 år sedan. Men eftersom förutsättningarna ändras i blixtfart är det nya "puckar" som gäller. För bara ett par år sedan skulle influensers se urläckra ut och genom olika filter presentera ett perfekt liv. Nu börjar det svänga. Idag kan du se en urläcker bild på en putande rumpa med texten, "en helt vanlig måndag"!? Jag är en man av gamla skolan och fattar inte budskapet? Vad har att par svettiga och hopklämda bröst i en för tight träningstopp med texten "skönt pass" att göra? Jag ser det som en fas där texten ligger före bilderna in i en tid där vi har behov av mer "vanlig vardag".

Jag är inte bara till åren och skolad i en gammal skola. Jag är en lycklig far till två underbara döttrar och har haft turen att få bli bonusfar till 4 sköna kisar. Som en sådan ser jag med hopp och återhållsam optimist på att dialogen i de sociala media börjar mjukna upp. Nu skriver i alla fall allt fler om "vardagen", "att allt inte är perfekt i livet" även om urvalet av bilder kan tyckas hänga kvar i tiden då allt skulle exponeras på ett konstlat och filtrerat sätt.

Om vi kan bli fler som snabbare hakar på trenden där vi presenterar livet som det är, alltså med upp och nergångar, så kan nog fler sänka kraven och förväntningar på vad som förväntas på ett "perfekt liv".

Kan vi som gillar träning och hälsa bidra med lösningsorienterad kommunikation kan vi nog skapa större mening än med rumpor och tvättbrädor. Jag tänker inte att allt ska bli grått och tråkigt, bara mer meningsfullt och intressant. Med Moveoo utmanar jag traditionella tankar och beteenden inom träning för att väcka nya tankar och skapa nya sundare beteenden. Jag tror vi måste börja där, att revolutionera vårt sätt att tänka och göra även när vi kommunicerar ut det vi vill få ut.

Kan vi hjälpas åt att på olika sätt förklara att meningen med livet är en utmaning som är värd att ta blir vi fler som tar verkligheten för vad den egentligen är. Det har alltid vart bökigt och utmanande att leva, det har bara vart det på olika sätt. Kan vi börja uppskatta motgångar som en utmaning som finns till för att skapa uppskattade medgångar skiftar vi till ett sundare mindset.

När vi förstår att normalt är onaturligt förstår vi att träning som är kreativ, varierad och fri från prestation är ett naturligt sätt att röra på sig, det har bara blivit onormalt. Ju snabbare vi förstår att träningen bör utföras på samma sätt som livet levs kommer vi söka oss till utmaningar i gymmet där vi står på instabila underlag. Vi vrider, roterar och lyfter på ett kreativt och utmanade sätt. Och det är ju inte ens svårt eller avancerat att börja med en nyfiken och kreativ träning. Det är bara att göra som vi alltid gjort, och andra däggdjur fortfarande gör. Börja, ta små steg, reflektera och ta nya steg… Snart får även du erfara att kvantsteg och”plötslig” utveckling inte är en tillfällighet eller en slump.

Då, när vi är fler som kommit dit, har vi inte samma intresse att presentera visuella resultat och häftiga prestationer när vi kommunicerar. När vi är nyfikna på att utmana oss på ett varierat sätt är det resan som blir viktigast att förmedla. Hur det känns, vad som driver, vilken riktning man är på väg åt. Varför och vad man vill förmedla kommer långt före en läcker och snyggt genomarbetad bild.

Vi närmar oss helgen. En helg som jag ska tillbringa i Motala och där släppa mitt familljekoncept med hjälp av Korpen Sverige och gänget på Springtime travel. I sammanhanget kommer flera sköna ledare hålla pass. Bland annat yr vår "ninja" Mårten Nylén omkring och håller pass, bara en sådan sak;-)

Gissa om jag är laddad!

I väntan på Gud!

IMG_9522.jpg

Låt oss säga att det finns en gud. Hur nöjd kan han vara med beslutet att släppa fram människan som det slutgiltiga däggdjuret. Djuret som skulle vårda jordens alla arv. Han, om nu gud finns och är en han, kanske inte kan beskyllas för bristande förarbete när han hjälpte fram den harmlösa apan för ett par miljoner år sedan. Människan var nog det däggdjur som hade bästa förutsättningar eftersom vi var lite halvbra på väldigt många saker. Han gav oss nyfikenheten som drivmedel. Det skulle fungera som garanti för att vi inte skulle gå omkring och vara nöjda med tillvaron. Ständigt nyfiken, pigg på utmaning, och vi kunde anstränga oss på ett sätt som saknar motstycke bland andra däggdjur.

När människan sedan nått så långt som till att bli jägare och samlare hände något. Min högst personliga teori (den har inte bäring i forskning eller några böcker, det är faktiskt knappt någon som känner till den;) är att gud kände sig nöjd med oss. Uppdraget slutfört. Gud tog sitt pick och pack, lämnade galaxen och begav sig ut på andra uppdrag. Kvar på jorden lämnade han ett vilset släkte som plötsligt stannade upp. Vi börjad bygga permanenta bostäder, lära oss spara mat och massor av andra nymodigheter som möjliggjordes när vi stannade upp. Livet blev lite enklare att leva. Vi blev fler som överlevde. Våra grupper blev större. Sakta ändrades våra förutsättningar och med dem vårt sätt att leva. Vi gick från vår tighta grupp med en tydlig ledare och tydliga uppgifter till ett samhälle med fler ledare, som inte kunde komma överens. Interna konflikter har nog alltid funnits, men nu började de få större konsekvenser. Samhällena växte till kontinenter och länder. Fler ledare räckte inte, vi började skriva sagor (religioner) om gudomliga ledare vars lära vi skulle följa om vi ville bli accepterade i gruppen. Idag är vi det enda däggdjuret på jorden som lever efter sagoböcker skrivna av människor som levde för 1000-tals år sedan…

Sagorna präglar oss och de påverka hur vi går klädda, äter, bygger samhällen. Och likt vi försvarade våra små grupper som apor försvarar vi vår saga med hot, våld och bråd död.

Om gud hade doserat nyfikenheten i lagom dos hade vi bromsat upp när vi hade tid. Hade han hängt kvar hade han upplevt hur nyfikenheten muterats till något okontrollerbart. Men han lämnade kranen vidöppen och stack. Idag fortsätter människan göra saker för att den kan, inte för att den behöver det. Det finns inga gränser för vad vi hittar på och sen skapar "behov" kring. Istället för att ta hand om det vi har , blickar vi på det vi kanske kan få. Gräset är kanske grönare på andra sidan. När jorden inte räcker tar vi oss till mars….

I landet Sverige vill vi skapa välfärd och få dess invånare välmående.

Ändå skövlar vi natur och missköter boskap och grödor på ett sätt som snabbt slår tillbaka mot oss. Innan gud lämnade oss lämnade han diskutrymme som skulle räcka lång tid fram. Han gav oss resurser där vi skulle bygga upp kunskapen som krävdes för att ta hand om jorden. Till vilken nytta? Kanske var gud lika naiv som människan är inför AI?

I lilla stadsdelen Södermalm, en liten fläck på jorden, vill man också ha välfärd och må bra. Ändå bygger man boenden på varandra så dess invånare snart inte kan vistas ute. Boenden som inte är tillgängliga för alla, endast för få som beviljas höga lån på banken. Boenden som många inte har tillgång till vilket gör att en stor grupp bor under bar himmel. Söderbor har som alla andra människor behov av naturlig trygghet i form av plats, mening och tillhörighet. Som alla andra behöver de skog och natur. Ändå plastas plana ytor in med plastgräs och ungdomar tillåts springa runt i hopplös laglöshet. När dess invånare är i behov av mer natur och naturliga utmaningar som får dem i sundare vanor tillåter beslutsfattare el-sparkcyklar. Ett fordon som styrs av onyktra ungdomar i 14 års åldern, fartblinda gubbar och vettlösa hipsters, alla med stora rörelsebehov.

Det hade vart enkelt att skylla på att gud lämnade oss, om han nu finns. Det hade vart skönt att få honom tillbaka, om han fortfarande är god. Men fram tills att det eventuellt händer har vi allt i våra händer….

Frågan är hur vi får människan i oss att återgå till det som är naturligt i vår nutida situation. Hur den biologiska människan bättre ska passa in i en digital och alltmer passiv framtid.

Hur ska vi få fler att förstå att meningen med livet är att vara nyfiken, att utmana oss och att bli ansträngd på ett l a g o m sätt.

Hur ska vi få våra barn att förstå att vi inte längre behöver styras av gamla sagor som är skrivna för 1000-tals år sedan.

Att vi inte behöver styras av jaktimpulser där vi ska vara störst, bäst och framgångsrikast.

Hur förklarar vi att vi inte behöver försvara vår "by" mot oliktänkande utan att olikheterna idag kan göras till tillgångar.

Vi behöver inte se ut som rippade grekiska gudar i kroppen, vi måste börja hjälpa och vårda varandra och vår natur.

Jag vet, mina tankar är mjuka och blöta, säkert naiva. Men jag är fast övertygad om att vi måste acceptera att vi är biologiska varelser som ska leva livet här och nu, sen tar andra över. Vi bör ställa oss frågan om vi har rätt att experimentera hämningslöst inför en tid vi inte kommer att uppleva.

Och jag upplever att vi är där. Fler har slutat vänta på guds eventuella återkomst och börjar agera. Färre säger "whats in it for me" och agerar för kollektivets bästa. Färre och färre tjafsar passivt om det är naturen själv, eller människan, eller lite från båda som bidrar med livsförsvårande omständigheter och börjar agera. Det går inte tillräckligt snabbt än, men fler och fler börjar agera.

Och jag tror mer och mer på den enskilda människans kraft i kollektivet. DU kan påverka individer i träning, familjen, i din stad, land och till slut på jorden. Gör det du gör bra så tar andra efter! (på gott och ont så se till att gör bra saker)

Och vi som älskar träning och strävar efter en sund livsstil är viktiga influensers oavsett antalet följare och registrerade "gilla" markeringar. Vi måste fortsätta locka människor till fysisk aktivitet och  lustfylld ansträngning. Fortsätta peppa om att inte välja dåliga matalternativ. Inte skita ner. Helt enkelt att återta det individuella ansvaret det innebär att vara människa på jorden.

Nu ska jag jobba igen. Kram på dig;-)

Moveoo samverkar med Korpen Sverige om ett nytt familje koncept.

Screenshot 2019-08-05 at 19.14.00.png

Idag förstår vi allt bättre hur viktigt det är att  hålla oss aktiva. Speciellt eftersom som väldigt mycket i vår vardag går emot vår biologiska natur. Vi som har familjer är ängsliga över våra barn och den stigande ohälsa som vi vuxna skapar till dem. Då är det lätt hänt att man i all välmening börjar att tjata på sina barn." det är bra att röra på sig, det är nyttigt för dig"…. Barn är inga dumskallar, de vet redan om det. Precis som vuxna vet om att det är dåligt att röka, dricka för mycket sprit, jobba för mycket och så vidare. Vi gör det ändå. Det som har blivit normalt är onaturligt och det naturliga är onormalt, allt är huller om buller.

Många som upplever att de sitter fast i en tight vardag söker lösningar för att kompensera passiviteten. Där finner en del gymmets barnpassning som ett bra alternativ. Om jag ska ta på mig rollen som "djävulens advokat" i syfte att provocera fram nya tankar så skulle jag säga k a t a s t r o f.

Jag tänker på en förälder som jobbat hela dagen, skyndar och hämtar sitt barn för att stressa iväg till kvällens träning. Barnet forslas från en förvaring till nästa. Efter träningen lämnas inlämningskvittot i barnpassningen, barnet plockas ut, och jakten på mat börjar. Snabbt hem för matlagning, eventuella läxor, obligatorisk skärmtid och sen i sängen så att samma mönster kan upprepas dagen efter. Generaliserat och hårdraget, javisst! Ovanligt? Tyvärr inte!

Tiden med våra barn blir allt kortare och kortare. Speciellt om man bara ska räkna med tiden då vi verkligen ä r med barnen. Tiden då du lagar mat och barnet kollar på sin skärm räknas alltså inte.

Det vi som förälder lätt glömmer bort är att tiden då vi är frånvarande  fyller barnen snabbt med annat. Förr i tiden var vi mer med våra föräldrar och vi var det i betydligt mer aktiva miljöer. Ständigt matade vi våra barn med tankar, frågor och insikter som sakta skapade de sanningar de växte upp med.

Mycket av det förhållningssätt vi har till det som händer omkring oss skapades av dialoger med våra föräldrar, barn och släktningar. Idag är det andra röster, möten och situationer som formar oss. Tröstlöst känner en del. REVOLUTION TÄNKER JAG!

Vi måste helt enkelt revolutionera våra tankar och vårt beteende för att återvinna vårt välmående igen.

Och ska vi göra det på ett holistiskt sätt där alla i familjen inkluderas bör det ske ihop, inte i olika enheter där var och en tränar för sig.

Svårt att få till, absolut. Jag påstår inte att jag själv har haft någon större framgång med mina barn och bonusbarn som annars är väldigt aktiva ändå. Men det hindrar mig inte från att fortsätta inspirera kring något jag så in i hjärtat tror är rätt. Nämligen tillsammanskonceptet där alla kan delta och utmana varandra på ett roligt och tillåtande sätt.

Det ligger som grund för det familjeträningskoncept jag har skapat som i sin tur ligger till grund för Korpens Pigg & Gladkoncept som släpps ut på föreningarna under hösten. Med enklare redskap som små bollar, gummiband, käppar och kroppen skapas pass där alla i familjen kan vara med och utmana sig efter sina individuella förutsättningar. Jag gör skillnad på traditionell familjeträning där tar man hänsyn till barnen vilket bidrar till att de vuxna får anpassa sig, alltså träna mycket lättare. Det är ett bra sätt att umgås men jag ser också att vuxna inte kan/vill räkna med det i sin personliga träning. Där vill jag bidra med ett alternativ. Jag tänker mig ett träningspass där många behov tillgodoses.

 

Tanken är alltså ett familjekoncept där man kan träna och utmana sina barn, och tvärt om. Ditt barn ska kunna utmana dig som vuxen, gissa om det skapar energi. Det aktiverar också en fantastisk dynamik som tyvärr håller på att försvinna mellan föräldrar och barn idag. Att få väcka dynamiken till liv och se när det utvecklas är en ynnest få ledare förunnat. Detta möjliggörs med Moveoos nyfikna och utmanande ledarskap som också är väldigt tillåtande och lustfyllt.

 

Vill du prova på Moveoo och Korpens koncept Pigg & Glad och massor av annan träning finns ett lysande tillfälle i Motala 10/8-2019 och det är gratis.

På plats är även Morten Nylén och “Jorge Mix” mfl.

Riktigt smart uppvärmning! Tankar & tips.

@annalindgren på språng…..

@annalindgren på språng…..

Människa är unik på jorden. Inget annat djur är i närheten när det kommer till komplex funktionalitet. Vi har bland annat begåvats med möjligheter som gör att vi kan kommunicera på ett sätt som inga andra djur på jorden kan. Ändå har vi så svårt att förstå varandra.

Förmågan att kommunicera på det sätt vi gör idag fanns inte från början. Vår kommunikation är något vi har tränat oss till. Det krävdes miljoner år av enträget arbete för att förutsättningarna skulle ge oss talets gåva. Vartefter vi utvecklade talet desto bättre kunde vi lösa olika uppgifter mellan individer och grupper. Det som är så härligt med språket är att det kan användas på olika sätt i olika sammanhang.

Den individuella förmågan att kommunicera blir till ett personligt signum. En del broderar med språket, andra säger inte mer än vad som krävs. En del har stark röst, andra en sval  och len röst. Jag ser på talet som jag gör med våra rörelser.

Alla våra rörelser är ett resultat av en inre biomekanisk dialog.

Människan har egentligen inga toppegenskaper. Det är vår anpassningsförmåga som gör oss överlägsna. Alla rörelser är som en inre biomekanisk dialog där hjärna talar om för musklerna vad dom ska göra för att "uppdraget" ska kunna slutföras så bra som möjligt.

När det gäller den verbala dialogen förstår vi att den behöver tränas för att utvecklas. Artikulera, nya språk, anpassat språkbruk. Allt kan tränas och förbättras. Det kan också försämras vid utebliven upprepning.

Det verkar vi glömma bort när det kommer till träning. När jag analyserar vårt beteende i träning och lägger det parallellt med hur vi tänker kring vår verbala dialog ser jag stora skillnader i tanke och beteende.

När jag ombeds kommentera träning, och pass, försöker jag alltid att filtrera det genom ett "dialogfiltret". Om jag ser någon använda fyra övningar för att träna sina ben tänker jag- vad händer med den aktives "rörelsedialog"?

Är övningarna grovhuggna, monotona, återupprepande, eller bidrar de till smidighet och komplexa utmaningar? Om vi utgår från att du vill aktivera dom talanger och möjligheter som finns inom dig bör din träning överensstämma med den strävan. Du kan inte förvänta dig att isolerade och monotont utförda övningar som regelbundet upprepas ska göra dig artikulerad, flexibel och mångsidig i rörelsen.

Jag vet att minn filosofi ibland upplevs utmanande och att den strider lite mot traditionellt träningstänk, och det gillar jag. När jag försöker att mjuka upp skeptiker som praktiserar "gamla skolan"  där basövningar som marklyft, latsdrag och bänkpress hyllas brukar jag börja med att "skruva" på uppvärmningen.

Idag är det normalt att värma upp i miljön för uppvärmning. Där finner vi cyklar, märkliga trappmaskiner och rullband som drar stödbenet bakåt. Jag väljer att inte kalla det löpband för att det inte är naturlig löpning man ägnar sig på rullbanden. Försök själv att använda samma teknik som du har på löpbandet när du ska springa ute. Du lyfter benet och väntar på att någon ska dra bak stödbenet….? 

När jag får aktiva att förstå hur många möjligheter som går till spillo vid traditionell uppvärmning öppnas det upp fantastiska möjligheter till utveckling. Insikten får aktiva att börja kicka igång den inre dialogen på ett kreativ sätt samtidigt som de blir varma och betydligt bättre förberedda på rörelse.

Det är när du söker dig till instabilitet som du väcker din inre naturliga dialog. Det är när du vinglar som din hjärna börjar kommunicera med alla muskler för att försöka lösa uppgiften som i detta fall handlar om att hålla balansen. Om du står på en balanskudde och upplever dig ha en dålig balans stämmer det alltså inte. Kan du gå till gymmet har du tillräcklig balans. Du har däremot en inre dialog som snabbt kan bli bättre. Och det är det som är det härliga i kråksången. Att träna upp dialogen går så mycket snabbare än att bygga muskler eller/och bränna fett. Vad som också är viktigt att ta till sig. En bättre dialog ökar förutsägningarna att använda kroppen på ett effektivare sätt. Du lär känna din kropp på ett bättre sätt.

Med denna här insikten kan du börja se tiden mellan träningen som en fantastiskt utvecklingstid.

Ju mer du nyfiket söker dig fram med små vardagliga utmaningar desto bättre förutsättningar när du väl ska träna. Det är denna tråd jag utvecklar till ett praktiskt görande när jag är ute på olika företagsprojekt där jag lustifierar arbetsmiljöer.

Nu har du en insikt kring vilken du kan välja att göra det komplexa enkelt och effektivt på ett naturligare sätt.

Prenumerera på Youtube-kanalen så missar du inga framtida tankar, tips & trix. Här har du konkreta tips på uppvärmning.

TILL MIN TRÄNINGSKANAL!….

Hoppas även på att få se dig på något framtida event eller en resa till solen.

 

Vi hörs snart igen;-) Jose

Frågor & svar kring utbildningar

plus.png

Vad är en träningsutbildning som gör skillnad? Finns det en sådan eller är det bara en massa "säljsnack"?

Det börjar att närma sig höstens två öppna Moveooutbildningar och i takt med att "Sverige" är på väg tillbaka efter semester ökar antalet frågor i rask takt. För att alla ska spara lite tid tänkte jag svara på några vanliga frågor i detta inlägg.

Jag har hört så många säga att Moveoo är så roligt samtidigt som det är utmanande och jobbigt, hur går det ihop?

Det är egentligen en fråga som alla deltagare borde svara på eftersom att "roligt" är en individuell upplevelse. Men det jag har lärt mig genom åren är att en nyfiken och tillåtande utmaning ofta leder till en ansträngning som upplevs som rolig. Moveoo är en utmanande och samtidigt tillåtande träningsform som riktar sig till individer, par och grupper. Medan nya tankar kring träning utmanar vi de traditionella och skapar på så sätt nya och sundare beteenden inom träning.

Kan vem som helst bli Moveooledare?

I princip ja! Men det är inte säkert att alla borde bli det. Eftersom Moveoo bygger på ett nyfiket och utmanande ledarskap krävs det ledare som är av samma virke. Inom Moveoo jobbar vi med tankar om att inget pass ska vara det andra likt. På så sätt utmanar vi oss som ledare hela tiden i ett intuitivt och "här och nu" ledarskap. Så är du en ledare som vill presentera ett färdig upplägg för individer och grupper ska du nog tänka till innan du bokar upp dig på en utbildning. Är du däremot en ledare som gillar möjligheterna som öppnar sig i ett nyfiket och varierat ledarskap är Moveoo något för dig.

Med Moveoo's filosofi och ledaskap skapas möjligheter som du kan använda dig av oavsett redskap eller vilken miljö du befinner dig i.

Måste man leda koncepten?

Bara av ordet måste blir jag sorgsen. Det är väldigt lite man måste. Jag har skapat fem landkoncept och ett vattenfyskoncept, alla erbjuds gratis. Nej, det finns ingen hake eller finstilt text.

Det hela är egentligen väldigt enkelt.

Min vision med Moveoo handlar om att få fler att upptäcka glädjen kring utmanande och tuff träning när den görs på ett tillåtande sätt. För att nå dit krävs nya och revolutionerande tankar som utmanar på ett tillåtande och lustfyllt sätt. Om du som ledare vill hjälpa mig att sprida det vill jag inte ha betalt för det, jag ser det som att vi samverkar kring en bra sak. Det du får är en ram för varje koncept inom vilken du ska skapa passen. Det är alltså ditt ansvar att skapa ett pass som uppskattas vilket är en utmaning vi gärna hjälper dig med.

Du kan också gå din egna väg och skapa dina egna pass av det du lär dig på utbildningen, men då inte kalla det Moveoo.

Men mitt mål är att vi fortsätter att växa som ett Moveoonätverk med grymma ledare och tillsammans skapar en styrka som faktiskt gör skillnad i vad som görs i, och omkring, träningen.

När kommer nästa utbildning?

Vi har två offentliga öppna för bokning.

 

Jag hoppas jag fick med svar som täckte upp några av dina frågor. Om inte ser jag fram emot en mail så jag kan ta kontakt med dig och bena ut resten av frågorna. På Hemsidan kan du se mer om resor och event som Function is fun, Hudiksvall och höstens Moveooresa till Portugal.

Med förhoppning och en snar kontakt- Jose.

 

Skrivande insikter!

Just nu är jag inne i en intensiv skrivperiod då boken ska färdigställas. Det är en process där jag öppnar flera dörrar på vid gavel för att se vad som kommer ut och vad som kan användas. Boken är en träningsbok. Men den är inte en klassisk träningsbok, även om du kommer att få med Moveooträning. Jag skriver min bok för att jag vill göra skillnad i tanke och beteende i syfte att skapa mer sundhet, glädje och ett positivare levandeskap. Och eftersom att träningen inte blir bättre än hur du mår spelar allt in. Här delar jag med mig av tankar som påverkar beteenden…

Återkoppla gärna med dina tankar och funderingar kring detta.Tävlingen avgjord, här presenteras vinnaren.

Gummiband är ett fantastiskt träningsredskap om man vet hur det ska/kan användas. Jag vet att ni som följer mig är duktiga på träning och många av er använder gummiband regelbundet. Därför var jag nyfiken på vad ni tycker om gummibandsträning rent generellt. Nyfikenheten blev till en Instagramtävling som nu är avgjord. FRÅGA: “Vad är fördelarna med gummibandsträning”? Det var dagens Instagramfråga och vi lottade ut en vinnare bland svaren som kvalade till slutspel.

De kvalande:

IMG_9392.jpg
IMG_9386.jpg
IMG_9385.jpg
IMG_9382.jpg
IMG_9391.jpg

Vinnaren: Vi fastnade lite extra för bidraget som inkluderade orden lustfylld och individanpassad, två starka värdeord inom Moveoo. Så vinnare av två Moveoogummiband ääääääärrrrr….

IMG_9392.jpg

Stort tack till er andra som deltog. Det kommer snart nya tävlingar med fina priser.

På Youtubekanalen ifnns det flera tips för dig som vill utveckla din gummibandsträning på ett varierat och effektivt sätt. Till tips, titta och prenumerera på min Youtubekanal.