Smått & gott från mars

Det är fantasiskt kul att få åka runt bland er i vårt avlånga träningsland. Det ger mig möjlighet att få prata med er om hur vi ska utveckla träningen så att den bättre överennsstämmer med våra behov. Det blev en händelserik månad med massor av besök, utbildningar och events runt om i landet. Nu ser jag fram emot en ny månad där jag bland annat ska resa till Spanien och Turkiet på träningsresor samt släppa min tränings-app tillsammans med gänget på Twiik.


Moveoo på Stockholm stadion!

Alla utbildningar bär med sig sin speciella prägel. Den som hölls på Stockholm stadio 16-17 mars kommer jag minnas som en av de roligaste hitintills. Mixen av deltagare bestod av fighters, lärare, instruktörer, människor som jobbar med barn och inom psykiatrin. Alltså en fantastisk mix där alla var nyfikna på vad Moveoo kan tillföra deras intressen. 
Till utbildningsfilmen!


Moveoo på Work out Lund

Jag fick äran att leda två olika Moveoopass på detta fantastiska event. Att det uppskattas bekräftas av att de slog deltagarrekord. Sköna deltagare och grymma ledare kan inte bli annat än lyckat. Till deras sida


Moveoo Portugal v:43

Missa inte hösten Moveooresa till soliga Algarvekusten. Tillsammans med arrangören Springtime travel erbjuder vi Moveoo och ett schema fullt med löpning, dans yoga och massor av skönt "häng". Reser du med Moveoopaketet erbjuds du tre extra workshops samt en rabatt på 750kr. Boka dig här med kod stl87 (gäller även för övriga resor till Y-hotell) och glöm inte bocka i att du vill ha Moveoopaketet. 


Moveoo- App

Fler vill träna Moveoo och nu kommer lösningen. Med min nya app får du tillgång till träningsprogram med bollar, käppar, gummiband, säckar och kroppen med mera. Allt för endast 75kr i månaden. Appen erbjuder även Boot Camps med olika riktningar. Jag jobbar fortlöpande med appen för att du som användare ska få varierade utmaningar i din träning som kan utföras på jobbet, hemma och på gymmet. Släpps i slutet av april.


Månadens Moveoostar

Varje månad utser vi en Moveoostar någonstans i landet. Det är alltid en deltagare som på olika sätt tillför passet ett mervärde utöver den egna träningen. Mars måndads vinnare är återigen ifrån Må Bättre i Borlänge. Läs instruktörens, Nina Öhrn’s nominering:

Ewa Wahnström en moveoostar!- Varje pass kommer hon med ett leende och varje gång går hon med ett ännu större leende! Hon vågar utmana sig själv och visar även andra vägen genom att våga anstränga sig mer o mer! Och får hon jobba i par, då växer det ut små horn och man kan höra "den här kärringen ger sig aldrig". Ewa har själv gjort en otrolig resa i utveckling och bidrar till alla runt sig med känslan att det går och att träning får vara kul! 

En grym representant säger vi från Moveoo och skickar en Moveooväska som kan fyllas med badkläder och dylik.

FB_IMG_1553757709335.jpg

Månadens Moveoostar


Lärarna i Karlstad

Vi är i stort behov av förändring på många plan. Därför känns det väldigt viktigt med uppdrag som vänder sig till lärare. Jag blev inbjuden till Karlstad där 30 lärare slukade allt vad Moveoo erbjöd under dagen. Dels träning som syftar till att skapa fysiskt och mentalt välmående. Dels en rad mycket intressanta samtal om lärarinnas vardag och hur den ska bli sundare. Med enkla medel skapades väldigt många möjligheter.

IMG_4261.jpg

RiQ- träning som riktar sig till ungdomar

Ett generellt problem inom ungdomsidrotten är föräldrars ointresse och frånvaro. Ett annat är bristen på engagerade ledare. Det vill jag ändra på. Därför sjösatte jag en ny workshop där deltagarna var föräldrar och ledare. Intentionen var att ge dem redskap som de direkt kan börja engagera ungdomarna med. På så sätt får föräldrar också en möjlighet att bidra som fystränare och samtidigt bli en cool förebild. Bland deltagarna fanns representanter från Kungsholmen Basket och Stockholm Stad med flera.


Lustifiering på företag

Har även hunnit med ett antal företagsuppdrag där jag sprider tankar, insikter och möjligheter i hur en arbetsmiljö blir sundare, mer kreativ och en plats där människor trivs ihop

Rädslan och ängslan hämmar din utveckling

I mitt arbete stöter jag ofta på människor som vill men som stoppar sig själv. Rädsla och ängslan hämmar deras utveckling. Är du en som hämmar dig själv bör du minnas hur dina förfäder utvecklades. Även du har konstant utvecklats från att du föddes. Du utvecklades av saker som du inte kunde. Alltså borde vi se mer positivt på rädsla och ängslan än vad vi gör… Vad tycker du

Hämmar rädslan och ängslan din utveckling?

 

Tre tips som motverkar rädsla och ängslan i träning!

 1. närma dig det som skrämmer långsamt

 2. se ett misslyckande som ett sätt att börja lyckas

 3. gör om, gör annorlunda:-)

Workout Lund! Ett uppskattat event som växer.

För andra gången blev jag inbjuden till att leda pass på Workout Lund som arrangeras av gänget på Gerdahallen. Drygt 450 personer sprang runt och provade massor av pass. Bland annat MoveooAerobox och MoveooPeak. Intreset var stort och jag fick ta del av många reflektioner från dem som vill få in Moveoo på skolor och även på arbetsplatser. Det känns hoppfullt att så många fortfarande känner glädje vid gruppträning. Speciellt parträning där man kan hjälpa varandra, som i MoveooAerobox. För är det någonting som människan behöver just nu så är det en känsla av att vara viktigt i det som krävs för att skapa förändring. Varje person kan hjälpa en annan som i sin tur hjälper en annan. Ganska snabbt blir väldigt många berörda.

Men MoveooAerobox och MoveooPeak fick jag visa upp två sätt där partner och grupp bidrar till att skapa en miljö där man tillåts vara nyfiken och utmanande. Själva prestationen gavs ingen fokus. Men vi jobbade hårt för att utmanan och anstränga oss.

Jag lovade gänget på MoveooPeak att dela med mig av övningarna från passet. Här kommer de;-)

Vi hörs och syns på något event, resa eller någon utbildning. Eller så kanske du vill hoppa med i min träningskanal?….RiQ träning för våra ungdomar!

 

JPEG-bild-CE0A5E1566FC-1.jpeg

Ungdomar väljer i allt större utsträckning bort fysiska aktiviteter, även de som är aktiva inom idrott.

Avsaknaden av sunda förebilder som visar vägen är större än någonsin- det vill jag ändra på!

Inom Moveoo jobbar vi med ett ledarskap som utmanar det traditionella ledarskapet vi ser inom träning. Jag kallar det för ett nyfiket ledarskap. Med det vill jag inspirera framtidens ungdomsledare och samtidigt skapa ett begrepp jag kallar RiQ, rörelseintelligent. Med begreppet vill jag öppna upp ögonen på ledare och samtidigt ge konkreta "verktyg" så att fler (föräldrar) kan hjälpa våra ungdomar in på en sundare och mer aktiv livsstil.

I min workshop vänder jag mig till föräldrar som vill skapa förändring och hjälpa till med ungdomars  fysträning samt ungdomsledare som redan är aktiva bland våra ungdomar.

Som deltagare på workshopen är du aktiv och får själv känna på det som stärker fysiska och mentala muskler samtidigt som lust, kreativitet och samhörighet utvecklas åt rätt håll. Vi vänder på begrepp, skapar naturliga tekniker och "känner" på sanningar som tenderar skapa begränsningar.

Efter workshopen har du ett nytt tänk och massor av rörelseexempel som du direkt kan använda dig av i ditt fortsätta ledarskap.

Frågor kan mailas på jose(at)moveoo.se

Du kan även boka workshopen till din ort;-)

Tips på gummibandsträning

Att gummiband ligger mig varmt om hjärtat när det kommer till parträning kan ingen som följer mig ha missat. Jag kan tycka att träningen är underskattad och kanske kommer det av att man inte utnyttjar parträningens fulla potential. Jag tänker främst på att man har en person som passar och anpassar rörelsens belastning efter förutsättningar och den strävan som råder med träningen. Förutom en anpassad och tuff träning så främjar parträningen egenskaper som jag lägger in i begreppet RiQ (rörelseintelligens).

Här är en av väldigt många smarta rörelser med gummband. Stående rotation inkluderar utmaningar för core, överkropp och höft. Kan göras med båda eller en hand. Är du nyfiken på att lära dig mer lägger jag ut resor, workshops och pass på /boka dig.Februaris Moveoostar- Christina Gillberg från Stockholm.

Varje månad kan Moveooledarna skicka in förslag på deltagare som bidrar lite extra till att lyfta andra deltagare och pass. Vi drar en vinnare som vi intervjuar och förser med ett fint pris.

Christina Gillberg har vart med kring Moveoo innan begreppet skapades. Hon bidrar alltid med en härlig energi oavsett om hon kommer springandes från jobbet eller kommer utvilad på ett helgpass. Med en positiv attityd hjälper hon dem hon tränar med när, och om, det behövs utan att förvänta sig något i gengäld. Oavsett dagsform gör hon jobbet och hon går aldrig ifrån ett pass utan att ha ansträngt sig på en hög nivå. Det gör henne till en Moveoostar av rätt virke.

 Ledarens kommentar: “Jag har förmånen att få träna Christina och även hennes barn. Dottern utvecklas ständigt inom kampsporten och sonen utvecklar just nu sin fotboll i Barcelona. Det är Christina du ser på många av filmerna som ligger på vårt inspirationskonto på Instagram (Moveoo). När Christina är med på ett Moveoopass vet man att "ribban" hamnar högt.”- Jose Nunez

IMG_6866.JPG

Några frågor till månadens vinnare:

Du jobbar på byrån DET i Stockholm. Vad är det ni gör? 

Vi är en kommunikationsbyrå som brinner för att hitta det där speciella i varje varumärke – ”det:et” – något som gör att man charmas av varumärket, försvarar det i varje läge, gör det till sitt och gärna rekommenderar det till andra.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet? 

Tja, vi kan ta gårdagen som började med en morgonsamling och genomgång med alla medarbetare, fortsatte på ett sjukhus där vi kollade miljöerna vi ska fotografera i senare under veckan och som avslutades med en kreativ presentation av en ny grafisk profil för en uppdragsgivare.  

Vi faller lätt in i "boxen" när vi går omkring i passiva arbetsmiljöer. Vad gör du för att undvika att fastna i "vardags-boxen"? 

Svår fråga, men jag sitter sällan still, fladdrar och far mellan möten, rum och människor. Och när jag väl är vid skrivbordet halvstår jag, lutad mot en hög sittpall. Vi skaffade en jaktlabrador för ett år sedan och det gör att jag dessutom måste ut och gå flera gånger om dagen. Blir faktiskt ett ganska bra avbrott i vardagsstressen.

Jag vet att du är en väldig aktiv person. Men hur ofta byter du om för träning i veckan? 

Tre gånger i veckan. 

Hur tänker du kring balansen. Tränar du det som finns tillgängligt eller planerar du efter dina behov? 

Det är enkelt att dra på sig löparskorna, så det gör jag gärna. Men löpningen måste jag kombinera med styrka, så jag kör armar, rygg och mage när jag inte har något Moveoo-pass i sikte.

Hur länge har du tränat det som i dag heter Moveoo? 

Sedan det startade. (Begreppet grundades 2015, utvecklingen tog fart på -80 talet)

Vad betyder Moveoo för din träning och dig som person? 

Supermycket, faktiskt. Det är en livlina till energi, skratt och den där känslan av att få känna sig pigg och stark.

Vad tror du bör göras för att fler ska bli aktiva i vardagen och kanske till och med börja träna? 

Att tröskeln till träningen blir så låg som möjligt – prova-på-pass tror jag mycket på och uppmaningen om att alla gör så bra man kan, utifrån de förutsättningar man har. Att börja träna tidigt i åldrarna är också avgörande tror jag, där lekfullheten och att alla ska få vara med är avgörande för att man ska vilja, orka och ha lust att fortsätta.

Tack för att du tog dig tid med frågorna och hoppas att linnet kommer till användning.

 

Viktiga rapporter om träning som leder till vad?

Aldrig för har vetenskapen vart så tydlig som nu. Ständigt dyker det upp olika rapporter där man lyfter vikten av att träna. Begreppet träna anses vara medicinen ur vår passivitet. Frågan är om det får oss att ändra vårt passiva beteende eller om det får oss att orka vara kvar i passiva miljöer.

Men jag tror att rapporterna är viktiga påminnelser om det vi vet att vi borde göra men inte gör.

Men det finns ett stort problem med rapporter som ska få oss att komma igång. Vi använder oss av ord. Med ord försöker vi skapa sundare beteenden och det har hitintills inte lyckats så bra. Men eftersom det är metoden vi har använt oss av så fortsätter vi.

Här bifogar jag ett exempel. En rapport framtagen av två väldigt duktiga individer. Detta riktar sig inte på något sätt mot dem. Jag läste den för jag har största respekt för dem.

Det är resultatet av vårt ordbruk som är min spaning.

När vi säger att man ska lyfta tungt (punkt tre i 5-punktslistan) så har vi tappat mer än hälften i behovsgruppen. Att lyfta tungt är outsourcat i vår vardag. Tungt anses nästan fult och primitivt. Men kroppen lider av att vara i en miljö utan fysisk aktivitet.

Så vad att göra? Jo, titta på hur vi gjorde när vi skapades. Då lyfte vi väldigt sällan tungt i medel, och övre åldrar, det fick de yngre göra. Men det som skiljer då från nu är att vi då fortfarande ansträngde oss i en oregelbunden miljö. Det är alltså helt sant att kroppen kräver belastade rörelser för att må bra upp i åldrarna. Men det räcker med att anstränga kroppen på ett allsidigt sätt.

Smaka på orden:

 1. Du ska lyfta tungt

 2. Du bör anstränga dig på ett allsidigt sätt

I exempel ett (1) hamnar vi lätt i en kontrollerat marklyft där vi vill lyfte tyngre och tyngre.

I exempel två (2) använder vi ett tänk som får mig att lyfta en lagom tung vikt på massor av olika sätt.

Exempel ett (1) får mig att fokusera på ett fåtal moment, två (2) på hur min kropp fungerar i olika situationer. Alltså precis som punkt fem (5) i denna rapport lyfter fram. Punkt fem (5) är vad Moveoo handlar om.

Med Moveoo vill jag utmana våra tankar som berör träning som generellt begrepp så att fler blir nyfikna på sin kropp, inte på prestationer. Vi får aldrig glömma att det är avsaknaden av naturen som skapar behovet av konstlad belastning. Och naturen är allt annat än den miljö en klassisk träningsmiljö presenterar. Det som hände oss när vår kropp utvecklades från apa till människa händer aldrig i klassisk styrketräning.

Som jag ser det är det hög tid att fler slutar tänka klassisk träning och istället börjar röra på sig mer, mycket mer. Om sen fler börjar träna blir jag ju glad, för gissa om jag fortfarande älskar att gå in i gymmet och träna. Kanske inte som det står på maskinen, man jag älskar att belasta min kropp på ett varierat och allsidigt sätt i den miljön.

 

Med nya tankar kan vi revolutionera vårt beteende.

 

Kika gärna in på youtube och instagram (moveoo) där jag med din hjälpa kan bygga vidare på det som ska bli Sveriges häftigast övningsbank för mentala och fysiska muskler;-)

Är du sugen på att utbilda dig eller bara inspireras rent allmänt har du utbildningar och resor här.

Tunga-vikter-lattare-alderdom-1.jpg
Tunga-vikter-lattare-alderdom-2.jpg
Tunga-vikter-lattare-alderdom-3.jpg
Tunga-vikter-lattare-alderdom-5.jpg

Inte lätt att vara Päron

30222239_1891523654205617_5170565880450383872_o.jpg

Sitter och reflekterar över samtal som fördes ute på Betongfabriken som ligger ute i Wenngarn. Jag var där för att föreläsa om lustifiering i träning, arbetsmiljö och i livet. Rätt öppna och intressanta ämnen som alltid leder till intressanta samtal. Efter event kom samtalen in på ämnet föräldraskap. Det konstaterades att det inte var lätt att vara förälder. Och så kan man välja att se det.

Frågan är när det blev svårt, och vad som gjorde att det blev svårt.

När vi kom in på frågor kring våra barns groteska mobilanvändande kläckte jag en "spaning" som sänkte den goda stämningen för en kort stund. "Om vi ska får våra barn att minska på telefontittandet måste vi som föräldrar bli intressantare än telefonens innehåll"… tystnad…

Ett ämne jag själv ständigt brottas med la jag snabbt till. Dels för att lätta upp stämningen, dels för att det är sant.

Barn och ungdomar vill göra det som är roligt, utmanande och som stimulerar för stunden, så har det alltid vart. Tyvärr har vi lobotomerat vår miljö, och i den vårt beteende, till en nivå där vi står chanslösa mot all stimuli som telefonen på ett konstlat och effektivt sätt erbjuder.

Enligt mig är det bara ett generellt sätt som kan fungera långsiktigt och hållbart. Att bli intressantare som förälder.

 

Gör det lättare att vara "Päron". Tre tips:

 1. Som exempel försöker jag att fråga mer. Hur var dagen i skolan egentligen. Och då nöjer jag mig inte med -bra!. Vad var bra? Varför var det bra? Och om samtalet kickar igång - vad kan göras roligare?

 2. Ett annat trix som många har framgång med är att be barnen lära ut det som de är intresserade av. Nu får vi hoppas att du som vuxen inte fastnar i telefonen du också… för du håller väll inte på med telefonen framför dina barn?... ;-) Tanken är att du ska bli intressantare och på så sätt sakta dra dem till det som du anser vara sundare.

 3. Eftersom vi är fysiska varelser bör man på olika sätt stimulera sina barn till just rörelser. Här finns en lustig föräldrarstrategi värd att ta upp i sammanhanget. Först ber vi de små att lugna ner sig. Sen, i en mognare ålder, är de lugnare. Men inte på det sätt vi tänkt oss. Då vänder vi strategi och ber dem lägga ifrån sig telefonen och hitta på något. Svaret på den vädjan är som bekant- öööhhh! Tredje tipset handlar om att du ska se över dina egna beteenden för att se om/hur du bidrar till att de ska hålla sig lugna, för lugna.

Känner du igen dig? Då har du fört ner ditt barn under det jag kallar kreativitetslinjen. Under den kommer inga idéer upp av sig själv och alla externa idéer upplevs som förlegade, jobbiga och korkade. Men som aktivare och nyfiknare förälder kan många omkring mig vittna att man vänder processen till något fantastiskt på ganska kort tid.

Jag satt bland annat med en kvinna som hade en väldigt intressant resa bakom sig och som skulle åka till Thailand med sin dotter "som har det lite jobbigt". Det gjorde mig väldigt glad att höra. Kan man, och har råd, är en resa något väldigt häftig. Nu åkte denna kvinna långt. Jag tror inte det är det viktigaste. Jag tror närvaron och kontakten är det viktigaste. Så gillar man inte tanken om att flyga eller inte anser sig ha råd är det ingen ursäkt. Det är tiden tillsammans som skapar förutsättningar, det är närheten i närvaron som skapar magin. 

Själv har jag just gjort klart med min sambo- Magdalena, om att vi håller igen lite och sparar så vi kan ta med tre av sex barn på ToppHälsas Påsklovsresa till Turkiet. Är du sugen på att följa med så har du länken här. Det är ingen "barnresa". Våra barn som följer med är 15-17 år och de kan delta på alla Moveooaktiviteter, yoga och vandringar som erbjuds på denna förkortade Påsklovsvecka.

En utbildning som gör skillnad!

moveoo_okt_lowres_11.jpg

Vi pratar ofta om att vi vill göra skillnad i träning för att på så sätt stärka hälsa och prestation hos deltagarna. Ändå kan vi se på hur en stark träningskultur får oss att göra som vi "alltid" har gjort. Det behöver inte vara något fel i att göra som vi gjort. Men är vi intresserade av att utveckla en träning som bättre överensstämmer med det som skapar stärkt hälsa och ökat välmående måste vi tänka om.

Vi har aldrig haft så mycket kunskap, resurser och tillgänglighet kring träning och det som ska leda till god hälsa som nu, ändå en ny och stegrad o-hälsa.

Jag vill sticka ut hakan i syfte att skapa nya tankar och ett nytt samtal kring träning och hälsa. Jag tror att träningen som vi känner till den idag är ett gammalt och utdöende koncept. Att vilja skaffa stora muskler och en hög prestanda kommer från tider då vi hade behov av det. Men idag har vi outsourcat muskelkraften, vi behöver inte vara stora starka och uthålliga, förutom om vi ska tävla. Dock har vi ett akut behov av att börja anstränga oss oftare.

När vi som älskar träning står och pratar hälsa och välmående samtidigt som vi visar upp beteenden som för användes när vi slogs för våra liv tappar vi anhängare. För en normal människa är det fullkomligt naturligt att inte vilja anstränga sig på en hög nivå under 45-60 minuter utan ett starkt syfte. För att motverka oviljan har branschen använt sig av hotivation och löften om hälsa och stärkt välmående.

En relevant fråga är varför det inte hjälper oss till ökad hälsa och stärkt välmående. Varför väljer så många bort det vi (som tränar) tycker är så bra för dem. En annan relevant fråga är- hur många går på gym, och till träning, för att det är genuint kul och hur många går dit för att- tillhöra en grupp / bränna fett / stärka en rygg / för att orka bli gammal…. Inget behöver i sig vara fel, men jag är rädd för att väldigt få har kul. Istället kan vi se många som har skeva kroppsideal och ett "skruvat" beteende kring träning. De känner press över att bara träna 3 gånger i veckan när andra på instagram verkar träna 4-5 gånger

Med Moveoo vill jag bidra med tankar som skapar ett nytt beteende. Och för att hjälpa fram nya tankar vill jag öka medvetenheten kring våra miljöer. Miljön skapar tankar som påverkar ditt beteende.

Kan vi ändra miljön så kommer våra tankar bli annorlunda och som i ett magiskt trollslag blir vårt beteende annorlunda. Kan vi ser vår träningsmiljö som en möjlighet att skapa nyfikna tankar och ett sundare beteende har vi tagit ett steg in i framtiden. Kan vi förstå att varje människa är unik bör dennes träning vara det samma.

Moveoometoden är en metod som tillåter individer att vara nyfikna för att på så sätt börja utmana sig på ett tillåtande sätt. Vi undviker att fastna i isolerad övningsteknik bara för att öppna upp för en oändlig rörelseteknik när vi fystränar. När man inom övningstekniken letar rätt och fel i syfte att prestera bättre letar vi med rörelsetekniken rörelser som utmanar och skapar ansträngning på ett individuellt anpassningsbart sätt. Vad som är rätt och fel kan bara den aktiva säga.

Det är med detta tänk som Moveoometoden utmanar traditionella tankar och beteenden kring träning. Det är med dessa tankar vi skapar nyfikenhet, kreativitet och glädje.

Vill du känna på hur detta kan påverka din träning? Du kanske till och med vill börja leda andra med hjälp av Moveoometoden? Då har du två utbildningar framför dig. Med utbildningarna i Veddige 2-3 mars (20 min från Göteborg) och Stockholm 16-17 mars (Stockholm stadion) vänder vi oss till dig som på olika sätt vill skapa förändringar i tanke och träning. På utbildningen blandas aktiva som vill utvecklas för egen del och de som även vill leda individer och grupper. Har du frågor och reflektioner kring Moveoo ser jag fram emot att få ta del av dem. Förhoppningsvis syns vi på någon av de kommande utbildningarna.

 

Jose Nunez- Grundare av Moveoo

Rörelseteknik / Övningsteknik

Med Moveoo strävar jag efter att släppa rörelsen fri. Att få var människa att ta sitt ansvar och nyttja sina möjligheter så långt det är möjligt. Jag ser mig som en ödmjuk missionär som far runt i land och rike för att sprida en tanke som skapar ett sundare beteende i träningen och i livet.

Jag stöter ständigt på människor som inte är bekväm med den "fria" tanken kring rörelse. De vill gärna veta vad som är bra. Vilken övning är bäst. Det är en strävan och ängslan som jag ser som en biprodukt som kommer från ett idrottsligt tävlingstänk där tekniker lärs ut i blindo. När jag ska prestera och jämföras med andra är frågorna väsentliga. Men om jag ska träna för att utveckla mina unika möjligheter är de begränsade och de framkallar ett monotont rörelsebeteende. Strävar jag efter att bli snabbast, eller så snabb som möjlig, på 100 meter smalnar rörelseutmaningen ner. Vid snabb löpning rakt fram ser jag på rörelsen genom ett nålsöga. Vad som bör göras begränsas till ett färre antal övningar. När det kommer till att utmana kroppens komplexitet krävs en helt annan träning än den som får oss att springa rakt fram. Livets löpning sker aldrig linjärt och förutbestämt. Jag kan inte låta bli att tänka på Monty pythons "löpning" för de utan lokalsinne. När det uppradade löparna hör startskottet sprintar de iväg åt alla möjliga håll, precis som i livet. Alla spinger på sitt sätt dit dom vill. Kanske framtidens träning ska handla om vem som blir tröttast på 10 sekunder. Hur du bär dig åt? Det är ju det som är frågan och samtidigt tjusningen med alla möjligheter;-)

Men inget är svart eller vitt. Självklart ska det finns tekniker för att prestera i tävling. Vi bör bara inte blanda ihop dem med det som vi behöver för att utvecklas och för att må bättre.

För att bringa ordning i samtalet har jag delat upp begreppet teknik i två grupper.

Övningsteknik och rörelseteknik är två av många ämnen som diskuteras på Moveooutbildningarna. De får oss att diskutera med sakligt med varandra och de syftar till att skapa klarhet i framtidens träning.

Är du en nyfiken ledare som vill inspireras rekomenderar jag dig att gå Moveooutbildningen där du med likasinnade får prova på, och vidareutveckla, en tanke som skapar ett nytt beteende.

Kommande utbildningar går i Veddige (20 minuter från Göteborg) 2-3 mars. Stockholm (Stockholm Stadion) 16-17 mars.s

Jose tipsar- 3 tips till din benträning

Moveoo är uppskattad för sitt fria rörelsetänk. Även om vi är nyfikna på att röra oss bortom de isolerade och ofta monotona rörelserna så har vi en strävan. I detta klipp pratar jag kort om de tips vi eftersträvar i vår benträning. Som i MoveooAthletic, vårt stångpass, där vi är väldigt utmanande i våra rörelser.

Här är tre bra tips att följa när du tränar:

 1. Håll belastningsbenet i "lodkontroll". Alltså fot-knä och höft.

 2. Håll bäckenet i "vågkontroll"

 3. Sträva att sträcka dig mot tyngdlagen med hjälp av "4-punktstänket"

Vill du själv bli en Moveooledare som engagerar och inspirerar människor i sin träning har jag två utbildningar på gång. En i Veddige 2-3 mars och en i Stockholm 16-17 mars. Har du frågor kring dessa är du välkommen att höra av dig direkt på jose(a)moveoo.se

Möt Titti- en Moveooledare i Hudik som det sprakar om

Screen Shot 2019-02-04 at 13.36.30.png

Jag far runt i land och rike för att utbilda ledare. På resorna får jag träffa fantastiska människor som lägger ner sin tid och själ på att hjälpa och inspirera andramänniskor. Titti är defenetivt en av dem som det sprakar mest om. Vilket energi och vilket engagemang. Här har vi ställt några frågor till henne.

Hur länge har du haft din tjänst/uppdrag på anläggningen/föreningen?

Jag har varit instruktör sedan 2012, då under Linus Johansson, han/vi var då konsulter på  Hudiksvalls Gym & Fitnesscenter. När vi skulle flytta till nya lokaler, Aktivitetsfabriken, valde jag att hoppa över till Gymmix och Hudikgympan. Linus följde inte med och jag har barn i föreningen Hudikgympan och då föll det sig naturligt att vara på Gymmix. Nu har jag mitt jobb som Verksamhetsansvarig i Hudiksvalls Gymnastikförening/Gymmix.

Varför sökte du dig till ditt jobb/uppdrag?

Hamnade med av en slump. Fattades instruktörer och jag testade. När konceptet Somamove kom            var jag en av de första som utbildades, sen var jag fast:) Och träningsformerna har utökats. Allt från högintensivt till rörlighetspass. Nu skulle jag inte vilja vara utan det här för det ger så mycket energi till övriga vardagen! 

Hur många pass har du under en normal vecka?

Mellan 4-9 pass under en vecka. Har både lunch, kväll- och företagspass plus att jag är med i en barngrupp på lördagar för barn med funktionsnedsättning ”Alla Kan Gympa”.

Vilka pass leder du?

Har en salig blandning, vilket jag gillar annars skulle det tråka ut mig😊 Jag leder rena kettlebellpass, Somamove, HIIT- där ingår styrka, cardio och core, även plyo finns med, cirkelpass och nu Moveoo- med allt vad det innebär. Plus att jag är med inom gymnastik/parkour.

Vad hoppas du uppnå med ditt ledarskap

Mitt ledarskap förmedlar nog massor av glädje och jag försöker alltid att se till att de aktiva når högre än de tror. Att få människor som tränar att utmana sig. I våra koncept finns det ingen takt och inga krav på att behöva vara superstark. Det leder till att alla blir avslappnade i träningen och på så sätt kan utmana sig själv om jag bara lurar in dem i att göra nya övningar/rörelser. Att leda träning för barn eller vuxna är min passion- men bara när det inte är påtvingat. Det ska vara kul att komma och träna.

Vi kan konstatera att vi aldrig förr haft så stora kunskaper, erfarenheter, resurser och tillgänglighet kring träning och hälsa som nu. Ändå ser vi att sjukskrivningar ligger nästan på dubbla nivåer jämfört med för 10 år sedan. Den mentala ohälsan sägs ligga bakom en stor del av sjukskrivningarna. Hur tror du träningen bättre kan överensstämma med våra behov av att må bättre i framtiden?

Att det är stressigt i samhället kan väl ingen gått miste på. Svårt att gå från kunskap till handling om man lever i en stressig bubbla med full kalender. De som går in i den berömda väggen har för mycket av allt. Jag som jobbar med hälsa och träning varje dag ser oftast inte till de människor som verkligen skulle behöva komma till mig. Att få FAR- träning på recept, det utnyttjas alldeles för lite. Vi har inte många per år som köper kort via FAR. När det är stress så är träning en bra medicin. Har man aldrig tränat så är det svårt att komma dit. 

Under hösten -18 hade jag en stressgrupp från en hälsocentral några gånger i träning. Då slog det mig hur ömtålig en människa kan bli. Vi hade ett pass i Somamove, lugn träningsform där jag plockade fram de rörelser som påminner om yogan och tog bort det som har med kampsport att göra. Passet gick bra tills på slutet då en kille ligger på mattan och nästan skakar. Han blev helt knäckt av musiken. Musiken i Soma är lugn och instrumental, men han reagerade på att det var ett helikopterljud i bakgrunden som var tufft för honom. Men han kom även de andra gångerna. Då körde vi utan musik. Han mår bättre av fysisk aktivitet än utan. Då kan man tänka sig hur världen ser ut för honom och många andra när det gått så långt i stress. Fysisk aktivitet och skratt ger energi. Har även en ledare i ”Alla Kan Gympa” som är träning för barn med funktionsnedsättning. Den ledaren kommer på lördagarna kör en timme och är lyrisk när han går hem och sen måste han koppla bort allt ett tag. Han är en anställd VD som nu är sjukskriven.

I skrivande stund har vi fortfarande ingen regering i vårt land. Om du skulle ta initiativet och slå dig fram och bli friskvårdsminister- vad blir dina 3 första åtgärder?  

Skulle se till att staten ska komma med större bidrag till ideella föreningar. Så att ledarna kan få ett hyfsat arvode och ha råd att utbilda nya ledare. Barn som är i utanförskap måste få en chans. Mycket handlar om pengar och det materiella som många inte har råd till. Fler fonder som Majblomman som kan bidra till dem.

Anställdas friskvård ska minst bli det dubbla. Företagare måste inse att det finns bara bra saker kring hälsa och rörelse. Där har vi självklar del i att bidra till minskad stress och ett bättre och klarare arbetsglädje.

 Skolorna måste se till att satsa ännu mer på aktiviteter. Nästan alla skolor i Hudiksvall har nu Pulspass på morgonen minst 3 dagar i veckan. Det ger resultat. Satsa på barn och ungdomar.

Vad kan dina medlemmar /deltagare förvänta sig från dig under 2019?

Att utveckla våra träningsformer och att vi kommer att göra flera mindre träningsevent under året. Se till att vi på Gymmix kan sprida så mycket glädje och ge alla som tränar hos oss ett känsla av att vilja komma tillbaka. Att det ska vara så pass bra hos oss att vi får fler medlemmar utan att vi behöver visa upp oss, det ska spridas av våra medlemmar😊

Till sist- vad känner du att Moveoo har tillfört till dina pass och i din ledarroll? 

Nu har vi inte haft Moveoo så länge hos oss. Men det är ju garanterat roligt att leda och det är lika kul att bara leda som att vara med själv.  Aerobox, gummiband och bollar är ju kul! När det är vuxna som skrattar och kämpar- bara älskart😊


Nytt utbildningsdatum på ny anläggning 20 min från Göteborg. 2-3 mars

Moveooutbildning i Veddige på ny anläggning.

Bara 20 minuter från Göteborg ligger Veddige som precis fått en ny fin träningsanläggning. Där kommer vi hålla vår nästa Moveooutbildning 2-3 mars. Som deltagare har du en inspirerande helg framför dig fylld med träning och nytt ledarskapstänk

Med redskap som bollar, gummiband, Moveoosäckar, stänger, viktskivor, käppar, handdukar för du som deltagare ta del av en gränslös träning som du direkt an börja använda dig av på dina pass eller som Personlig tränare. Det nya ledarskapet öppnar upp för ett nyfiket och utmanande ledarskap som skapar en kreativ och lustfylld träning. Senast Aftonbladet provade på Moveoo gav de 5 plus.

Som ledare bir du inte tvingad in i ett koncepttänk. Kunskap, tankar och den nya erfarenheten äger du och du gör som du vill med den. Många vill dock leda våra 5 olika koncept och det får man göra utan kostnad. Är du intresserad av det kan du kontakta Jose direkt så förklarar han alla fördelar med det.

Till 4shape

Nästa stockholmsutbildning 16-17 mars, Stockholmstadion.

Kika in på vårt instakonto för inspiration

Tänk till kring ergonomiska hjälpmedel innan du skaffar dem.

Idag tjänar industrin som tillverkar och säljer ergonomiska hjälpmedel flera miljarder på effekterna av vår passivitet. De vill gärna få oss att tro att deras produkter är lösningen på våra problem. Det är naturligtvis inte sant. En och annan har riktiga behov, men de flesta är missbrukare. Kika på klippet innan du skaffar några hjälpmedel eller hyllar dem i sociala media. Dela gärna till vänner och dela gärna dina tankar och kommentarer;-)

Minska handledsbesvär vid bollträning.

Bollträning är en grym träning som inkluderar många moment som vi har glädje av i vardagen. Tänker bland annat på all coreträning man får för mage och rygg, även för skuldra och axel. Men en del får ont i handlederna när de tränar med boll, och för många är det helt i onödan.

Ta del av tre tips!

Minska dina besvär vid bollträning.

 1. Väl bumpad boll

 2. Håll händerna på sidan om bollen

 3. Håll knutna nävar på bollen.

Jag hoppas att dessa kan vara till hjälp för dig som lider av besvärande handleder.

Dela och kommentera gärna klippet nedan.