Från gymägare till mönsterbrytare
Utdrag från Intervju med José Nuñez, Moveoo’s grundare
Hej José! Vi är nyfikna på din bakgrund som entreprenör och tränare. När började din resa?
Första stapplande stegen tog jag i Åkeshov där jag som knatte började brottas i Djurgården. Men det var basketen och boxningen som skapade min passion för träning och ledarskap. När jag gick gymnasiet blev det en idrottslinje där jag la all fokus på träningen och dess ledarskap, vilket gick ut över övriga ämnen där jag valde att återhämta mig istället.
När jag skulle göra lumpen valde jag istället en annan väg som bidrog till att jag öppnade mitt första gym, ett World Class-gym, i Fisksätra. Det var egentligen ingen strategi eller välarbetad affärsidé som låg bakom. Jag och min dåvarande kollega ville bara ha skoj och göra det vi gillade mest – att träna och hjälpa andra med träning. Och på den vägen är det.
Jag brukar säga att jag haft företag hela mitt liv men jag har aldrig drivit ett företag. Aldrig haft en plan eller strategi att luta mig mot; den har skrivits i efterhand. Det jag kan idag har jag lärt mig den hårda vägen, och den har kantats av många lärorika vurpor.
Vad drev dig att fortsätta trots utmaningarna?
Inledningsvis gjorde jag som alla andra. Jag öppnade gym som man förväntades göra, hade den utrustning som bör finnas. Vi gjorde det som förväntades för att passa in och för att infria de förväntningar som fanns på gym och dess tränare. Men jag kan se tillbaka på en tid där jag inte riktigt passade in. Jag fastnade inte riktigt för den klassiska styrketräningen då den kändes för begränsad och stereotyp.
Jag försökte bara ha skoj när jag skapade ett fitness-team som åkte runt och tävlade i landet, startade Sveriges första renodlade tjejklubb i boxning – Amazona Box. Skoj var drivet även när jag öppnade och för samarbetet med TV4 och gänget bakom Gladiatorerna. Glädjen var det som drev mig, aldrig pengar, business eller framgång. Tyvärr. Jag hade varit på en annan plats om jag haft med mig mer entreprenörskap. Säkert sluppit konkursen, perioder där jag varit urfattig och all stress över att få ihop dagarna om jag hade en mer strategisk plan. Men jag är tacksam för tiden, och jag har blivit prövad i min energi och övertygelse – den kan ingen ta ifrån mig.
Hur har ditt ledarskap utvecklats genom åren?
Drivet att göra större skillnad och bryta mönster har alltid funnits där, och det är idag mitt varumärke. Idag kopplar många ihop mig med mönsterbrytare, inspiration och det som kopplar ihop hjärna, nerv och muskelfunktion. Något jag har gjort i drygt 30 år men som först nu har exploderat.
Det finns många anledningar till att behovet kring ett alternativ till klassisk träning växer. En viktig anledning är att det som sköljer över oss blir för mycket. Vi får så mycket paketerat, standardiserat och prestationsorienterat presenterat på ett sätt som slinker förbi vårt sorteringssystem. Vi tar oss an en träning utan att ens reflektera om träningen överensstämmer med mina behov eller om mina nuvarande färdigheter passar in i den träningsform jag ska till att börja med.
Vad är din syn på framtidens träningsledarskap?
Vad vi behöver lyfta mer är ledarskapet, syftet med varför vi leder och vad konsekvenserna blir. Enligt mig behöver fler inkluderas i sin träning. Det för att öka en medvetenhet kring sina egna behov, förutsättningar och möjligheter. Utmaningen med att följa standardiseringar blir annars att du tappar dig själv.
Det gör att vi kommer att få en ny typ av tränare som guidar sina kunder och deltagare. Jag kallar det för det syftesorienterade ledarskapet (SOL). Det gör att vi går från att leverera träning till att guida individer på ett inkluderande sätt även när vi leder gruppträning. Det är ett ledarskap som inom business kallas neuroledarskap. Ett ledarskap som inte bygger på en metod eller teori utan på hur hjärnan fungerar och reagerar.
Ett ledarskap jag har pratat om i drygt 30 år med mediokert intresse. Nu ser vi dock hur intresset för att sticka ut flätas samman med att kunna leda på ett personligare sätt. Ska vi på ett trovärdigt sätt leda en unik träning måste vi inkludera individen och träningens utformning; först då blir den unik. Och när vi leder unikt och inkluderande skapar du per automatik ditt personliga varumärke.
Hur ser du på kommunikationens roll i detta?
Det i sin tur flyttar över fokus på kommunikation. Om du börjar leda unikt måste du få ut det så att dina potentiella deltagare får reda på hur och varför du sticker ut – what's in it for me? Det är anledningen till att jag ser mig själv som en ödmjuk lärling inom kommunikation. Allt jag vill göra handlar om att kommunicera ut det jag lärt mig och det jag tror kommer att skapa en roligare, naturligare och mer inkluderande träning som stärker vårt välmående på ett fysiskt och mentalt sätt.
En del i den visionen är att samla likasinnade i vårt nya forum – Moveoo Tribe – och där skapa samtal och sammanhang som utvecklar och inspirerar i en träning och livsstil som bättre överensstämmer med våra behov av ett ökat välmående.
Vad ligger framför dig nu?
Jag har öppnat upp för nya individer och nya sammanhang för att skapa en rörelse som för Moveoo och mig själv framåt. En otroligt spännande period där jag kan gräva i saker som har hänt och saker som kommer att ligga till grund för det jag vill göra.
Närmast är det sommarens utbildningar och event samt roliga möten med individer och grupper där jag inte riktigt vet utgången. Och jag ser fram emot att få träffa alla som väljer att följa oss i våra Moveoo-forum och då speciellt i Moveoo Tribe som börjar växa under sommaren.
Vart hittar man dig om man vill ställa frågor eller boka dig?
Dels på moveoo.se / tribe och sen försöker jag aldrig vara längre bort än en mail på jose@moveoo.se