Inte lätt att vara Päron

30222239_1891523654205617_5170565880450383872_o.jpg

Sitter och reflekterar över samtal som fördes ute på Betongfabriken som ligger ute i Wenngarn. Jag var där för att föreläsa om lustifiering i träning, arbetsmiljö och i livet. Rätt öppna och intressanta ämnen som alltid leder till intressanta samtal. Efter event kom samtalen in på ämnet föräldraskap. Det konstaterades att det inte var lätt att vara förälder. Och så kan man välja att se det.

Frågan är när det blev svårt, och vad som gjorde att det blev svårt.

När vi kom in på frågor kring våra barns groteska mobilanvändande kläckte jag en "spaning" som sänkte den goda stämningen för en kort stund. "Om vi ska får våra barn att minska på telefontittandet måste vi som föräldrar bli intressantare än telefonens innehåll"… tystnad…

Ett ämne jag själv ständigt brottas med la jag snabbt till. Dels för att lätta upp stämningen, dels för att det är sant.

Barn och ungdomar vill göra det som är roligt, utmanande och som stimulerar för stunden, så har det alltid vart. Tyvärr har vi lobotomerat vår miljö, och i den vårt beteende, till en nivå där vi står chanslösa mot all stimuli som telefonen på ett konstlat och effektivt sätt erbjuder.

Enligt mig är det bara ett generellt sätt som kan fungera långsiktigt och hållbart. Att bli intressantare som förälder.

 

Gör det lättare att vara "Päron". Tre tips:

 1. Som exempel försöker jag att fråga mer. Hur var dagen i skolan egentligen. Och då nöjer jag mig inte med -bra!. Vad var bra? Varför var det bra? Och om samtalet kickar igång - vad kan göras roligare?

 2. Ett annat trix som många har framgång med är att be barnen lära ut det som de är intresserade av. Nu får vi hoppas att du som vuxen inte fastnar i telefonen du också… för du håller väll inte på med telefonen framför dina barn?... ;-) Tanken är att du ska bli intressantare och på så sätt sakta dra dem till det som du anser vara sundare.

 3. Eftersom vi är fysiska varelser bör man på olika sätt stimulera sina barn till just rörelser. Här finns en lustig föräldrarstrategi värd att ta upp i sammanhanget. Först ber vi de små att lugna ner sig. Sen, i en mognare ålder, är de lugnare. Men inte på det sätt vi tänkt oss. Då vänder vi strategi och ber dem lägga ifrån sig telefonen och hitta på något. Svaret på den vädjan är som bekant- öööhhh! Tredje tipset handlar om att du ska se över dina egna beteenden för att se om/hur du bidrar till att de ska hålla sig lugna, för lugna.

Känner du igen dig? Då har du fört ner ditt barn under det jag kallar kreativitetslinjen. Under den kommer inga idéer upp av sig själv och alla externa idéer upplevs som förlegade, jobbiga och korkade. Men som aktivare och nyfiknare förälder kan många omkring mig vittna att man vänder processen till något fantastiskt på ganska kort tid.

Jag satt bland annat med en kvinna som hade en väldigt intressant resa bakom sig och som skulle åka till Thailand med sin dotter "som har det lite jobbigt". Det gjorde mig väldigt glad att höra. Kan man, och har råd, är en resa något väldigt häftig. Nu åkte denna kvinna långt. Jag tror inte det är det viktigaste. Jag tror närvaron och kontakten är det viktigaste. Så gillar man inte tanken om att flyga eller inte anser sig ha råd är det ingen ursäkt. Det är tiden tillsammans som skapar förutsättningar, det är närheten i närvaron som skapar magin. 

Själv har jag just gjort klart med min sambo- Magdalena, om att vi håller igen lite och sparar så vi kan ta med tre av sex barn på ToppHälsas Påsklovsresa till Turkiet. Är du sugen på att följa med så har du länken här. Det är ingen "barnresa". Våra barn som följer med är 15-17 år och de kan delta på alla Moveooaktiviteter, yoga och vandringar som erbjuds på denna förkortade Påsklovsvecka.

En utbildning som gör skillnad!

moveoo_okt_lowres_11.jpg

Vi pratar ofta om att vi vill göra skillnad i träning för att på så sätt stärka hälsa och prestation hos deltagarna. Ändå kan vi se på hur en stark träningskultur får oss att göra som vi "alltid" har gjort. Det behöver inte vara något fel i att göra som vi gjort. Men är vi intresserade av att utveckla en träning som bättre överensstämmer med det som skapar stärkt hälsa och ökat välmående måste vi tänka om.

Vi har aldrig haft så mycket kunskap, resurser och tillgänglighet kring träning och det som ska leda till god hälsa som nu, ändå en ny och stegrad o-hälsa.

Jag vill sticka ut hakan i syfte att skapa nya tankar och ett nytt samtal kring träning och hälsa. Jag tror att träningen som vi känner till den idag är ett gammalt och utdöende koncept. Att vilja skaffa stora muskler och en hög prestanda kommer från tider då vi hade behov av det. Men idag har vi outsourcat muskelkraften, vi behöver inte vara stora starka och uthålliga, förutom om vi ska tävla. Dock har vi ett akut behov av att börja anstränga oss oftare.

När vi som älskar träning står och pratar hälsa och välmående samtidigt som vi visar upp beteenden som för användes när vi slogs för våra liv tappar vi anhängare. För en normal människa är det fullkomligt naturligt att inte vilja anstränga sig på en hög nivå under 45-60 minuter utan ett starkt syfte. För att motverka oviljan har branschen använt sig av hotivation och löften om hälsa och stärkt välmående.

En relevant fråga är varför det inte hjälper oss till ökad hälsa och stärkt välmående. Varför väljer så många bort det vi (som tränar) tycker är så bra för dem. En annan relevant fråga är- hur många går på gym, och till träning, för att det är genuint kul och hur många går dit för att- tillhöra en grupp / bränna fett / stärka en rygg / för att orka bli gammal…. Inget behöver i sig vara fel, men jag är rädd för att väldigt få har kul. Istället kan vi se många som har skeva kroppsideal och ett "skruvat" beteende kring träning. De känner press över att bara träna 3 gånger i veckan när andra på instagram verkar träna 4-5 gånger

Med Moveoo vill jag bidra med tankar som skapar ett nytt beteende. Och för att hjälpa fram nya tankar vill jag öka medvetenheten kring våra miljöer. Miljön skapar tankar som påverkar ditt beteende.

Kan vi ändra miljön så kommer våra tankar bli annorlunda och som i ett magiskt trollslag blir vårt beteende annorlunda. Kan vi ser vår träningsmiljö som en möjlighet att skapa nyfikna tankar och ett sundare beteende har vi tagit ett steg in i framtiden. Kan vi förstå att varje människa är unik bör dennes träning vara det samma.

Moveoometoden är en metod som tillåter individer att vara nyfikna för att på så sätt börja utmana sig på ett tillåtande sätt. Vi undviker att fastna i isolerad övningsteknik bara för att öppna upp för en oändlig rörelseteknik när vi fystränar. När man inom övningstekniken letar rätt och fel i syfte att prestera bättre letar vi med rörelsetekniken rörelser som utmanar och skapar ansträngning på ett individuellt anpassningsbart sätt. Vad som är rätt och fel kan bara den aktiva säga.

Det är med detta tänk som Moveoometoden utmanar traditionella tankar och beteenden kring träning. Det är med dessa tankar vi skapar nyfikenhet, kreativitet och glädje.

Vill du känna på hur detta kan påverka din träning? Du kanske till och med vill börja leda andra med hjälp av Moveoometoden? Då har du två utbildningar framför dig. Med utbildningarna i Veddige 2-3 mars (20 min från Göteborg) och Stockholm 16-17 mars (Stockholm stadion) vänder vi oss till dig som på olika sätt vill skapa förändringar i tanke och träning. På utbildningen blandas aktiva som vill utvecklas för egen del och de som även vill leda individer och grupper. Har du frågor och reflektioner kring Moveoo ser jag fram emot att få ta del av dem. Förhoppningsvis syns vi på någon av de kommande utbildningarna.

 

Jose Nunez- Grundare av Moveoo

Rörelseteknik / Övningsteknik

Med Moveoo strävar jag efter att släppa rörelsen fri. Att få var människa att ta sitt ansvar och nyttja sina möjligheter så långt det är möjligt. Jag ser mig som en ödmjuk missionär som far runt i land och rike för att sprida en tanke som skapar ett sundare beteende i träningen och i livet.

Jag stöter ständigt på människor som inte är bekväm med den "fria" tanken kring rörelse. De vill gärna veta vad som är bra. Vilken övning är bäst. Det är en strävan och ängslan som jag ser som en biprodukt som kommer från ett idrottsligt tävlingstänk där tekniker lärs ut i blindo. När jag ska prestera och jämföras med andra är frågorna väsentliga. Men om jag ska träna för att utveckla mina unika möjligheter är de begränsade och de framkallar ett monotont rörelsebeteende. Strävar jag efter att bli snabbast, eller så snabb som möjlig, på 100 meter smalnar rörelseutmaningen ner. Vid snabb löpning rakt fram ser jag på rörelsen genom ett nålsöga. Vad som bör göras begränsas till ett färre antal övningar. När det kommer till att utmana kroppens komplexitet krävs en helt annan träning än den som får oss att springa rakt fram. Livets löpning sker aldrig linjärt och förutbestämt. Jag kan inte låta bli att tänka på Monty pythons "löpning" för de utan lokalsinne. När det uppradade löparna hör startskottet sprintar de iväg åt alla möjliga håll, precis som i livet. Alla spinger på sitt sätt dit dom vill. Kanske framtidens träning ska handla om vem som blir tröttast på 10 sekunder. Hur du bär dig åt? Det är ju det som är frågan och samtidigt tjusningen med alla möjligheter;-)

Men inget är svart eller vitt. Självklart ska det finns tekniker för att prestera i tävling. Vi bör bara inte blanda ihop dem med det som vi behöver för att utvecklas och för att må bättre.

För att bringa ordning i samtalet har jag delat upp begreppet teknik i två grupper.

Övningsteknik och rörelseteknik är två av många ämnen som diskuteras på Moveooutbildningarna. De får oss att diskutera med sakligt med varandra och de syftar till att skapa klarhet i framtidens träning.

Är du en nyfiken ledare som vill inspireras rekomenderar jag dig att gå Moveooutbildningen där du med likasinnade får prova på, och vidareutveckla, en tanke som skapar ett nytt beteende.

Kommande utbildningar går i Veddige (20 minuter från Göteborg) 2-3 mars. Stockholm (Stockholm Stadion) 16-17 mars.s

Jose tipsar- 3 tips till din benträning

Moveoo är uppskattad för sitt fria rörelsetänk. Även om vi är nyfikna på att röra oss bortom de isolerade och ofta monotona rörelserna så har vi en strävan. I detta klipp pratar jag kort om de tips vi eftersträvar i vår benträning. Som i MoveooAthletic, vårt stångpass, där vi är väldigt utmanande i våra rörelser.

Här är tre bra tips att följa när du tränar:

 1. Håll belastningsbenet i "lodkontroll". Alltså fot-knä och höft.

 2. Håll bäckenet i "vågkontroll"

 3. Sträva att sträcka dig mot tyngdlagen med hjälp av "4-punktstänket"

Vill du själv bli en Moveooledare som engagerar och inspirerar människor i sin träning har jag två utbildningar på gång. En i Veddige 2-3 mars och en i Stockholm 16-17 mars. Har du frågor kring dessa är du välkommen att höra av dig direkt på jose(a)moveoo.se

Möt Titti- en Moveooledare i Hudik som det sprakar om

Screen Shot 2019-02-04 at 13.36.30.png

Jag far runt i land och rike för att utbilda ledare. På resorna får jag träffa fantastiska människor som lägger ner sin tid och själ på att hjälpa och inspirera andramänniskor. Titti är defenetivt en av dem som det sprakar mest om. Vilket energi och vilket engagemang. Här har vi ställt några frågor till henne.

Hur länge har du haft din tjänst/uppdrag på anläggningen/föreningen?

Jag har varit instruktör sedan 2012, då under Linus Johansson, han/vi var då konsulter på  Hudiksvalls Gym & Fitnesscenter. När vi skulle flytta till nya lokaler, Aktivitetsfabriken, valde jag att hoppa över till Gymmix och Hudikgympan. Linus följde inte med och jag har barn i föreningen Hudikgympan och då föll det sig naturligt att vara på Gymmix. Nu har jag mitt jobb som Verksamhetsansvarig i Hudiksvalls Gymnastikförening/Gymmix.

Varför sökte du dig till ditt jobb/uppdrag?

Hamnade med av en slump. Fattades instruktörer och jag testade. När konceptet Somamove kom            var jag en av de första som utbildades, sen var jag fast:) Och träningsformerna har utökats. Allt från högintensivt till rörlighetspass. Nu skulle jag inte vilja vara utan det här för det ger så mycket energi till övriga vardagen! 

Hur många pass har du under en normal vecka?

Mellan 4-9 pass under en vecka. Har både lunch, kväll- och företagspass plus att jag är med i en barngrupp på lördagar för barn med funktionsnedsättning ”Alla Kan Gympa”.

Vilka pass leder du?

Har en salig blandning, vilket jag gillar annars skulle det tråka ut mig😊 Jag leder rena kettlebellpass, Somamove, HIIT- där ingår styrka, cardio och core, även plyo finns med, cirkelpass och nu Moveoo- med allt vad det innebär. Plus att jag är med inom gymnastik/parkour.

Vad hoppas du uppnå med ditt ledarskap

Mitt ledarskap förmedlar nog massor av glädje och jag försöker alltid att se till att de aktiva når högre än de tror. Att få människor som tränar att utmana sig. I våra koncept finns det ingen takt och inga krav på att behöva vara superstark. Det leder till att alla blir avslappnade i träningen och på så sätt kan utmana sig själv om jag bara lurar in dem i att göra nya övningar/rörelser. Att leda träning för barn eller vuxna är min passion- men bara när det inte är påtvingat. Det ska vara kul att komma och träna.

Vi kan konstatera att vi aldrig förr haft så stora kunskaper, erfarenheter, resurser och tillgänglighet kring träning och hälsa som nu. Ändå ser vi att sjukskrivningar ligger nästan på dubbla nivåer jämfört med för 10 år sedan. Den mentala ohälsan sägs ligga bakom en stor del av sjukskrivningarna. Hur tror du träningen bättre kan överensstämma med våra behov av att må bättre i framtiden?

Att det är stressigt i samhället kan väl ingen gått miste på. Svårt att gå från kunskap till handling om man lever i en stressig bubbla med full kalender. De som går in i den berömda väggen har för mycket av allt. Jag som jobbar med hälsa och träning varje dag ser oftast inte till de människor som verkligen skulle behöva komma till mig. Att få FAR- träning på recept, det utnyttjas alldeles för lite. Vi har inte många per år som köper kort via FAR. När det är stress så är träning en bra medicin. Har man aldrig tränat så är det svårt att komma dit. 

Under hösten -18 hade jag en stressgrupp från en hälsocentral några gånger i träning. Då slog det mig hur ömtålig en människa kan bli. Vi hade ett pass i Somamove, lugn träningsform där jag plockade fram de rörelser som påminner om yogan och tog bort det som har med kampsport att göra. Passet gick bra tills på slutet då en kille ligger på mattan och nästan skakar. Han blev helt knäckt av musiken. Musiken i Soma är lugn och instrumental, men han reagerade på att det var ett helikopterljud i bakgrunden som var tufft för honom. Men han kom även de andra gångerna. Då körde vi utan musik. Han mår bättre av fysisk aktivitet än utan. Då kan man tänka sig hur världen ser ut för honom och många andra när det gått så långt i stress. Fysisk aktivitet och skratt ger energi. Har även en ledare i ”Alla Kan Gympa” som är träning för barn med funktionsnedsättning. Den ledaren kommer på lördagarna kör en timme och är lyrisk när han går hem och sen måste han koppla bort allt ett tag. Han är en anställd VD som nu är sjukskriven.

I skrivande stund har vi fortfarande ingen regering i vårt land. Om du skulle ta initiativet och slå dig fram och bli friskvårdsminister- vad blir dina 3 första åtgärder?  

Skulle se till att staten ska komma med större bidrag till ideella föreningar. Så att ledarna kan få ett hyfsat arvode och ha råd att utbilda nya ledare. Barn som är i utanförskap måste få en chans. Mycket handlar om pengar och det materiella som många inte har råd till. Fler fonder som Majblomman som kan bidra till dem.

Anställdas friskvård ska minst bli det dubbla. Företagare måste inse att det finns bara bra saker kring hälsa och rörelse. Där har vi självklar del i att bidra till minskad stress och ett bättre och klarare arbetsglädje.

 Skolorna måste se till att satsa ännu mer på aktiviteter. Nästan alla skolor i Hudiksvall har nu Pulspass på morgonen minst 3 dagar i veckan. Det ger resultat. Satsa på barn och ungdomar.

Vad kan dina medlemmar /deltagare förvänta sig från dig under 2019?

Att utveckla våra träningsformer och att vi kommer att göra flera mindre träningsevent under året. Se till att vi på Gymmix kan sprida så mycket glädje och ge alla som tränar hos oss ett känsla av att vilja komma tillbaka. Att det ska vara så pass bra hos oss att vi får fler medlemmar utan att vi behöver visa upp oss, det ska spridas av våra medlemmar😊

Till sist- vad känner du att Moveoo har tillfört till dina pass och i din ledarroll? 

Nu har vi inte haft Moveoo så länge hos oss. Men det är ju garanterat roligt att leda och det är lika kul att bara leda som att vara med själv.  Aerobox, gummiband och bollar är ju kul! När det är vuxna som skrattar och kämpar- bara älskart😊


Nytt utbildningsdatum på ny anläggning 20 min från Göteborg. 2-3 mars

Moveooutbildning i Veddige på ny anläggning.

Bara 20 minuter från Göteborg ligger Veddige som precis fått en ny fin träningsanläggning. Där kommer vi hålla vår nästa Moveooutbildning 2-3 mars. Som deltagare har du en inspirerande helg framför dig fylld med träning och nytt ledarskapstänk

Med redskap som bollar, gummiband, Moveoosäckar, stänger, viktskivor, käppar, handdukar för du som deltagare ta del av en gränslös träning som du direkt an börja använda dig av på dina pass eller som Personlig tränare. Det nya ledarskapet öppnar upp för ett nyfiket och utmanande ledarskap som skapar en kreativ och lustfylld träning. Senast Aftonbladet provade på Moveoo gav de 5 plus.

Som ledare bir du inte tvingad in i ett koncepttänk. Kunskap, tankar och den nya erfarenheten äger du och du gör som du vill med den. Många vill dock leda våra 5 olika koncept och det får man göra utan kostnad. Är du intresserad av det kan du kontakta Jose direkt så förklarar han alla fördelar med det.

Till 4shape

Nästa stockholmsutbildning 16-17 mars, Stockholmstadion.

Kika in på vårt instakonto för inspiration

Tänk till kring ergonomiska hjälpmedel innan du skaffar dem.

Idag tjänar industrin som tillverkar och säljer ergonomiska hjälpmedel flera miljarder på effekterna av vår passivitet. De vill gärna få oss att tro att deras produkter är lösningen på våra problem. Det är naturligtvis inte sant. En och annan har riktiga behov, men de flesta är missbrukare. Kika på klippet innan du skaffar några hjälpmedel eller hyllar dem i sociala media. Dela gärna till vänner och dela gärna dina tankar och kommentarer;-)

Minska handledsbesvär vid bollträning.

Bollträning är en grym träning som inkluderar många moment som vi har glädje av i vardagen. Tänker bland annat på all coreträning man får för mage och rygg, även för skuldra och axel. Men en del får ont i handlederna när de tränar med boll, och för många är det helt i onödan.

Ta del av tre tips!

Minska dina besvär vid bollträning.

 1. Väl bumpad boll

 2. Håll händerna på sidan om bollen

 3. Håll knutna nävar på bollen.

Jag hoppas att dessa kan vara till hjälp för dig som lider av besvärande handleder.

Dela och kommentera gärna klippet nedan.Moveoostar Januari: Ewa Nilsson vinner en Casallboll

20190122_180407.jpg

Varje månad lyfter vi en deltagare som utmärker sig lite extra på, och omkring, Moveooträningen. Det handlar inte och att prestera hårt i träningen. Det handlar mer om att vilja utmana sig och samtidigt tillföra fler värden till de omkring träningen. I Januari kommer vinnaren från Må Bättre i Borlänge.

Här kan du läsa Moveooledaren Nina Öhrn’s motivering.

“Ewa kommer alltid på Moveoopass. Det ska mycket till för att hindra henne. Hon bjuder alltid på leenden och skratt, hon bjuder på sig själv och hon vågar alltid utmana sig själv! Ett litet "hoppsan" blir det ofta :-) Genom att vara nyfiken har hon upptäckt hur mycket hon faktiskt klarar och att hon utvecklas! Hennes sköna inställning och attityd bjuder hon alla i rummet på genom att peppa övriga deltagare- Härliga Ewa är en riktig

Moveoo-Star! Vi på Moveoo önskar grattis och skickar över en Casallboll till Ewa.

Det handlar om ett nyfiket och utmanade ledarskap!

Hittade ett gammal klipp från när jag deltog på ett häftigt arrangemang i Umeå! 3000 ungdommar , föräldrar och ledare pratade träning och en sundare livsstil. Moveoo gjorde stort intryck och idag är det många som följer Moveoo och som har valt att utbilda sig. Vill du också göra skillnad som ledare kan Moveooutbildningen vara helt rätt för dig. Där presenterar vi en träning som handlar om nyfikenhet, utmaning, ansträning före prestation. En formel som vi ser leder till lust att vilja fortsätta. Med redskap som bollar, gummiband, säckar, käppar vikter och kroppen öppnas en helt ny värld upp. Moveoo ska vara en träning som man har glädje av. På utbildningen får du ta del av varför, vad och hur det ska gå till. Vi syns där.

Jag tränar hjärna(n)

Screen Shot 2019-01-23 at 14.03.56.png

Är det något som trollbinder mig så är det fenomenet att vi gör så mycket för att vi kan, inte för att vi behöver det. Att vi trotts all kunskap om hur vi ska må bättre väljer sämre vägar i livet. Människan är verkligen ett extra ordinärt däggdjur som idag har akut behov av förändringar för att kunna fortsätta leva ett bra liv.

 Vill du också hålla dig så frisk, kreativ och glad som möjligt, men hindras av bristen på tid, resurser och kunskap? Då är en detta en workshop som kan komma att förändra ditt liv. Som deltagare får du med dig allt från insikter som grundar sig i människans utveckling till praktiska tips som du direkt kan använda när du tränar och i livet.

Workshopen utmanar traditionella tankar kring träning, ortopediska hjälpmedel och det som sägs leda till hälsa. Jose har en förmåga att förmedla verklighet och samtidigt väcka tankar på ett lättsamt och lustfyllt sätt. Idag åker Jose land och rike runt där han bland annat lustifierar arbetsmiljöer, håller workshops, och utbildar tränare.


Naknare än så här blir jag inte- smarta coretips

Naknare än så här blir jag nog aldrig i en video;-)

Bland de övningar ni önskar mest inspiration och tips kring är core den som sticker ut. Ni önskar smarta coretips, så här kommer smarta coretips. Kanske är det inte så konstigt att vi saknar inspiration och tips och kring smarta coretips när så många likställer coreträning med plankan. Det finns tillfällen då planka kan vara till hjälp, som vid viss rehab. Jag blir faktiskt rätt ledsen när jag ser unga friska människor som är i behov av rörelse ligga och krampa i en planka med blicken fokuserad på en "plank-app" i telefonen. Jag förespråkar core i rörelse eftersom det är vad core ska användas till, att skapa kontroll och stabilitet i rörelse. Jag hoppas att jag kan ge dig lite smara coretips i denna film.

Smarta coretips

 1. Stå på ett ben med liksidig kontroll på höften

 2. Sträva efter liksidigt kontroll i benlyftet, se käpptipset.

 3. Undvik puta eller krumna vid benlyft

Hör gärna av dig med feedback.

Träffa Nina Öhrn, en MoveooPro av rang.

Runt om i landet har vi en stor mängd Moveooledare som gör ett fantastiskt arbete. En del har det som en extra syssla, andra har det som ett heltidsjobb. Gemensam har alla att de vill bidra med tankar och ett görande som gör att människor mår bättre i knopp och kropp. De är alla ledare som praktiserar ett varierat och nyfiket ledarskap. Vi på Moveoo är glada och stolta över dem och vi älskar att följa deras framfart. Här får du chansen att bekanta dig med en av dem.

Attachment-1.jpg


Vår nyfikenhet har tagit oss till Nina Öhrn Olars på Må Bättre i Borlänge

Hur länge har du haft din tjänst/uppdrag på anläggningen? Jag har varit på Må Bättre Borlänge i 10 år som instruktör och de senaste 6-7 åren även som gruppträningsansvarig. Detta är utöver mitt fasta dagtidsarbete.

Varför sökte du dig till ledarjobbet? Jag har tidigare hållt på med Step up, men sedan haft flera år av uppehåll kommit igång igen! Jag fick frågan och kände att det vore kul att leda klasser igen så jag tackade ja! Därefter har det rullat på kan man säga. Jag gillar att driva framåt och utveckla. 

Hur många pass har du under en normal vecka? Det varierar, men oftast 3-6 pass.

Vilka pass leder du? Jag är utbildad i och leder regelbundet Moveoo, Body Combat, Kettlebell, Crosstrainer cardio och Tabata. Jag är även utbildad i Forza, vilket jag numer lägger in extra . Jag hoppar in ibland och täcker i en del andra klasser, som  bygger på olika styrkeformer eller intervallträningsbaserade.

Fullt upp alltså. Vad hoppas du uppnå med ditt ledarskap? Jag vill inspirera till att träning är kul och att kan vara en del av livsnjutning och välmående. Jag vill att människor ska kunna utvecklas och våga prova samt att träningen ska kunna få vara en fristad i livet, från vardagen eller annat i livet som ibland är tungt. 

Apropå livet och vardag. Vi kan konstatera att vi aldrig förr haft så stora kunskaper, erfarenheter, resurser och tillgänglighet kring träning och hälsa som nu. Ändå ser vi att sjukskrivningar ligger nästan på dubbla nivåer jämfört med för 10 år sedan. Den mentala ohälsan sägs ligga bakom en stor del av sjukskrivningarna. Hur tror du träningen bättre kan överensstämma med våra behov av att må bättre i framtiden? Jag tror att vi behöver se träning och fysisk aktivitet som en del av vårt liv. Att träning inte ska vara en bestraffning för att vi ätit något tex. Jag tror även att vi behöver prata mer om att träning inte bara måste vara måsten, kravfyllt och förenat med pekpinnar. Visst kan vi ha hjälp av pushning och hjälp av att lära oss korrekt utförande, men ibland är det en hårfin gräns till att uppleva misslyckande. Jag tror även fler röster behöver höras som talar bort ifrån kroppshets, snabba lösningar, magrutor etc. Att träna för hälsa och hållbarhet under hela livet snarare än enbart det kosmetiska. Att även prata om värdet av fysisk aktivtet för att minska stress, förbättra sömn, förbättre/motverka nedstämdhet etc.

Sunda tankar som vi vet att du förmedlar till dina deltagare. Vi hoppas att fler får läsa dem nu. Du, i skrivande stund har vi fortfarande ingen regering i vårt land. Om du skulle ta initiativet och slå dig fram och bli friskvårdsminister- vad blir dina 3 första åtgärder?

1, Aktiva arbetsplatser inklusive skolor - Att erbjuda möjlighet till rörelse på betald arbetstid i form av friskvård eller att röra sig på sitt kontor/arbetsplats. Det kan vara att erbjuda bollar istället för stolar, att utrusta alla rum med gummiband, ha walk and talk möten, promenad, yoga etc etc

2, Mer förskrivelse av friskvård/fysisk aktivitet på recept såväl vid somatisk- som psykisk problematik och att låta valfriheten på var man använda sitt recept vara bredare och innefatta fler olika former av aktivitet

3, Att alla kommuner ska bygga upp alternativ för rörelse, tillgängligt för alla oberoende av var i kommunen man bor eller vilka ekonomiska förutsättningar man har. Tex utegym, skridskobanor, klätterställningar, promenadstråk med upptäcktsfärder, etc.  

Nu vill man ju rösta på dig till nästa val ha ha. Vad kan dina medlemmar /deltagare förvänta sig från dig under 2019? Att jag kommer fortsätta inhämta inspiration så att jag kan ge vidare till dem! Roliga och utmanande upptåg av olika slag!

Till sist- vad känner du att Moveoo har tillfört till dina pass och i din ledarroll? Det har tillfört att jag kan på ett tydligare sätt lämna ansvar till deltagarna och låta dem upptäcka sin egen träning. I vissa klasser behöver jag vara noga med teknik, men jag försöker ändå förmedla det tillåtande i att vi är olika och kommer göra olika. Jag kan vara tryggare i att det är ok att vara som jag är -  hitta på efter hand utifrån vilka jag har med och att variera mycket, låta kluriga rörelser blandas med tunga rörelser och att låta så mycket kropp som möjligt vara med hela tiden. 

Tack för att du tog dig tid och svarade på mina frågor Nina. Och TACK för att du vill vara en av oss. Du gör stor och positiv skillnad i hur människor mår och lever sina liv, det är inte alla som kan, och har den förmågan.

Vi hörs- Jose

Att inte återupprepa skapar kreativitet!

Det är så många som kämpar med att komma igång med sin träning… igen. Det är ett klassiskt fenomen som vi förväntar oss nu. Många börjar, få överlever tre månader i tränings och gymmiljön. Kanske är det inte så konstigt när vi tittar på hur vi förpackar träningen. Det är dags att tänka nytt, det är dags att revolutionera våra tankar och skaffa oss ett nytt beteendemönster- att skaffa oss sundare vanor.

Det finns praktiska tips som du direkt kan använda dig av om du vill kicka igång din kreativitet när det kommer till träning och hur du ska bli aktivare i din vardag. Kolla på mitt klipp, reflektera och kommentera.

Efter Megaformer- Jäklar i gatan så det känns!

Jocke- min min Megaformerinstruktör.

Jocke- min min Megaformerinstruktör.

Det var med ett skönt pirr i magen jag gav mig iväg för att prova på Megaformer på- Becore, Tulegatan/Stockholm.

Hört mycket bra om passet och jag var väldigt nyfiken på om träningen skulle passa mina behov av att balansera upp mina obalanser jag bär med mig från mitt sargade knä.

Jag fick ett mycket trevligt välkommande i receptionen och ett par sockeplast med små plastduttar under. Väl inne i salen tog Jocke hand om mig. Han gick igenom den träningsbrits som de närmaste 50 minuterna skulle utmana mig å det jävligaste. Det var massor av handtag, fjädrar, gummiband och lösa delar som rörde sig. Min förta reflektion var att det påminde om en Pilatesbrits. När vi väl kom igång gick det under. Inte så att övningarna gick fort, tvärt om. Allt skulle gå i "slow motion". Men intensiteten, flowet, var konstant. Snabbt insåg jag att jag gick ut för hårt. Trotts mina inledande intentioner om att prova, ta det lugnt, inte stressa iväg ände jag snabbt vad det var frågan om. I Megaformer-passet fick man verkligen tid att hitta rätt i position och rörelse. Det dröjde inte lång stund innan jag började svettas som en tok, strax efter kom skakningarna. Långsam, långsamt fick man ta sig igenom övning efter övning och efter passet slog dopaminet i taket. Riktigt skönt pass där jag känner mig ordentligt genomarbetad. Visst fanns det någon rörelse där knä och höft sa ifrån, där jag inte orkade ligga kvar och nöta. Men upplägget på passat gjorde att jag enkelt kunde anpassa det efter min förmåga utan att jag störde eller inverkade på någon annans träning.

Skriver detta på morgonen efter passet. Så jäkla skön känsla i kroppen. Detta gör jag om, förmodligen något pass i veckan. Ger passet 4 av 5 möjliga Moveoo- M.

(Ville inte rigga kameran på passet så jag tog lite filmer från deras Instagram-konto)