Jose snackar- träningsresor och dess magi

Screen Shot 2018-10-10 at 17.38.57.png

Jag har förmånen att åka på träningsresor 4-5 gånger per år. Förutom sol, bad och fantastisk mat får jag träffa fantastiska människor. Det blir så uppenbart hur beroende vi är av varandra. På resorna delar vi med oss av våra likheter och våra olikheter på ett sätt som gör att vi kommer hem som en "rikare" människor.  På resan till Rhodos hade jag två pass om dagen och jag tog emot bokningar för coaching/inspiration. Varje möte var en stund som gav inspiration inför framtiden. På resorna upptäcker jag energier som inte är lika självklara på hemmaplan. Vad är det egentligen som händer med oss när vi sätter oss på planet?

Lyssna på dagens avsnitt och bidra till dialogen här på bloggen. Tillsammans kan vi göra större skillnad.

Träning som är utmanande, tillåtande och rolig!

Allt sedan jag grundade Moveoo 2015 har jag haft svårt att  med text och ord göra Moveoo rättvist. Inte ens aktade reklambyråer har kunnat skapa text kring vad som framkallar lusten att vilja utmana sig samtidigt som skrattet ligger och lurar kring träningen. När jag skulle skapa första appen var programmerarna frustrerade över hur man skulle packa in Moveoo i ett begränsat koncept. Ett givet och viktigt beslut var att inte låta Moveoo bli ett begränsat koncept. Moveoo ska vara en metod under vilken vi kan tillåtas vara utmanande och tillåtande och samtidigt ha rolig oavsett om vi är ledare eller deltagare.

Att intresset för Moveoo stiger snabbt hänger förmodligen ihop med behovet av att må bättre. För att må bättre behöver dom flesta av oss mer ansträngning, variation och skoj i livet. Precis som i Moveoo alltså.

Jag är stolt över att under hösten kunna presentera de anläggningar som är först ut att ansluta sig till Moveoo. Det är anläggningar och föreningar som har tagit beslutet att utbilda ledare på vår senaste utbildning för att ge sina medlemmar en utmanande, tillåtande och rolig träning. Alltså en träning som gör att man snabbt kommer i form, har skoj, och därmed mår bättre.

Här kan du ta del av vad några aktiva som nyss avslutat en Moveooevent tycker om Moveoo

Viktigt event i Umeå!

Screen Shot 2018-09-18 at 09.13.35.png

Att delad glädje blir dubbel glädje är en känd ekvation. Och det verkar som att formeln gäller även för inspiration.

I slutet på förra veckan fick jag vara med på ett ständigt växande event i Umeå. Change the game samlar i runda tal 3000 tränare, föräldrar och barn i syfte att skapa mer energi kring träning. För att göra det krävs nya tankar, och här delade deltagarna friskt. Mitt bidrag var en kort föreläsning tillsammans med forskaren Helena Tobiasson som oftast håller till på KTH. Från scenen skulle vi väcka tankar och ett nytt görande hos föräldrar med aktiva barn. Riktigt kul, och feedback-mail skvallrar om att vi prickade rätt i vår presentation. Men inspirationsdelningen började egentligen redan i taxin på vägen till eventet. En rätt överviktig kille började med att fråga vad jag gör, sen var det kört. Jag gav och han gav. På 10 minuter hade han inspirerat igång mig med frågor och han sa att han var taggad att ta tag i sina aktiviteter på ett nytt sätt. Väl på plats träffade jag massor av bekanta som jag stött på genom åren. Inte så konstigt kanske eftersom eventets stora dragplåster Dean Kriellaars principer och tankar överenstämmer med Moveoo's

Med på eventet var även Peter Mattsson som även han förde fram belägg, historier och fakta kring att allsidighet är en viktig ingrediens även hos elitidrottare som lyckats. Känns viktigt att detta budskap kommer ut i tider då ensidiga elitsatsningar nu börjar ifrågasättas på bred front. Och jag tycker att skolstyrelsen också ska ta till sig av detta. Mer läxor kommer inte göra våra barn smartare, bara snabbare utbrända. Att pressa in kunskap i deras hjärnor är lika oklokt som att överträna barn inom träningen.

Screen Shot 2018-09-18 at 09.16.51.png

Det som gör Deans arbete intressant är att han och hans team tar fram forskning som går emot många normer vi lärt oss att acceptera. Många välfärdsjukdomar, minskad bentäthet och annat som kommer av passivitet anses idag normalt. En del tar tag i problemet och försöker komma igång med träning när skadan uppstår, andra försöker medicinera bort problemet. Deans gäng lyfter fram det vi redan vet, mycket kan skjutas på framtiden med allsidiga rörelser i vardagen och i träningen.

Eventet använder träning som ligger under Riksidrotten och ett antal aktiviteter som känns igen från skolgårdar, typ slackline och park cour. I den lyfter men fram leken. Med Moveoo vill vi ta ett steg till och titta på de nyfikna och kreativa processer som kickar igång när frågor ställs. Istället för att visa hur man bäst går på lina kan ledaren fråga- hur skulle du ta dig över på andra sidan linan? Frågor stimulerar till att lära och när det sker på individens villkor skapas lust.

Att visa och att fråga är inga motsättningar i sig. Men jag tror att fler skulle utvecklas som ledare om man tillät sig blir mer nyfiken och utmanande i sitt ledarskap. Och då inkluderar jag ledarskapet över sig själv också. Min erfarenhet av det nyfikna ledarskapet blir att jag slipper höra "rätt eller fel" frågor. När en individ väl kommit in i Moveootänket tänker man inte- "kan/kan inte", man är fullt fokuserad på -hur ska jag lösa uppgiften på bästa sätt. Man anstränger sig och man är bra som man är.

När jag åkte hem från Umeå var jag glad och upplyft. Det blir effekten av att träffa massor av likasinnade som vill skapa mer rörelse och glädje i vår vardag. Även bland de som tränar;-)

Vill du inspireras med Moveoo? Fram till nästa event eller resa kan du följa oss på instagram och vår youtube där vi ständigt fyller på med tankar och göranden kring framtidens träning.

Fokusera på en sak...eller?

 Foto: Björn Lans

Foto: Björn Lans

Genom alla mina aktiva idrottsår, det har blivit drygt 40 år än så länge, har jag hört att det är bra att variera sig i sin träning. Att det är bra att prova på olika idrotterna. Sen kom elit-tänket in i samhället. Då var det slut med att lulla runt, man skulle specialisera sig. Nu har det gott så långt att idrotten brottas med stora problem där ungdomar väljer bort idrotten. Med den inledningen är det otroligt hoppfullt att fler forskare lägger fram rön där de kan visa på det vi redan känner till. Det lönar sig att vara allsidig på flera plan.

Det skrivs en väldigt bra artikel i DN idag. (torsdag 13 september 2018. Idrott och hjärnan)

Den s k a alla som har med träning att göra läsa. Här intervjuas bland annat

Peter Hassmén som blev landets första professor i idrottspsykologi. Han har vart verksam i Svensk idrottspsykologisk , Sveriges olympiska kommittés vetenskapliga (beteendevetare). För tillfället hittar man honom i South Cross university i Australien.

Nedan ett utdrag direkt ut från DN och jag rekomenderar dig starkt att köpa DN och läsa igenom hela artikeln.

“– En hel del forskningsresultat visar tydliga samband mellan framgångsrika idrottare och exempelvis problemlösningsförmåga, kreativitet och kognitiv flexibilitet. Det är knappast förvånande att individer som klarar sig väl vid tester av mer komplexa hjärnfunktioner också presterar bättre på idrottsarenan, säger Peter Hassmén.

Men han påpekar att vi inte får glömma de enskilda idrottarnas motivation; en högmotiverad individ kommer alltid att prestera bättre än en måttligt motiverad individ oavsett hur bra denna är på att lösa problem, det vill säga hur flexibel och kreativ hen är.

– Om man bara mäter individernas exekutiva funktioner så missar man viktiga pusselbitar, säger han.

– En annan brasklapp gäller unga idrottare som från början är duktiga och uppvisar högt utvecklade exekutiva funktioner. Om de i unga år presterar bättre än sina konkurrenter riskerar de att tappa motivationen när andra kommer i fatt genom idog träning.

Peter Hassmén har noterat att många tränare håller sig till standardiserade övningar: hockeyspelare får pucken från en viss riktning, för att sedan passa den till en annan spelare som i sin tur skjuter mot målet. Fotbollsträning utgår också ofta från fasta situationer och golfspelare står och slår hinkvis med bollar från samma plats.

– Detta tränar ”muskelminnet” och är till viss del absolut nödvändigt, men om individer också ska utveckla sin kreativitet, flexibilitet och förmåga att lösa varierande och komplexa problem måste träningen skapa nya utmaningar som inte kan gå på rutin. (Citerat ut DN. Thomas.lerner@dn.se)”

I artikeln menar Peter Hassmén också att forskningen lätt går i gamla fotspår. Han är medförfattare till boken "tänka nytt" och där uppmuntrar han unga forskare att ifrågasätta och utmana dagens teorier och forskningsmetoder.

För mig, som är kraftigt partisk i målet, är det otroligt viktigt att forskare och andra med akademiskt tyngd kommer ut och får visa det som vi redan känner till om människan och dess utveckling.

Jag är helt övertygad om att vi går från ett fysiskt fokus till ett mentalt fokus av en anledning- vi är i akut behov av ett nytänkandet som leder till förändring. Och det är här jag tror att vi som leder träning kan skapa magi för de vi har omkring oss. När vi går från prestationen till ansträngning kan vi skapa en helt ny aktivitetsvärld där fler får plats.

Moveoo ligger helt i linje med det som nu forskarna och många idrottsledare saknar. En tuff och utmanande träning som samtidigt är tillåtande och rolig. Vi anstränger oss, vi utmanar oss, och vi gör det tillsammans. Vad resultatet blir är var individs individuella upplevelse och ingenting vi mäter. Vi strävar efter att utmana och stimulera människor för att få dem att känna sig bra och duktiga. Något som är användningsbart även utanför träningens skyddade verkstad.

Är du nyfiken på att prova Moveoo med en grupp är det inte längre ifrån än en mail på jose(a)moveoo.se

DET är en byrå som inte drar sig för att ta i.

Många gillar och inspireras av mina filmklipp som jag delar på instagram. När jag filmar från terrassen vid Slussen är mina adepter från mediabyrån-DET. Ett riktigt härligt gäng som jag har haft glädjen att träna under en herrans massa år. Och det är i deras lokaler jag har min träning/PT-studio. De gör det för att de vet att träning hjälper till att hantera ett högt tempo i vardagen. De duckar inte för utmaningen, precis som när de jobbar med ett kunduppdrag, och de löser utmaningarna jag ger dem med ett leende och garv samtidigt som de blir sket-trötta.

Jag delar främst för att du och alla andra ska inspireras kring möjligheterna med Moveoo. Och jag blir glad in i själen när jag får ta del av hur Moveoo sprids genom utbildade instruktörer och på olika event runt om i landet. Att jag nu ser hur Moveoo växer in i företagskulturer som ett begrepp där man ser möjligheter kring vardagsaktiviteter känns stort.

Och det är viktigt för att det öppnar upp för fler att röra på sig och på så sätt undvika besvär och smärtor som kommer av en passiv arbetssituation.

Den stora utmaningen vi har framför oss är inte vad som ska göras för att skaffa oss sundare vanor, det är att hur vi ska få det gjort. Ju snabbare vi inser att vi har valt ett sämre stickspår desto snabbare kan vi byta riktning.

Det som skiljer oss från friska däggdjur är miljön vi vistas i. Miljön påverkar våra tankar och vårt görande, det är därför hälsoaktivteter alltid svalnar över tid. Metoder tar alltid stryk av kulturer oavsett hur sund och genomarbetad metoden är. Det är när vi inser att vi måsta ändra på miljön, och därmed få sundare situationer, vi kan börja leva mer bekymmersfritt och, hur ett biologiskt och mentalt perspektiv, mer naturligt.

Har du inte hittat till mina inspirationkanaler på insta och youtube så gör du det enkelt här:

Håll rörelsen fri!

Töj & böj i din vardag!

Det finns så mycket att göra inom träning, och vi är många som visar det. Men jag kan tycka att vi som är entusiaster lätt glömmer bort vardagens göranden. Det är lätt hänt att vi blir passiva. Jag tycker att det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att hålla kroppen i gång under dagen som att träna ett par gånger i veckan. Kombinationen gör underverk. För att påminna om allt som går att göra på dagarna kommer jag under september presentera en vardagsutmaning varje dag. Med utmaning menar jag inte prestation, jag tänker en ansträngning som bryter det monotona vardagsläget.

Här kommer en rörelse som jag använder ofta. Den ger mycket energi, och den håller rygg och höftproblem borta. Lägg till den bland dina sunda vanor.

Dela gärna inläggen till dina vänner som har behov, på så sätt gör vi större skillnad tillsammans.

Moveoosäckarna rockar!

Jag älskar att träna med sandsäckar för egen del och med kunder. Men jag saknar inte att bära omkring på dem.

Därför har jag låtit tillverka en säcka som du kan ta med dig överallt utan att behöva bära med dig massor av sand.

När du ska träna den fyller du på med önskad vikt, tränar (helst Moveoo) och tömmer den efter träningen. Det är även ett perfekt redskap för alla som jobbar med gruppträning och olika resor och event.

Säcken är tillverkad av slitstarkt material som gör att den tåls att slängas i marken. Den trivs lika bra inne som ute.

Du behöver alltså bara köpa en säck istället för flera med olika vikt. En säck kostar 350kr + eventuellt porto. 10 säckar =fraktfritt.

Innan vi får ordning på vår web-shop beställer du din säck direkt fram magdalena(at)moveoo.se

SeniorMoveoo?

"Varför har du inte seniorpass för oss som är äldre?"

Frågorna kommer lite då och då, senast i veckan när jag höll hov för en stor myndighet.

Svaret är enkelt. Åldern är ointressant. Åldern i sig säger absolut ingenting om hur individer kan och bör prestera.

När det kommer till åldrandet utmanar Moveoo det traditionella tänket kring hur äldre ska träna. Istället för att "säkerställa" och bli försiktig vill vi att äldre ska stöka mer i den mån det går.

Vi förutsätter inte att äldre inte kan, vi tänker tvärt om, tills motsatsen visas.

Moveoo bygger på moment som utvecklar människan oavsett ålder. Det handlar mer om att utveckla de färdigheter som finns hos individen. Vad som finns är väldigt individuellt och det styrs inte av åldern.

Så! Sluta begränsa, och styr, din val beroende på din ålder oavsett vad den är. Var nyfiken och sök dig fram med det du har som din största tillgång.

När krutröken lag sig!

Det är alltid något speciellt med måndagarna efter en Moveooutbildning. Denna måndag var ingen skillnad. Vaknade upp tidigt med känslan av att något bra har hänt, att något har blivit bättre. Gick ner till gymmet tidigt för att träna igång kroppen och för att reflektera på helgen som var. Massor av spännande och kloka människor som under två roliga dagar delar med sig av tankar och sin kunskap kan inte bli annat är berikande och inspirerande.

Bland deltagarna var representanter från gym, föreningar, företag och så några som ville delta för att utvecklas rent allmänt inom träning.

Det känns alltmer självklart att prata om Moveoo och dess filosofi. Färre tvekar, fler blir inspirerade. Fler vill söka sig vidare bortom begränsande tekniker, måsten och isolerade metoder. Fler ser möjligheter och färre sitter fast i begränsningar.

Mindre tid krävs för att övertyga och mer tid kan läggas på att så fröet som sedan ska få växa. För det är så jag ser på det första mötet. Jag sår ett frö som sedan individen får gå hem och vårda, och jag hjälper gärna till. Hur Moveoo utvecklas efter utbildningen beror på hur den behandlas. Precis som en planta behöver Moveoo en bra jord att växa i. Den kräver intresse, engagemang och näring.

Näringen kommer bland annat från vår Youtube, Instagram (Moveoo by coach Jose) och vår slutna Facebookgrupp. Men utan en engagerad ledare räcker det inte hela vägen till toppen.

Och det var därför det kändes så bra i morse när jag vaknade. Känslan är att ett gäng engagerade människor vaknar upp med nya tankar om träning och livet som de vill dela med sig till medmänniskor.

Vi är fler som nu vill skapa en aktivare och mer lustfylld träning och vardag, fler som vill göra positiv skillnad i människors välmående- och det känns jäkligt bra!

Det finns möten och så finns det möten!

 Fulla av energi, svårt att sitta still inför bilden...

Fulla av energi, svårt att sitta still inför bilden...

Jag är vad man kan kalla en notorisk mötesmänniska. Älskar att träffa människor. Det finns inga ointressanta möten, bara olika. Möten med Erika Kits Gölevik tillhör dem som är fulla med energi, tankar och ideer. Vårt senaste möte var inget undantag. Det som skiljde senaste mötet åt från tidigare var att vi skakade hand över vissa saker. Bland annat var vi eniga om att fortsätta vara vårt hjärta troget. Att göra vår grej! Det låter som en klyscha, kanske är det så. Och kanske är det lättare sagt än gjort. Men vi är eniga om att göra vår grej fullt ut. Det innebär att vi fortsätter att utmana det traditionella sättet att träna och tänka hälsa på. Vi gör det inte för att raljera och trampa på tårna, vi gör det för att vi tror det leder till sundare vanor.

Vad vi ska göra? Där håller vi dig på halster lite till.

Tog mig inte vatten över huvudet i Piteå

Att Sverige är ett fantastiskt land blir man varse när man reser omkring.                                      Jag vet att det inte är "rumsrent" att flyga för mycket. Men på den positiva sidan är att man hinner med att se mycket av landet och även att träffa fler av dess invånare. Piteå tillhör definitivt städerna som höjer sig från mängden som stad betraktat. Men det har nog med mitt intresse för vatten att göra. Finns det öppet vatten i anslutning till stadskärnan ligger man högt på min lista. När dessutom invånarna är supertrevliga blir hela intrycket på topp. Var på plats för att leda pass och föreläsa. Träffade ledare som jobbade på olika bad och han även förbi på Korpen. Fina anläggningar och sköna människor.

Ett av passen stack ut från min traditionella meny. Fysträning i bassängen. Det är inte förstagången jag leder pass vid bassängkanten men jag har långt ifrån den erfarenhet som de som låg i vattnet. Men så kul vi hade. Och jag är lättad över att alla kom upp helskinnade från vattnet;-)

Nu hoppas jag på att vi kan få till en Moveooutbildning i norr, kanske redan till November. Hör av dig om du skulle vara intresserad av att delta.

Filmen är en kort sekvens från vattenpasset :-)

Tack Korpen Småland!

Varje år skapar Korpen Småland ett stort event för träningsentusiaster. Trots att det arrangerades två event till i regionen under samma helg lyckades man med att samla ihop över 200 träningssugna ledare och aktiva. Det säger en del om hur uppskattat eventet är. Jag hade förmånen att få leda i två pass, käpp och gummiband, samt att föreläsa. Otrolig energi och intressanta möten. Körde hem trött och glad. Med mig hade jag flera förfrågningar på framtida uppdrag. Allt från skolor, träningsanläggningar och även ett HR gäng som var nyfikna på mer.

Tankarna som bär fram Moveoo berör verkligen människor på ett intressant sätt. Många börjar tänka och reflektera över sin tankar och sitt görande. Inte så att de upplever att de gör fel, mer som att det finns väldigt mycket mer vi kan göra om träning ska bli något som stärker vår hälsa och vårt välmående.

Skriver detta på Arlanda, på väg upp till Piteå för ett nytt spännande event med ledare och aktiva som alla kan gå ut och göra skillnad.

Tack Korpen Småland för att jag fick vara med och dela med mig av det jag tror på! Vill även du leda i Moveoo? Jag hållar nästa utbildning redan till helgen i Stockholm, 25-26 augusti;-)

IMG_3016 2.jpg
IMG_3015.jpg
IMG_3014.jpg
 

Självhjälp dig genom andra;-)

 Foto: Björn Lans

Foto: Björn Lans

En fråga som ofta ställs till mig är- hur hinner du träna?

En del tror att det är lättare för att jag är tränare. Men ärligt, undrar om det inte är en större belastning än tillgång när det kommer till min egna träning. Ibland önskar jag att jag bara kunde "dum dum-träna" utan att behöver känna och tänka igenom allt jag gör. Dessutom är jag ibland rätt less på träningsmiljön efter en dag. Min räddning kan bli din insikt. Jag inser att det är mötena med alla människor som räddar mig såväl fysiskt som psykiskt.

Fysiskt för att jag ständigt ska visa och prova saker. Det gör att dom flesta dagarna, även de jag skriver mycket, blir rätt aktiva dagar. På det psykiska planet kommer alla frågor och funderingar jag får. Snacka om kosttillskott för själen.

Insikten som du kan välja att ta till dig är- jag lever upp när jag hjälper andra.

Jag tror att det alltid vart så, det var därför vi utvecklades i grupper. När vi hjälper andra hjälper vi oss själva mest.  Snart är det helg. Se om du kan göra något extra för att hjälpa någon med träning eller något annat som leder till skönare känslor. Inte för att du ska få tillbaka, utan bara för att det är skönt. Din direkta bonus kommer att vara den tacksamhet som riktas till dig. På sikt skapar du en egenregi omkring dig där du tillför mer, och det kommer mångfalt ge tillbaka;-) Visar du aktivitet kommer du få aktivitet tillbaka och i den miljön är det mycket lättare att vara aktiv.

Själv laddar jag inför en helg där jag ska köra två pass och en föreläsning. Längtar efter mötena där vi ger och får;-)

Hoppas att du har upptäckt min Intagramkanal! om inte blir jag glad om du gör det;-) Där fyller jag ständigt på med inspiration. Youtube-kanalen rullar vidare även den, tips och trix till den som önskar det.

Ta fram energin!

"Utgångsdatum på bra energi kan vara en dålig kommentar"

IMG_2784.JPG

Visst känns det som att vi går in i en ny fas. Semestern är slut och det är dags att börja jobba. Jag tror även du som inte har ett jobb känner av energin. På restauranger, café och i livsmedelbutiker kommer ordinarie personal tillbaka. Fler bilar i trafiken. Trängre på bussen och fler cyklar på gatan klocka 07.30 och 17.00.

Jag fick känna av den på HiQ's säljkick-off. På en härlig kursgård i Bro körde ett laddat gäng igång hösten med olika tematräffar och ett gäng fysaktiviteter. (Så klart, varför skulle jag annars vara där;-)

Det som är så härligt med detta gäng är att de sedan tidigare är drillade i bra humör. Inga sura miner och bara en skön positiv attityd. De har på olika sätt känt av värdet av att tillföra positiv energi. De vet att de smittar av sig.

Denna gång byggde vi upp olika stationer där en av dem var en tuff hinderbana. De tävlade i olika lag och de bidrog med olika egenskaper. De som kunde använda sin kropp gjorde det, de som kunde peppa gjorde det, en del gjorde lite av båda. ALLA gick in med en inställning att tillföra skön energi.

Jag vet att många saknar bra energi som om det vore något som man förlorat. Men bra energi finns inte av sig själv, det är något som man skapar. Och en minst lika viktig insikt är- energin är inte konstant. Utgångsdatum på bra energi kan vara en dålig kommentar. Samma sekund som den sägs kan energin bland 50 personer förvandlas från något som skapar lust till något man aldrig mer vill uppleva… bara på någon sekund.

Hur skapar man då god energi? För mig sticker två saker ut och det är attityd och förhållningssätt.

  • Attityd- Jag väljer att ge bra energi till alla, delvis för att jag vet att jag får mångfalt tillbaka.
  • Förhållningsätt- Jag möter alltid dålig energi med bra energi, delvis för att jag vet att jag får mångfalt tillbaka.

På så sätt har man skapat en riktigt stark och skön kultur på HiQ. Visst kan du möta en person som har en dålig dag eller två. Men kulturen i företaget är tydlig- vi ger energi för att tillföra till en sund och vinnande kultur!

Kunskap i all ära. Men vill du göra skillnad- tillför skön energi!