Framtiden är alltid före sin tid

Lika självklart som att du kan bli din egna PT kan du snart bli din egna EKO-bonde. Idag var jag på besök i framtiden. Martin Wall, känd för att bli utsatt för mina övningar på instagram, och för att vara en galet duktigt kock och passionerad återvinningsfilantrop tog emot mig i Fotografiska Museets Grönfarm. Medbonde är Miranda.

Även jag undrar vad “hårsockan” ska göra för nytta?…;-)

Det är helt galet hur vi “offrar” massor av potentiell mark till att odla foder som går till en överproduktion av djur som ska ätas upp av oss. Drygt 75% av all åkermark går till att odla foder. Det skapar en “skadad” mark som inte kan göra det marken ska göra, bland annat hålla tillbaka koldioxiden. Vad som också måste reflekteras över är att sjukt mycket kött kastas i produktionsleden. Och då har vi inte ens berört att många äter för mycket kött av ren rutin, det är enkelt att skaffa och enkelt laga. Nämnde jag att “gröna” industrin också tillför olika gifter i det vi ska äta? Inte nog med att vi får i oss det. Processen när gifterna ska tillverkas, lagras, transporteras och fördelas ut på grödorna är en mörk historia ingen vill prata om. Att det är ett galet beteende vi hamnat i är ingen diskussion. Sen kan vi alltid diskutera hur vi bör balansera och korrigera människans snedsteg.

En väg ur det kommer vara nya sätt att ta fram maten på. Redan idag ser vi fler och fler “grönfarmar” poppa upp och snart kan du ha en hemma. Bli inte förvånad om företag som IKEA snart kommer med hemmaalternativ för dig som vill odla dina egna grödor utan att behöva använda gifter och hantering kring transporter med mera. Redan nu köper stora företag upp stora hangar, kulvertar och andra uttjatade lokaler för att skapa “grönfarmar”.

Vill du smaka på framtiden är den redan här. Kom förbi Fotografiska och ät en bit, eller sök dig till andra restauranger som tar liknande steg. Inte nog med att du får bättre näring i din kropp. Du tillför även ett signalvärde som konsumet. Väg det mot att gå och plocka det billigaste i butikens grönsaksavdelning. Självklart kommer du snart hitta lokalt odlat grönt som framställs i framtida bondgårdar likt den på Fotografiska. Det är du som konsument som behöver bli medveten och fatta klokare beslut vid inköp- vad blir konsekvenserna av ditt ätande?

Hur tänker du agera i framtiden när det kommer till inlöp, tillagning och hantering av det vi kallar- Mat.

Alla frön börjar sin resa i “kuvösen” där de under ca 2 veckor får växa till sig. Systemet är relativt slutet vilket gör att allt odlas fram med minimal vattenåtgång fritt från gifter.

Här har vi Grekisk Basilika. Beroende på gröda tar det cirka 30-40 dagar från att fröet landar i stenullen till skörd.

Föregående
Föregående

Små steg gör stor skillnad!

Nästa
Nästa

Nya rön kring Dopamin bekräftar Moveoo's strävan.