Vad är värdet av att träna?

Det sägs att den bästa träningen är den som blir av….. Men om den träning som blev av fick dig sliten, skadad eller bara inte tog dig i rätt riktning, hur bra var den då?

Vi har aldrig haft så mycket träning och alternativ träning som idag, ändå anses vi vara i större behov av träning än någonsin. Någonstans känns det fel i tanke och balans!

Givet att träning är en kultur som skapats med ett syfte under vissa omständigheter kan man undra varför vi tror att träningen ska vara bra för oss. Historien visar att träningen togs fram av män för att män skulle kunna prestera bättre och gärna jämföra sig med varandra. Kulturen träning handlade alltså ursprungligen om att prestera och jämföra.

Och det behöver inte vara något fel med det. Inom Moveoo jobbar vi mycket med idrotten inom dess kulturella ramar och syften. Men vad är det som säger att träning ska leda till ökad hälsa och starkare välmående?

Vi som jobbar med träning, är atleter eller har det som hobby vet att träning är full av prestationskrav, förväntningar som inte uppfylls och det kan ge ängslan och ångest kring prestation och utseende. Vi vet att träning sliter, tär och den för oss skadade. Vissa har till och med dött av sin träning. Så varför tror vi då träningen är så bra?

När läkare blev mer avancerade i sin gärning kunde de plocka ut egenskaper ur träningen och påvisa att muskelträning kunde lindra och bidra, att konditionsträning kunde bidra till goda saker och så vidare. På så sätt har en sanning skapats kring kulturen träning och att den medför bra saker trotts bättre vetande.

Problemet uppstod när ingen ifrågasatt varför vi var tvungna att utmana vår puls i rörelser som var isolerade till träning. Ingen ifrågasatt varför en stång och hantel skulle finnas med för att bygga styrka. Varför skulle vi räkna antal och set i förutbestämda och monotona rörelsemönster för att röra på våra kroppar?

Det var för få som reagerade när rörelser förvandlades till träningsövningar av en kultur som syftade till att prestera. Istället skapades av människan sedvanliga klyftor där vissa gillade träning, andra inte. Bland de som tränar ser vi än idag galet många som anser sig BEHÖVA träna för att inte få ont i kroppen, gå upp i vikt eller riskera dö i förtid. Väldigt få VILL eller har LUST att träna.

Spegla den reflektionen med det med den energi och kontinuitet som små barn har innan vi ger dem deras första skärmtid…. De vill röra på sig spontant, nyfiket och utmaningen är en konstant drivkraft. Och vad som också lätt glöms bort, de gillar att leka tillsammans. Speglar vi det med dagens träning pluggar vi gärna öronen med egenmusik, fyller träningen med egentid och vi tar inte in signalerna som skickas ut från omgivningen.

Inom Moveoo reflekterar vi mycket över vad som är normalt och vad som var naturligt. På kort tid har onaturligt normaliserats och det blir problem för människan som inte har hunnit anpassa sig.

När vi ser på naturligare träning finner vi parträningen väldigt intressant. Där måste individer se och åter lära sig att uppskatta andras olikheter medans de hjälper varandra med en utmanande och samtidigt tillåtande fysträning. 

I exemplet som visas gör den aktive en väldigt komplex utfallsövning som inkluderar hela kroppen, från fot till hand. För hjärnan handlar det om att kommunicera ut information till alla muskler så att de kan genomföra rörelsen med kraft och kontroll. Som ytterligare utmaning ska den som passar reglera belastningen i båda rörelseriktningarna. Alltså- Den bakre som passar drar ner den aktiva som då bromsar upp rörelsen och omvänt på uppvägen. Då är det den aktiva som driver rörelsen upp/fram och den bakre håller emot.

PROVA OCH REFLEKTERA. Och har gärna av dig om du har tankar och funderingar:-)

Med MoveooGummiband har vi alltså skapat en träningsmetod fylld av utmanande, varierad och samtidigt tillåtande fysträning där alla kan utmanas, det kommer bara att se olika ut. Precis som i våra andra träningskoncept.

På så sätt skapar vi möjligheter för att att vara nyfikna, kreativa och de kommer att anstränga sig på olika sätt. Tre nycklar som ligger bakom effektiv utveckling på ett naturligt och hållbart sätt.

NY INFORMATION PÅ MOVEOO.SE I MITTEN AV APRIL
Är du sugen på att utbilda dig eller prova Moveoopass kommer vi hålla fler utomhusutbildningar under sommaren och i mitten på april börjar vi presentera sommarens POP- UP Pass runt om i landet. Prenumererar du inte på nyhetsbrevet rekommenderar vi dig att göra det så att du inte missar något skoj. Orkar du inte vänta på information är du välkommen att maila oss på info@moveoo.se

/José Nunez- Grundare Moveoo

Föregående
Föregående

Uteträning v/s inneträning- vilket är bästs?

Nästa
Nästa

Gummibandstips från TrainingCamp