Vad är "bästa träningen"?

Screenshot 2019-06-26 at 15.03.51.png

"Träna i tre veckor och kom i toppform"

Det finns förmodligen lika mycket bra träning som det finns människor som tränar. Träning är ett ämne som berör. Vad är rätt, vad är fel? Kloka träter med noviser, och varandra, om vilken träning som är den bästa. Om vi ska göra det enkelt för oss kan vi säga att olika koncept har olika inriktningar.

En del lovar bättre kondis andra en solid stabilitet medans en tredje säger sig bättre din funktionalitet, vilket bara den (funktionalitet) grenar ut sig i en rad behov. De flesta av oss har olika grader behov av allt. Det är det vi försöker ta fasta på i utvecklingen av Moveoo. Med ett nyfiket ledarskap och olika Moveookoncept vill jag som ledare över en grupp, eller mig själv, väcka nyfikenhet och på så sätt hitta just mina unika behov men också få glänsa med mina tillgångar.

I Moveoo strävar vi efter att stimulera kroppen och dess behov på ett naturligt, hållbart och lustfyllt sätt. I en komplex och varierad träning kan man märka att man är lite obalanserad. En viss obalans är helt normalt och det kan komma av att du är högerhänt, vänsterfotad eller står vid ståbord på ett ensidigt. Mindre obalanser är inget att frustreras över. Men det finns obalanser man inte bör leva med. En obalans riskerar inte bara att förstöra funktionen. Den väcker ofta frustration och ibland leder den även till skador, speciellt inom träning.

Känner du igen dig i den senare beskrivningen bör du åtgärda obalansen. Det kan göras i Moveoo’s konceptpass om dina behov stämmer överens med det som erbjuds på passen.

Annars kan du få god hjälp av någon som behärskar MoveooWorkout (Personlig inspiratör) eller så söker du dig till en träning som erbjuder det du för stunden har behov av.

I mitt fall sprang jag på Megaformer som presenteras på Becore som ligger på JAKOBSBERGSGATAN 34 och TULEGATAN 33.

Den på Tulegatan är en mindre anläggning som ör väldigt fräsch, hög mysfaktor och jag har bara stött på väldigt trevlig personal och gymma instruktörer. Men det stannar inte där, i mitt fall är det träningen som görs på djävulusiska sängar som är viktigast.

Sängen är tvådelad och den ena sidan glider på skenor vilket måsta vara djävulens påfund. Ingen träning har hitintills blottat mina obalanser på ett så naket sätt som träningen i dessa sängar. Älskar uppvärmningen, den är lika obefintlig som i Moveoo. Plötsligt är man bara igång. I början lite lugnare sen ökar intensitet och motstånd vartefter. Jag har haft Pia Nilsson och Jocke Staaf som tränare och båda leder passen på ett mjukt och samtidigt skoningslöst sätt med ett tempo som gör att man bara glider med genom passet även när man är trött. Efter bara tio minuter är jag dyngsur och tokinspirerad eftersom jag känner hur jag får jobba med effektiva kopplingar mellan olika muskler. Det möjliggörs delvis med ett väldigt långsamt genomförande av övningarna vilket är multinyttigt för mig då även mina mentala muskler får träna. Så för mig är den bästa träningen just nu Megaformer som jag ska komplettera med träning i Red Cord under mina två kommande veckor på den Grekiska ön Samos. På det kör jag lite med Moveoometodens strävan efter pressar, drag rotationer och lite lyft.

Jag känner väl till riskerna med att öppna nytt gym och vilken enorm tid det tar. Därför är jag ägaren- Hélène Barkman, tacksam för öppnandet av två superfina träningsanläggningar. Är du nyfiken av dig eller/och har behov av balans och kontrollträning rekommenderar jag varmt ett besök på någon av anläggningarna.

Här finner du sidan till Hélène’s anläggningar.


Vad är Tabata, är det bättre än Moveoo?

outside-snörträning-3.jpg

Är Tabata den bästa träningen! Frågan kom på mail och det var inte första gången jag fick den. För dig som är oinvigd i vad Tabata är så är det en högintensiv träningsform där du varvar korta, snabba och intensiva intervaller med vila. Hela passet tar bara några minuter. Frågeställaren undrade även vad som är skillnaden mellan Moveoo och Tabata.

Låt mig kort stanna vid Tabata, hur bra är Tabata? Mikael Mattsson, fysiolog och idrottsforskare vid GIH i Stockholm och Stanford i Kalifornien, är väl insatt i träning och dess effekter och han säger att det som vi tjänar i träningstid får vi vara beredda på att betala igen i intensitet. Han menar att om vi vill träna kort tid måste vi träna på en riktigt hög intenitet vilket kommer producera mer "smärta". Tabata's grundare är japanska doktorn Izumi Tabata. Han var ute efter en träning som ökade prestation på kort tid. De som förespråkar Tabata säljer ofta in träningen med att den är tidsbesparande, och det är delvis sant. Vi pratar om korta pass. Men man bör räkna in uppvärmning och en nedvarvning till passet vilket oftast utelämnas i införsäljningen. Man bör också beakta att efter riktigt hård träning behöver kroppen 2-3 dagar återhämtning. Uteblir återhämtningen över tid uteblir även bra resultat och de ersätts ofta av skador. Du ska alltså inte köra riktigt effektiva Tabata för ofta.

Kör du korta pass på lägre nivå är det också ok men då ska du inte ha förväntningar på förbättrad prestation (beror på utgångsläget) utan mer vara nöjd med att du håller dig aktiv. Här vill jag passa på att hytta med "gult kort". 

Har du en passiv vardag och börjar träna för att få ett aktivare liv är Tabata inte en lösning. Det är för korta, monotona och intensiva pass. För att ersätta en passiv livsstil behöver kroppen längre aktivitetsperioder där du varvar mellan några snabba, fler medium och en del långsamma rörelser. Även belastning och motstång bör varvas allsidigt och klokt.

Detta resonemang för oss in på följdfrågan kring vad som  är skillnad på Tabata och Moveoo.

En grundläggande och lite filosofisk skillnad är insikten om kroppens komplexa rörelsebehov.

 • Tabata nöjer sig med ett fåtal övningar som ska upprepas högintensiv och monotont. Inom Moveoo undviker vi att upprepa rörelser på samma sätt flera gånger i rad för att stimulera hjärna och muskler på ett naturligare sätt.

 • Tabata strävar efter att uppnå förbättring i prestation. Det gör vi i Moveoo också samtidigt som vi vill skapa en träning som kickar igång våra kreativa processer som påverkar våra beslutäven efter träningen.

 • Tabata erbjuder en väg och den ska du gå så snabbt du kan för att komma fram. Moveoo erbjuder flera vägar och du som deltagare väljer den som passar dig bäst. Sen försöker du anstränga dig så mycket du kan när du tar dig fram.

 

Vi tar oss till en trappa. Tabata säger- spring upp och ner så fort du kan i 40 sekunder. Moveoo säger- ta dig upp och ner så snabbt du kan men inte på samma sätt två gånger i rad.

Moveoos nyfikna och kreativa ledarskap kan man praktisera på sig själv och på  grupper. Den öppnar upp för träning med vilka redskap som helst. Generellt använder vi oss av balansbollar, säckar, gummiband, vikter, käppar med mera. Vi undviker alltså isolerade maskiner även om vi inspirerar till varierad träning i dessa också.

Med Moveoo vill vi inspirera och engagera kring en nyfiken, utmanande träning som får oss rejält ansträngda. Intentionen är att inspirera människor till att finna sina talanger och börjar utveckla dem. Moveoo utmanar alltså den traditionella tanken kring träning där prestation och statiska utförande eftersträvas. 

Vi gör det med målet att få fler människor aktivare, kreativare och mer levande i sin träning och i tiden mellan passen.

Vill du inspireras och få fler argument kring varför träning bör varieras kan du följa Anders Hansen och hans upplysande arbete kring hjärnan ur en Psykologs perspektiv. Ett sommartips är att köpa hans böcker;-)


Vill du utbilda dig till ledare? Till hösten utbildar jag i Västerås och Göteborg

Vill du få hjälp med din träning? Följ mig i min träningskanal. Jag jobbar på att skapa Svergies mest uppskattade inspirationskanal.

Vill du inspireras i din träning? Följ med på vår träningsresa till Portugal V:43

Bokningserbjudande!Känner du dig svag?

IMG_8648 2.jpg

Har du någon gång de senaste 5 åren känt att du vill bli starkare? När jag ska ta mig an en kund för träning eller coaching är min första fråga- "vad vill du?" Påfallande ofta blir svaret- "bli starkare!".

När jag sedan följer upp med följdfrågan- "bra, när är du då svag?" dröjer ofta svaren. 

Blicken börjar söka sig omkring i rummet, det är som att svaret ska hittas någon annanstans.

Under mina 30 år som tränare har jag såklart samlat på mig massor av erfarenhet och jag upplever att fler söker saker och effekter vars värde de inte har en aning om. Min personliga slutsats är att väldigt många söker sig till den klassiska träningen för att andra gör de. "det är väll bra att bli starkare?"

Helt riktigt. Men saken är det att stark kan du vara på väldigt många olika sätt. Jag har valt att specialisera mig på motivation som kommer av en nyfiken och kreativ inställning till träning och livet. Jag försöker att se bortom det som idag är normalt och istället motivera till en naturligare träning som är långsiktig och hållbar.

Väldigt mycket av den muskelstyrka som vaggar omkring på våra gym idag är en extrem övervikt i muskler. En motiverad fråga är- varför?

En monotont skaffad och överdriven muskelmassan har bara ett funktionellt syfte och det är att kunna prestera på en högre nivå. Att sträva efter en överprestation leder ofta till slitage och inte sällan skador, det känner vi väl till. Det är den  balansgång som är en del av tjusningen med att träna elitidrottare.

Vår vardag är dock en annan historia.  Där kan en kraftig muskelmassa många gånger vara hämmande. Stark i gym och idrott är alltså inte jämställt med stark i vardagen.

Ni som följer mig är ofta aktiva, många är väldigt aktiva. En och annan hänger på för att bli aktiv. Jag skulle vilja säga att ingen av oss är i behov av den massiva muskelstyrka/volym som oftast visas upp när begreppet träning säljs och visas upp i olika sammanhang.

Ur ett hälsoperspektiv är vi i akut behov av är att röra på oss med nyfikna och utmanande rörelser. Vi behöver prioritera vår flexibla rörelsestyrka före eventuell muskelvolym. Det är när vi använder vår kropp på ett utmanande sätt som vår hjärna och vårt hormonsystem kickar igång. Det är nu som kroppens alla signalsystem används. Det är när vi lämnar det som idag har blivit normalt och söker oss till den naturliga utmaningen som vi börjar att bli kreativa och lösningsorienterade igen.

Känner du dig svag?

Hur ser det ut när du är svag? Om du inte kan blunda och tydligt s e när du är svag så är det känslorna som spelar dig ett spratt. Förmodligen är det massor i livet som får dig att känna dig svag och otillräcklig. Det kommer inga övningar i världen kunna träna bort. Det spelar ingen roll hur mycket snabbare du blir per kilometer. Får du inte ordning på det som "svagar" ner dig kommer du använda träningen på helt fel sätt. Träningen blir något som får dig att bli kvar längre där du inte borde vara.

Kan du tydlig s e när du är svag kan jag ge dig övningar. Känner du dig svag kan du lägga bort tanken om att vara svag. Vad du behöver är att komma igång med saker som stärker din känsla av att börja prioritera dig själv, det du vill, och få börja känna på lite framgång. En kund som kommer till mig för personlig inspiration, eller en person som ansluter till min kanal, har tagit ett beslut- Jag vill prioritera mig själv!

På olika sätt försöker jag sedan få igång individens mentala och fysiska muskler på ett varierat och kreativt sätt.

Med mitt nyfikna ledarskap och en tillit till att individen själv kan komma på sin väg, och stärkas av det, kör jag sen igång olika program. Ofta får jag höra- " det där går inte" bara för att någon minut senare får höra samma person förvånat uttrycka- "jag kan, det såg bara lite annorlunda ut när jag gjorde det".

Svag blev stark!

Mitt råd

Om du känner igen dig är mitt råd följande: Lyssna på det som håller dig tillbaka men accepterad det aldrig utan att det har ifrågasatts av din inneboende  ingenjör. Du bör alltså ta bort känslorna och bryta ner det som stör dig i fakta. När du har bitarna framför dig, viktigt att de ligger en bra bit ifrån dig, kan du ta bort det som felar och lägga till det som tillför. Sätt ihop bitarna på det sätt som passar dig bäst.

Sen, när det s e r mycket bättre ut, kan du tillåta dig kliva in i scenariot och k ä n n a efter hur det skulle kännas att vara där. Knyt an till den sköna känslan av att vara där det känns mycket bättre.

Det ger en fantastisk inre drivkraft.

Träningsråd

Om du passar in i detta scenario, att det inte var muskelstyrka/volym som saknades, kan du istället se på träning med naturligare glasögon. Vid du behöver är nyfikenhet som får dig att utmanas på ett ansträngande sätt. Du bör värma upp med instabilitet och kontrollövningar. Din fysträning bör innehålla pressar, drag och ett och annat lyft. Du bör vrida och rotera på kropp och i leder och du bör hänga en hel del. Sök inte prestation men se till att utmana och ansträng dig om du vill utvecklas. Som avslutning på träningen bör du töja och var mer nyfiken på rörelser som "tar emot" än dem där du lägger ut snygga bilder på instagram. Hur detta sen ska fördelas och balanseras beror på dina förutsättningar, behov och mål.

Vill du ha hjälp med program är du välkommen till min träningskanal som du finner på moveoo.se

Snart ligger där fler Boot camp också. Och du är alltid välkommen med frågor och funderingar kring träning och livet som hör den till.

Håll igång, ha så kul tills vi hörs igen;-)

Stolt som en tupp över viktigt ungdomsuppdrag.

30222101_1891522184205764_8543882015622037504_o.jpg

För att skapa långsiktiga, hållbara och sunda förändringar kring vårt levandeskap måste vi börja tänka annorlunda. Det är med tankens kraft vi kan förändra miljöer och vårt beteende. Mina intentioner med Moveoo är just att skapa nya tankar kring hur vi beter oss kring träning och de beslut vi tar för att stärka vårt välmående. För att nå en förändring krävs en revolution. Eftersom ungdomar är vår framtid känns det ibland tröstlöst när vi vuxna fortsätter att pumpa våra ungdomar med tankar som får dem att prioritera det visuella och individualism före känslan och "laget" (Gruppen). Inom Moveoo tror vi på gruppen och de starka band om människor kan skapa, och som är så viktiga, när förändringar krävs.

Jag har medvetet sökt grupper, föreningar, organisationer och företag som når ut till ungdomar och barn för att erbjuda Moveoo och dess ledarskap över individ och grupp. Ett mission som känns viktigt och är väldigt rolig. Därför känns det extremt bra att jag fått uppdraget att skapa ett familjekoncept till Korpen och alla deras underbara föreningar som finns till för vår skull runt om i landet.

Från hösten -19 kommer ett större antal Korpenföreningar att erbjuda en familjeträning där alla kan vara med och utmanas i en varierad och rolig fysträning efter sina individuella förutsättningar.

Grundkonceptet bygger på ett träning med redskap som små bollar, gummiband, sandsäckar, käppar och kroppen. Upplägget är utmanande och samtidigt tillåtande eftersom deltagarna tillåts vara kreativa och lösningsorienterade i träningen. Det gör att alla kan välja sin egna utmaning.

Min strävan var att skapa en träning där alla kan vara med och utmanas efter sina individuella förutsättningar. Det som skapar mest glädje i träningen är när vi kan utmana varandra utan att bedömas efter prestation. En viktig nyckel i Moveoo Family är att man som deltagare hjälper varandra att lyckas på ett utmanande sätt. Det skapar en magisk energi mellan förälder och barn, eller syskon, då de stimuleras till att se och förstå hur den man tränar agerar och reagerar. Jag berörs speciellt av föräldrars reaktion när de känner att de fått träna utmanande och effektivt m e d sina barn. Att barnen inte bara var med på passen utan att de faktiskt var en förutsättning och en tillgång. Jag tror så starkt på att vi som vuxna måste återta vår roll som sundare förebilder för våra barn. Ett utmärkt hjälpmedel är att träna tillsammans med dem, lösa problem med dem och då gärna på ett fysiskt ansträngande sätt. Så har det fungerat i 100 000-tals år och jag tror att det är ett grundläggande behov som måste tillgodoses i framtiden i syfte att stärka individ och familjens välmående. Att få utbilda Korpens ledare i ett nyfiket ledarskap som syftar till att stärka familjen på alla plan är en fantastisk förmån och jag längtar efter att få följa med i utvecklingen.

 

Moveoo/Korpen på familje-event i Motala och Slite

Besök på CMS och Worldclass i Västerås

Hej!

Hur står det till med inspirationen? Visst är det så att den går lite upp och ner?. Även om inspiration i träning och en sund livsstil är min passion så tryter det ibland med idéer och energi även för mig. Därför är mina resor och besök guld i tillvaron. För att bli duktigare på social media begav jag mig till mina vänner på @cmssweden På agendan- få lite nya tankar och inspiration kring hur man kan jobba ut sitt budskap på ett bra sätt. Passade på att besöka ett av de bästa gymmen jag känner till i vårt land. Gillar ju min "hemmaborg" @sats_sofo bäst men denna ligger inte långt efter. World Class är ett gym som med sina utrymmen erbjuder massor av möjligheter. Mest förälskad är jag i den friaviktdel där man även kan springa… ni som nu kan springa;-)

Kika in på mitt klipp för en tour och några träningstips som smyger med.

Jag tror och hoppas på att vi ser fler stora anläggningar som denna. I Stockholm kan vi nog glömma det med tanke på den sjuka hyresnivån. Men du behöver inte åka så långt för att hitta dem. 50 minuter med tåg, 200 meter promenad och så är du här. Förutom fantastisk anläggning så har jag bara stött på trevlig personal vilket inte är en självklarhet på gym. Och är du ändå har och tränar kan du passa på att äta från en helt ok salladsbuffé. Vid detta tillfälle han jag inte med gruppträningen. Men det kanske du hinner med att prova av. Hör i så fall gärna av dig med reflektioner.

 

Vi höres;-)

Passiviteten står ständigt på lur, så motverkar du den.

IMG_8444.JPG

Periodvis skriver jag mycket på program och till olika projekt. Vid dessa tillfällen sätts även jag på prov eftersom passiviteten ständigt står på lur. Och jag tror ingen i vår del av världen, och i det samhälle som vi lever i, går fri från risken att bli onaturligt passiv. Jag tänker ofta att människan är det ända däggdjur på jorden som behöver tänka på att aktivare sig, alla andra djur gör det av sig själv i sin befintliga miljö.

Jag pratar ofta om att vägarna vi valt inte alltid  har vart de bästa. Inte så att vi kan beskylla våra förfäder för att de planade ut underlag och skaffade oss skor. Jag lägger ingen skuld på de som vidareutvecklade hjulet en gång i tiden. Inte kunde de då ana att vi skulle få stora hälsorelaterade utmaningar på grund av deras nyfikna och innovativa tankar och göranden.

Det vi nu kan göra är att se över vårt förhållningssätt till det som finns omkring oss. Insikten om att vi inte gör det vi är skapta att göra får oss att förstå vad som saknas. När det kommer till att röra på oss handlar det om att få igång kvantiteten och variationen i rörelserna. Kvantitet för att vi rör oss för lite. Variation för att när vi rör på oss gör vi det ofta enformigt, monoton och väldigt hårt.

Vi måste skilja på vad vi kan göra, och på vad vi behöver göra. Vi kan bli starka i bänkpress, men vi behöver det inte. Vi kan springa snabbare, men vi behöver det inte…

Vi behöver stärka vår core och skulderzone. Vi behöver böja på oss, lyfta saker. Vi behöver pressa, dra och hänga. Det mår vi bra av. Vi behöver röra på oss och vi behöver inte ha så jäkla bråttom och det behöver inte vara så maxat tungt.

I mina två senaste inlägg på youtube-kanalen berör jag dessa tankar.

Med kreativitetsteorin visar jag varför vi inte "kickar" igång. Den hjälper oss att förstå varför vissa kan, och vissa inte. Den förklarar varför vissa har hiskligt svårt att komma igång medans andra verkar vara igång hela tiden.

I det andra klippet visar jag ett gäng konkreta saker du direkt kan börja göra hemma och på jobbet för att motverka passivitetens konsekvenser. Flera bra tips, och några du kanske inte kommer att prova. Inte med öppen dörr i alla fall.

Hoppas att du vart inne och kikat runt på min nya träningskanal. Med hjälp av dina förslag tänker jag utveckla Sveriges med inspirerande träningskanal. Så bomba mig med förslag, tips och frågor;-)

Tour- Function Is Fun -19

A3_poster_x6_moveoo_17feb3.jpg

Allt fler stannar hemma i det fina vädret och fler än någonsin söker inspiration kring träning och en sundare livsstil. Alltså ger jag mig ut på Function Is Fun- Tour igen.

Function Is Fun innehåller flera nyheter i år. För att hjälpa dig som vill aktivera och inspirera grupper på olika sätt har jag skapat ett upplägg som ger fler träningstillfällen samtidigt som det gör dig till medarrangör.

Jag vänder mig till gym, föreningar, tränare och härliga eldsjälar. Alla kan bli medarrangör till ett Function Is Fun event.

Så här har jag tänkt mig:

Med din/er hjälp får jag orter, lämpliga ytor, och tider mellan cirka 15 juni och 15 augusti (ute som inne) att träna på. Försten in med sitt intresse har förtur i min planering. Vårt mål är att få mellan 25 och 60 personer att komma till det träningstillfälle du blir medarrangör till. Du bombar ditt nätverk med inbjudan och jag hjälper dig från mitt håll. Du kan välja på att presentera min meny (se nedan) och du kan även komplettera med sådant du vill visa/sälja in.

All bokning och admin hanteras av mig. Kostnaden är 250kr per person och intäkter tillfaller touren. Om du vill leda egna aktiviteter på eventet kan du ta betalt för det och kostnaden tillkommer på anmälan.

Dock strävar jag efter att skapa roliga sommarevent som inte är för dyra så anmälningen ska hållas så låg som möjligt. För att vi ska börja dra i ett event ska du vara säker på att du kan få ihop ett större antal. 

Det är alltså viktigt att du har en pålitlig grupp. 

Meny

Traditionellt plockar du tre alternativ. Kontakta mig för specialmeny.

 • MoveooAerobox- Boxfys som blandas med gummiband. Ca 45 min.

 • Moveoogummiband- ren gummibandfysträning i par. Ca 45 min

 • MoveooPeak- blandad buffe med olika redskap. Ca 45 min

 • MoveooFlex- funktionell bollfys. Ca 45 min. (kräver en mycket vårdad gräsmatta eller innegolv)

 • MoveooWorkout käck & kropp- funktionell sandsäcksträning blandas med dynamisk kroppsfys. Ca 45 min

 • MoveooWorkout käpp & kropp- funktionell käppfysträning blandas med dynamisk kroppsfys. Ca 45 min

Först till kvarn får först skörda- jose@moveoo.se

stor.jpg

Lämnar barn eller följer de?..

IMG_8261.JPG

Idag pratas det om att ungdomar lämnar idrotten, igen. TV4 lyfter fram forskare som överraskas av att det är så illa som det är, igen. Slutsatsen många drar är att ungdomarna blir passivare, igen.

2015 gick ett annat medialt "drev" och då var den många tjejer som slutade, eller inte började. Jag saxade ut ett stycke från en intervju gjord av SVT det året.

"Det är mycket fokus på individen, att jag är mitt eget varumärke. Det är viktigare för ungdomar i dag att välja här och nu. Det som är kul i dag, det vill jag göra i dag. Tycker jag inte det är kul i morgon, då vill jag hellre göra något annat. Det finns så många valmöjligheter i dag, säger Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef i Halland, till SVT Nyheter Halland."

Nu, 2019, är det tydligen bland killarna, de yngsta, som man ser problemet. Det i sig är helt naturligt tänker jag. För om deras förebilder inte tränar, varför ska då de träna? Det är alltså en naturlig trend som vi inte lyckats bryta. Frågan är då om de blir passiva eller om de bara väljer att inte idrotta. Dessvärre tror jag på det passiva alternativet. Men vi vet inte med säkerhet. Jag tror dessutom att Peter Gårdestedt belyser en viktig sak. Individualismen!

Frågan som kommer upp i mitt huvud är- när blev det onaturliga normalt? Sen kom jag på att träning inte är naturligt. Aldrig förr har vi betett oss som vi gör inom träning.

Men nu vill alltså inte ungdomar tillföra gruppen ett värde, de vill inte ens tillhöra en grupp, eller? Jodå! De vill tillhöra och de vill tillföra. Men när inte vi vuxna visar vägen bättre än vi gör söker de sig vilset vidare.

Problemet enligt mig är inte barnen. De följer bara efter oss vuxna. Vi bör alltså lägga all fokus på oss föräldrar. Om vi har skaffat barn har vi också ansvar för det. Om ditt barn är passivt är det för att du som förälder inte har gjort jobbet tillräckligt bra. Stör du dig på barnets ändlösa skärmtid är det för att du som förälder är för ointressant.

Om inte du som förälder visar vägen till idrotten så är sannolikheten stor att ditt barn inte börjar. Och om de följer med kompisar i början så lär de sluta om du inte visar engagemang. Om du som förälder inte tar med ditt barn på fysiska aktiviteter såsom promenad, initierad spontanlek på gården (där det finns sådana kvar) eller andra små aktiva sysslor så blir ditt barn passivt.

Ett uttalat problem ute i föreningarna är föräldrarnas ointresse för vad barnen gör. Ledare vittnar om föräldrars bristande närvaro så fort det ska visas engagemang. Och om föräldrarna värderar sin individuella tid mer än barnets tid kommer barnen resonera på liknande sätt. 

För att lösa idrottens problem krävs en rad åtgärder och allt börjar med tanken. Vi måste tänka nytt!

Idrotten in i framtiden.

Idrotten måste konstatera att samhället har förändrats. Den gamla modellen fungerar inte längre. Man bör snabbt ta ställning till syfte och verkan. Varför ska ungdomar idrotta?

Är det för att tillföra idrottsindustrin eller för att skapa välmående? Inget är svart eller vitt, men vi bör ta diskussionen. Om idrotten vill våra barns hälsa väl bör vi snabbt tanka om och tänka nytt. En framtida förening måste motarbeta individualismens baksida och lyfta familjens och gruppen fördelar.

Måste en fotbollsförening bara erbjuda fotboll på en gräsplan? (som det dessutom knappt finns tillgång till i större samhällen)

I mitt förslag tillför framtidens fotbollsförening mer värden än bara fotboll. En förening i framkant löser problem för barn, föräldrar och samhälle. En förening drivs för att skapa hälsa och välmående med fotbollen som redskap. En framtidsförening erbjuder aktiviteter som engagerar föräldrar och skapar värde åt deras föräldraskap. De vill till föreningen och de tar med sina barn för att de vill. En förening i framtiden väntar inte på beslutsfattare, den skapar sin egna möjligheter med de förutsättningar som finns tillgängliga.

 

Ett exempel:

Ett stort samhällsproblem är passivitet och en upplevd tidsbrist. Det bidrar bland annat till att föräldrar känner ett dåligt samvete mot sina barn och över sin hälsa. Det kan föreningar lösa.

En framtida förening erbjuder, förutom fotboll, ett flertal träningstimmar där familjen kan träna en fysträning som främjar parskap och teamkänsla. Passen har allsidig utmaning, tillåtenhet och anpassning samt glädje som ledord. Passen gagnar fotbollsungdomar som får allsidig träning. Syskon och kompisar bjuds in och får betala tilläggsavgift. Upplägget på träning gör att föräldrar kan vara med och träna efter sina förutsättningar vilket ger dem en effektiv träning.

Föreningen blir bättre på att förklara sitt syfte. "Vi finns för att vi vill skapa hälsa och välmående hos vuxna och barn och där skapa starkare familjer. Vi låter dit barn spela fotboll samtidigt som vi erbjuder häftig och rolig fysträning för alla. Tillsammans skapar vi ett aktivare och sundare samhälle."

På föreningens hemsida finna att läsa om:

(Detta hjälper förbund och hälsofrämjande organisationer föreningen med)

 • Hur barn utvecklas

 • Hur man kommunicerar med sina barn, och barn med sina vuxna

 • Vad att äta

 • Hur att träna (program)

 • Hur att hålla rent hemma

 • Osv

Är du/ni intresserade av att prova på en fysträning som jag använder mig av på olika familjeträningsresor och även utbildar ledare inom kommer jag gärna förbi. Hör av dig på jose(a)moveoo.se

Ännu en ny studie som visar att det är bra för barn att röra på sig.

30264706_1891521857539130_139460006167707648_o.jpg

Fredagen är dagen jag reflekterar på veckan som vart. Många samtal kring barn och träning fick mig att landa i artikeln du finner nedan. Efter den väljer jag att reflektera. Den finns på Folkhälsomyndigheten.

NEDAN ARTIKELN:

Barn och unga sitter, halvligger eller står mer eller mindre stilla under större delen av sin vakna tid. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten där skolelever har burit aktivitetsmätare. Resultaten visar ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet, mindre stresskänslor och ett bättre mående.

Folkhälsomyndigheten har tidigare rapporterat att barn och unga rör på sig för lite samt att allt fler upplever skolstress. Nu kommer också resultat baserade på objektivt uppmätt fysisk aktivitet, där barn och unga som är 11, 13 eller 15 år har burit aktivitetsmätare under en vecka.

Resultaten bekräftar det som skoleleverna själva uppger i undersökningen Skolbarns hälsovanor, att graden av fysisk aktivitet är för låg för de flesta. Barn och unga tillbringar det mesta av sin vakna tid inaktiva, det vill säga sitter, halvligger eller står ganska stilla. Och den inaktiva tiden ökar med åldern, från 67 procent för 11-åringar till upp emot 75 procent för 15- åringarna i studien. Det motsvarar mellan 25–33 procent med fysisk aktivitet på låg, måttlig eller hög nivå per dag i genomsnitt.

– Det är mycket angeläget med insatser som ger barn och unga, särskilt tonåringar, möjligheter till mer rörelse i sin vardag. Även en liten ökning kan ge stora hälsovinster på både kort och lång sikt, både för individen och för samhället som helhet. Insatser som når alla kan också bidra till att utjämna de påverkbara skillnader i hälsa som finns i dag mellan olika grupper, säger Marita Friberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

För alla åldersgrupper var den inaktiva tiden jämt fördelad under skoltid, fritid och helg under veckan. Pojkar är generellt mer fysiskt aktiva än jämnåriga flickor, både totalt och under skoltid. Skolan bidrar med cirka 35 procent av veckans totala fysiska aktivitet på minst måttlig ansträngningsnivå.

Enligt undersökningen har de som känner hög skolstress mer inaktiv tid totalt under veckan och under skoltid än de som känner mindre skolstress. Fysisk aktivitet på högre ansträngningsnivå och träning utanför skoltid är mer vanligt bland dem som skattar sin hälsa som god än bland dem som skattar sin hälsa som mindre god.

– Vi ser alltså en koppling mellan att röra på sig och att samtidigt uppge att man mår bra och inte känner sig stressad över skolarbetet. Just den här studien kan inte säga vad som är orsak och verkan bakom sambandet, men att fysisk aktivitet främjar en god hälsa både fysiskt och psykiskt är etablerad kunskap sedan tidigare, säger Marita Friberg.

Min reflektion:

Igen pratas det om insatser i form av aktiviteter som får barnen att må bättre, bara för att sedan låta dem återgå till en miljö de bör undvika. “Just den här studien kan inte säga vad som är orsak och verkan bakom sambanden”. Men det kan jag! Det handlar om ett tidigt snedsteg där vi utgick från att kunskap skulle leda till lycka och framgång. Och visst kan det bli så i många fall. Det var när vi började massproducera kunskap till en allt mer växande grupp människor som vi ser att problemen tilltar. Vi normaliserade och standardiserade för att kunna bedöma och kategorisera. Det fungerade bra på sina håll med vida sidan om blev alltfler utanför.

I utvecklade delar av värden förändrades normaliseringen från att vara ha varit naturlig till att bli något som vi kunde göra. Idag gör människan väldigt mycket för att den kan, inte för att den behöver det.

I takt med att vi outsourca muskelarbete följde den akademiska utvecklingen med i samma spår. Vi satt oss ner för att skaffa oss vår kunskap. Inte kan vi beskylla dem som levde då för att ha glömt att vi är skapta att lära oss i rörelse. Ett påstående som stärks av all forskning som säger att rörelse ökar inlärnignsförmågan.

Nu sitter vi där vi sitter vilket anses helt normalt. Vi lägger ner massor av energi på det som ska kompensera det jag är skapt att göra men inte gör, som att träna. Och egentligen är jag inte motståndare till det, jag älskar träning från hjärtat. Men det är inte det som kommer att rädda våra ungdomar. På sin höjd kommer träning att få våra ungdomar att orka vara kvar i en passiv miljö lite längre.

vad som är långt viktigare när det kommer till våra ungdomars hälsa är att skapa naturligare förutsättningar där de tillåts vara just barn och ungdomar. Och med naturliga förutsättningar menar jag den miljö de vistas i och det ledarskap de utsätts för.

Vi måste sluta curla med en passiv och tillrättalagd miljö och vi måste återta ett engagerat och nyfiket föräldraskap. Miljön och ledarskapet har den nyfikna utmaningen gemensamt. Det är den som får oss att anstränga oss på ett lärande sätt, så har det alltid vart.

Trevlig helg;-)

Har du ens frågat din kompis om ni kan hjälpas åt?

Kanske fråga en kompis om hen vill följa med på min träningscamp v:43?… Med kod:stl87 får ni 750kr rabatt.

Kanske fråga en kompis om hen vill följa med på min träningscamp v:43?… Med kod:stl87 får ni 750kr rabatt.

Appar och träningskanaler är här för att stanna. Men jag tror inte att det kommer att se lika ut i framtiden. Och vi kommer inom överskådlig tid inte bort att vi är biologiska varelser och som sådana har vi vissa grundläggande behov som måste tillgodoses. Är du nyfiken på mina träningskanal har du den här.

Det kommer alltså inte vara en app som gör dig frisk, stark och välmående. Det är bara du själv som kan det.

Träningskanaler kan du se som ett hjälpmedel men de kan inte ge den energi som en eller fler kompisar kan. Därför ligger det kompisträning i min kanal också, och fler kommer. Med en kompis, eller fler, avgörande hjälp när det tar emot.

Har du inga träningskompisar kan din kollegor vara lösningen. Min erfarenhet är att det fantastiska resurser omkring alla, man har bara inte frågat. Har du kollegor omkring dig och bär med dig en längtan om bättre hälsa? Fråga om det inte finns fler som bär med sig något liknande. När jag jobbar med företag handlar mycket om att upptäcka, utveckla och förvalta alla talanger och resurser som redan finns på företaget.

När det kommer till träning så ser jag bara till möjligheter.  Oräkneliga är de pass som jag initierat bland bord och stolar på arbetsplatser. Allt som behövs är en kompis och eventuellt gummiband.

Vill du har hjälpa med själva träningen kan du höra av dig till mig för rådgivning och vägledning.

Antingen kommer jag förbi eller så kliver ni in i min träningskanal. Ni kan också köra en lightvariant och gå in i min shop och köpa en enkel PDF med ett träningsprogram

Sen är det bara att planera in de dagar i veckan då ni ska träning. Förslagsvis 3 varierade pass i veckna. Beroende på förutsättningar och mål kan programmen vara allt mellan 15 minuter till en timme.

Nedan har du några exempel på övningar som görs på ett lunchpass på Kommunikationsbyrån DET. Rummet vi är i är min lilla studio på c:a 35 kvm, mer behövs inte. Vid bra väder kör vi dessutom ute vilket är en bonus i sig;-)

 

Så hitta människor som vill åt samma håll som dig så blir resan lättare och roligare. Nu kör vi:-)

Var inte så normal och duktig, du kan dö i förtid...

Bilden är ifrån träningsresan med ToppHälsa som gick till ett fantastiskt Kappadokien, Turkiet.

Bilden är ifrån träningsresan med ToppHälsa som gick till ett fantastiskt Kappadokien, Turkiet.

Nu ska jag direkt erkänna att jag är ute på okänd mark. Och säkert lurar det små troll bakom träden som kommer att flyga fram när jag lägger ut detta. Men det hindrar mig inte från att tänka högt.

Jag ska reflektera över hur farligt det kan vara att vara för duktig. Det verkar i alla fall finnas samband mellan att vara duktig och ökade dödstal.                

Som jag sa är jag väldigt tidig på denna spaning och jag kommer inte ens referera till den forskning och de studier jag tagit del av för jag har inte hunnit granska dem djupare. Men när jag kom in på detta spår hittade jag är väldigt mycket inom olika områden som gjorts av varandra oberoende personer.

Jag reflekterar på att fler tar livet av sig där man har en hög strävan efter att vara duktigt. Såg bland annat en dokumentär om ungdomar i vissa delar av Asien där man kör väldigt hårt med sina barn. (vill inta hänga ut länder)

Vi pratar om 10-14 timmar om dagen med skolböckerna. Dels i skolan, sen extraskola och så privat bland de som hade råd med det… varje dag. Man ser att de ligger i topp på kunskap och mantal ohälsa. Man toppar även listor över ungdomar som tar livet av sig. De må vara bäst, men det man nu har kommit på är att tiden de lägger extra inte motsvarar den extra kunskap de har. Alltså kommer de (vissa länder i Asien) till Sverige för att se hur vi kan ligga så lite efter dem med så många färre timmar….

Man kan även se tydliga spår på företag där man premierar duktighet hårt. Duktighet går hand i hand med ohälsan.

Blir man du sjuk av att vara duktig, destruktiv för att man pluggar mer? Knappast. Men jag tror priset man betalar för att nå tid är betydligt högre än vi förstå. När jag väljer att slå bort allt som är naturligt för kropp och knopp är bara för att stressa fram en specifik kompetens är det väldigt få som pallar för trycket. Vissa gör det, men tydligen inte de flesta. Även i vårt land går vi mot att det ska vara normalt med längre skolgång och att ökad kometens ska leda till ett bättre liv.

Kanske är det dags att skilja på vad som är normalt och på vad som är naturligt. Och när vi gör det ser vi att det normala inte är naturligt. När vi har kommit så långt kan vi förstå att vi måste svänga det normala åt ett mer naturligt håll.

Jag ser samma fenomen inom träning. För 20 år sen var man freak om man sprang ett maraton, idag är det normalt bland motionärer. Idag krävs det minst ett multilopp över 7-8 timmar för att någon ska höja på ett ögonbryn. Tidigare gick man på gym och det räckte med att stå på händer för att kallas hälsosam. Idag ska du lägga ner lika mycket tid och ansträngning som en elitidrottsman för att vara en normalt tränande. Inget av det är naturligt och alltså dras vi med tvångstankar, slitage och märkliga skador.

"Vi gör så mycket för att vi kan, inte för att vi behöver det"

 • Den normalt effektive: "Jag är så smart för jag har ett gåband under skrivbordet när jag står och jobbar"

 • Den naturligt effektive: "jag har myror i brallorna som behöver komma ut ett par timmar, hade!" 

Ska vi vända på vår ohälsa, och då gärna med en sundare träning som främsta redskap, måste vi revolutionera våra tankar från grunden. Vi kan inte sitta i psykologens väntrum och lägga ut fixade bilder och säga -" jag är så normal och ovanlig avspänd" eller en tvättbrädabild med texten- "en helt vanlig måndag". Det har blivit normalt, men det är inte naturligt.

Vi kan börja med att prestationen. Det är normalt att sträva efter en prestation. Men sättet vi gör det på är inte naturligt. Normalt har blivit att jobba hårt för en grupp man knappt träffar vars vinning man aldrig får se. Normalt är att skaffa barn och sätta en skärm framför dem så att jag får min rättfärdiga ensamtid som förälder. Naturligt är att hasa ner till ICA och handla det som plånboken tillåter. Och det gör inget om det redan är färdiglagat för då får jag mer kvalitettid med mig själv framför TV'n.  Det normala har redan dödat vår själ, nu håller det på att ta våra liv.

Naturligt är att jobba och anstränga sig för att tillföra sin grupp ett livsviktigt värde. Det naturliga är att sitta och reflektera och utmanas ihop. Vi är olika som individer för att skapa kompletta grupper. När jag tillför gruppen förstår jag värdet av livet och jag får en identitet, jag mår bra.  Det är först då jag in i benmärgen förstår mitt syfte och meningen med min existens.

Naturligt är att värna om framtiden så jag skaffar barn och jag är rädd om miljön. Naturligt är att handla med barnen och stå bredvid när de lagar maten från grunden. Det är när vi ser, talar och lyssnar, till varandra som vi laddar batterierna och samtidigt skapar naturliga relationer. Det är relationer och naturliga livsmönster som får oss att växa och hålla oss friskare.

Och för att få till det här behovs ingen akademisk kunskap. VI behöver inte plugga hårdare, förmodligen tvärt om. För att skapa ett ökat välmående behöver vi inte investera i fler idrottshallar eller nya multisponsrade stiftelser. Vi behöver bara dra ner på det som blivit normalt och se mer till det som är naturligt. Så har det alltid vart och det har gått bra fram till de sista 2-3000 åren.

 

Ut och skapa en naturligare livsstil!

PT träning för vem?

"Det där med personlig träning är en trend som bara Hollywoodstjärnor har råd med".

Jag jobbade som tränare på gymmet jag drev under 1990-talet. Killen jag pratade med ville sälja nya gymmaskiner till mig. Han var väldigt skeptisk till att vanliga svenskar skulle ta sig tid och råd med en egen tränare.

Personlig träning är ett fenomen som började växa med början av 1990-talet och fenomenet blomstrar fortfarande. Under årens lopp har det tvistas om dess effekt och verkan. Ska det verkligen vara något, och är det inte för dyrt?

Som med det mesta i livet handlar det om prioritering och förhållningssätt. Klart som tusan klarar du dig utan en personlig tränare i träningen och i livet… beroende på vad du vill få ut av det.

Själva begreppet- personlig tränare, hjälper dig inte. Det är en bra tränare som ser vad du behöver och som får dig att göra rätt säker som kan göra skillnad.

Vad är då rätt saker? För att få reda på det måste du veta vad du vill, och sen ta reda på vad du behöver. Och det är här som en bra tränare kan komma in i bilden. Och det är när du vet vad som krävs för att nå dina mål som du kan avgöra om det är dyrt eller inte.

Hur mycket är du villig att lägga ner för att nå fram?

Under mina drygt 30-år som tränare och grupptränare har jag hunnit med väldigt många kunder, eller gäster, som jag väljer att se dem numera. Jag vet att alla är unika och att alla har olika förutsättningar och behov för att utvecklas. Det enda som egentligen är gemensamt är att alla kan utvecklas.

Så visst kan personlig träning vara något för dig. Det kan också vara helt bortkastade pengar.

Började du läsa detta blogginlägg för att du är nyfiken och kanske sugen på att skaffa en egen tränare? Fundera då först på vad det är du vill få ut. Känn efter hur gärna du vill få till resultaten.

Kommer du till mig kommer jag att fråga- varför gör du det inte själv?

När du har ställt dig ett antal frågor och fortfarande tror att en tränare är rätt ska du ta nästa steg och att träffa en tränare. Bestäm ett möte, eller en onlineträff om det är genom nätet träning och coaching ska ske. Se det som en date där du känner dig fram med frågor och "smakar" på svaren. Vill du träffa denna tränare igen? Om du inte vet det, eller känner att du inte fick svara på alla frågor ska du nog söka dig vidare.

Jag har bara gäster i min studio som jag trivs väldigt bra med, och jag upplever att det är ömsesidigt. På så sätt har jag en väldigt bra arbetsmiljö och mina gäster en bra atmosfär att träna i. Och eftersom att själva träningen är en unik process som ska vara daxfärsk i planering och upplägg är det viktigt med 100% tillit åt båda håll.

På senare år utvecklades konceptet "personlig träning" till att även erbjuda träning där fler deltagare deltar. Det var många som fick problem med den utvecklingen. Hur personlig är träningen om det är fler än en person på passet? Folk med begränsad insikt i hur det kan gå till hade åsikten att det här var ett koncept framtaget för att tjäna mer pengar. Och det ligger mycket i det. Men blev träningen sämre för det, eller var motargumenten bara ett uttryck spunnet från ren avundsjuka?

Självklart kan träningen vara personlig även om fler människor är bredvid varandra. Om träningen görs generell och schematiskt efter ett förutbestämt upplägg kan man inte kalla det personlig träning. Då kan det som bäst bli bra gruppträning, och det är sannerligen inte fy skam, men då är det mer av en exklusiv gruppträning. 

Men om tränaren har ett nyfiket, utmanande och intuitivt förhållningsätt till deltagarna och dess behov faller träningen över till att bli personlig. Om tränaren skapar utmaningar och däri låter deltagarna försöka lösa uppgiften och samtidigt guidar efter individens behov är det personlig träning.

När jag själv säljer personlig träning i grupp lägger jag ut olika teman. Nu stundar våren och med den vill många ut i joggingspåren. Speciellt när psykologer skriver böcker om konditionsträningens förträfflighet när det kommer till att hantera stress och press.

Får jag 4-6 personer som alla vill börja springa bättre har jag som tränare något konkret att gå på. Vissa förutsättningar gör att löpningen går bättre, avsaknaden av andra leder dig till en skada. När jag nyfiket guidar gästerna i passet kan jag hela tiden förhålla mig till deras förutsättningar och vad som krävs för att nå målet…. Alltså personlig träning i grupp.

Jag tror att personlig träning är här för att stanna. Eftersom det kostar en del pengar kommer det tyvärr vara en klassfråga. För de som inte har råd, eller inte bor nära en tränare kan Online vara ett hett alternativ.

Jag har som onlinetränare möjlighet att skicka program och följa individens träning. Med hjälp av olika film/videolösningar kan jag skicka exklusivt material som är anpassat efter den unika individen. Är du nyfiken på detta kan du kolla in min träningskanal som jag bygger upp under våren.

Hur framtiden kommer att se ut är det ingen som vet. Men så länge vi är biologiska varelser har vi vissa behov som måste tillgodoses. Vi måste bland annat äta, sova och vi måste röra på oss på ett visst sätt, och i viss mängd, för att må bra.

Det gör att intresset för träning och en aktivare livsstil kommer att ligga högt på människans agenda även i framtiden. Och det kommer även fortsättningsvis vara du som unik individ som ansvarar över din egna kropp. Frågan är bara vilka beslut du tar, vart de leder och hur du förhåller dig till resultatet.

Är du nyfiken på att träna personligt i grupp? Lyssna runt bland vänner, bekanta i föreningen eller på arbetsplatsen. Finns det fler med dina intressen? Vanligast just nu är grupper om 2-4 personer som vill stärka core/skuldra eller bättre förutsättningarna i sin löpning. Andra populära grupper är viktreduceringskurser och allmänna kom-i-gång grupper.

Du kan alltid höra av dig till mig med frågor och funderingar eller för att boka grupper eller coaching. jose@moveoo.se

IMG_8111.JPG

 

Häromveckan hade jag förmånen att få prata framför  ett gäng PT-ansvariga från olika anläggningar. Alltid roligt att få samtala med duktiga kollegor som vill föra in trängningen i framtiden. Träffen ägde rum på CMS Sweden i Västerås.

Magiska vandringar i ett världsarv.

Med löfte om svalt väder, fantastiska vandringar och makalösa ballongturer gav vi oss av till Turkiet och Kappadokien. Hotellet var inte det bästa, inte dess mat heller. Men det övervägdes av fantastik mat på lokala restauranger och vandringar som aldrig kommer att lämna minnet. På grund av risigt väder ställdes ballongturen in. Men vi fick se en uppfärd som även den kommer att ligga kvar i minnet.

Träningsutbudet bestod av Moveoo workout med gummiband, bollar och Moveoosäckar. Förutom det kördes morgonlöpning och skön yoga innan vandringana tog vid. Vi erbjöds tre stycken, en om dagen, vilka alla visade upp berg fyllda med grottor där invånarna tidigare bodde. Kika på bilderna nedan. Hur ska du inte bli sugen att åka hit?

Jag rekommenderar resan till alla som gillar att vandra i häftiga miljöer och samtidigt åka runt och äta god mat på lokal restauranger.

Heads-up! Vecka 43 arrangerar vi Moveoo's- Function is fun, tillsammans med Springtime travel. Det blir en vecka i Portugal, Algarve. OBS! Använd rabattkod stl87 vid bokning 

Magiskt….

Magiskt….

f78d2e33-73f0-4740-a8cb-37fc435eaad6.JPG
Luftigt boende med utsikt över allt.

Luftigt boende med utsikt över allt.

Vår “Chef”, Pam Andersson.

Vår “Chef”, Pam Andersson.

Jodå, jag fick till det hyfsat framför “imponerad” guide.

Jodå, jag fick till det hyfsat framför “imponerad” guide.

“Mickan” (ovan) och Thea (nedan) stod för rörlighetsträningen.

“Mickan” (ovan) och Thea (nedan) stod för rörlighetsträningen.

Påsktider!

Påsktider!

Thea

Thea

Elias provade på att “ta sig hem”.

Elias provade på att “ta sig hem”.

Gänget på lokal.

Gänget på lokal.

Magdalena och Matteus skrapade ihop alla varma kläder de kom åt.

Magdalena och Matteus skrapade ihop alla varma kläder de kom åt.

Tredje gången blev speciell. Gran Canaria!

Frågan var om den tredje resan till Gran Canaria, Salobre kunde toppa de två första som var fantastiskt roliga… det kunde den.

Det är svårt att sätta fingret på vad som skapar energin på resorna. Men helt klart är varje deltagare en viktig ingrediens. Så jag förmodar att mixen på denna resa var extra lyckad. Det var en förhållandevis liten grupp som slöt upp vilket bidrog till en väldigt skön stämning inom gruppen. Jag körde som vanligt mina pass på gräsplätten högst upp på hotelletkomplexets topp. Undantaget var passet där vi tränade friktionsträning med Moveoosäckarna. Förutom Moveoo workout med boll, käpp, gummiband, Moveoosäck och kropp så bjöds deltagarna på yoga, löpning, dans och vandring som presenterades av fantastiskt duktiga kollegor. 

Nu ska vi bara hem och packa om för att bege oss till bergen i ett svalare Turkiet där fantastiska vandringar i magiska bergsmassiv och ballongfärder utlovas.

Heads-up! Vecka 43 arrangerar vi Moveoo's- Function is fun, tillsammans med Springtime travel. Det blir en vecka i Portugal, Algarve. OBS! Använd rabattkod stl87 vid bokning 

Nedan kan du ta del av en kort film från resan.