Små steg gör stor skillnad!

Det här är egentligen en blogg som ska läggas ut i mitten på januari, när alla Nyårslöften börjar svaja. Men reflektionen är egentligen inte tidsbunden och den behöver reflekteras över flera gånger om året.

Många som kontaktar mig, oavsett om det är individer, grupper, företag eller organisationer vill ha resultat. Och det är ju rimligt. Den dagen jag inte levererar bra resultat slutar jag existera som företagare. Vad som kan vara värt att reflektera över är utvecklingshastigheten och konsekvenserna av att ha för bråttom.

Givet att människan genom århundraden vart det långsammaste däggdjur på jorden när det kommer till utvecklingshastighet så är det spännande att se på hur det de senaste åren med en accelererad utveckling dragit allt till sin spets. (Tänker bland annat på att människan behöver cirka 9 månader på sig för att gå medans andra djur går i väg innan fostervattnet torkat)

Om vi denna gång håller oss till träning och hälsa kan vi se lite på vårt förhållningssätt till målen. “jag ska bli i bättre form”- PANG. En bild tornar upp inför ditt inre på vad det skulle innebära. Sen lyssnar du in dig på vad som skulle kunna få dig ditt och hur det ska utföras.

Och redan här går en del vilse.

Fokus hamnar på träning som lösningen. Att fortsätta på ett sätt som fått dig ur form och tro att tre gånger i veckan ska få dig i form är optimistiskt. Såklart spelar det roll vilken o-form du har och vad som menas att bli i-form. Men jag generaliserar för att kunna komma till min poäng- du når mycket snabbare fram, och på ett hållbarare sätt, om du tänker många små steg inom flera områden. Alltså inleda med en översyn över hela ditt liv och se det som en möjlighet att skapa många små enklare förändringar som ger större och hållbarare resultat.

Ta mitt “superbröd” som ett konkret exempel. Jag vet att det inte är ett superbröd. Jag vet att det som tillförs för att bagaren/maskinen ska kunna kalla brödet superbröd utan att skämmas tillför så lite skillnad att det är försumbart. Jag köper liknande produkter, alltså de som är försumbart bättre än andra, för att skicka signaler till mig själv. Varje gång jag gör ett litet aktivt val åt rätt håll har signalvärdet större effekt än själva valet. Och totalen gör mig rätt nöjd för det ger mig en sundare livsstil.

En stor fördel med resonemanget kring små förändringar ofta är att det inte är lika jobbigt som att göra större och att det snabbare blir till en vana. Du lär det helt enkelt att göra små smarta val och du slipper göra tyngre förändringar när det “gått för långt”.

Så ett tips kan ju vara att redan nu börja med eventuella nyårslöften som har med hälsa att göra. Börja träna på små smarta val så blir det snart till en vana och du får då större resultat. Skulle du ändå vilja avge ett löfte vid nyår så är det bra med det, och då är du är redan igång. Så vad har du egentligen att förlora på att börja redan i morgon?

Att försöka må så bra som möjligt så ofta man kan är en ständigt process och det handlar om att skaffa sig god vanor;-)

Föregående
Föregående

Moveoo är som en verktygslåda!

Nästa
Nästa

Framtiden är alltid före sin tid