Det tar lite tid att bli stark och klok!

Ben utfall axelstöt hantel vänster ok.jpg

Eftersom jag älskar, och brinner för, förändringar så ligger det i min natur att ifrågasätta. Inte för att det behöver vara fel på saker och ting, bara för att se om det är relevant och om det går att göra något bättre.

Det är en fin tråd jag balanserar på. Jag vill inte riva upp sådant som är bra, samtidigt vill jag se om något kan bli bättre. Jag har en livlina som får mig att balansera på ett naturligt sätt. Och det är insikten om människan utveckling. Oavsett nya forskarrön eller vad en trend säger, om det inte överensstämmer med det vi ser i våra utvecklingsmönster väljer jag att förbise dem.

Det är inte ovanligt att det kommer in ett nytt redskap i träningsindustrin som lovar en utveckling skänkt från himmelen. Men om rörelserna och förhållningssättet inte överensstämmer med våra behov väljer jag bort det. Om jag presenteras inför en metod som ska öka hälsan på arbetsplatsen och den saknar naturliga inslag ser jag den som en kortsiktig business eller som något ledningen har hittat på för att lugna de anställda.

Vi står inför en rad utmaningar, många handlar om människans överlevnad. En del utmaningar har vi bidragit till själva, en del ligger i universums naturliga cykler. Det vi kan styra över är våra tankar och förhållningssätt till det vi har omkring oss. Och det är inte lite begärt. I strävan efter att komma på rätsida pumpar vi ut nya sakar varje dag. Inte för att vi behöver dem, utan för att vi kan. Det gör att vi hela tiden måste lägga kopiöst med energi på att hantera den nya hela tiden. Ny forskning, nya rön. Nya böcker, trender, redskap och nya influensers budskap.

Att bearbeta allt som sköljer över oss tar all tid vi har. Hur ska vi få energi till att börja stärka oss igen?

Jo! Vi tittar på vad som stärker en biologisk varelse som människan fortfarande är.

Vi behöver- VARANDRA!

Vi har alltid utvecklats bredvid varandra. Vi har gett varandra uppmärksamhet. Vi har lyssnat, reflekterat och suttit tysta bredvid varandra i miljoner år. Det var så vi skapade "regler" och förhållningsätt till varandra och det som fanns omkring oss. Frågan bör endast vara- hur kommer vi dit igen?

Vi måste alltså försöka bryta den själsliga lobotomering som uppstår när en familj sitter i TV-soffan med varsin telefon i handen. Vi måste lösa hur vi ska jobba ihop för varandra, inte för ett AB. Vi står inför en rad stora utmaningar. Men ingen är egentligen speciellt svår att förstå sig på. Det som är svårare att förstå sig på är människans oförmåga att hantera sin kunskap och iver att göra saker för att den kan… men inte behöver… 

I min vision som förmedlas genom Moveoo ligger den naturliga pulseringen högt. Vad stimulerar människan, vad skapar lust att göra det som får oss att må bra?

Det känns viktigt och meningsfullt. Det känns förhoppningsfullt att fler engageras sig i Moveoo och fler utbildar sig. 

Det är tillsammans med likasinnade som jag känner mig som starkast och att det faktiskt går att göra hållbara förändringar. Det tar bara lite tid och det har det alltid gjort;-)

Nyfiket ledarskap som utmanar.

Ännu en gång har jag haft förmånen att leda en liten grupp på ett företag. En grupp med individer vars bakgrund skiljer sig åt på alla plan. En del tränar mycket, en del försöker hänga i och tränar bara en gång i veckan.

Egentligen har de bara en sak gemensamt. De kan alla välja att utmana sig efter sina individuella förutsättningar. För att nå dit krävs ett speciellt ledarskap. Och det är här som Moveoo skiljer sig från, och utmanar, traditionellt sätt att träna grupper och individer.

Moveoo grundar sig på det som får en människa att vilja utvecklas.  För att nå ett nyfiket ledarskap som utmanar individen efter individens förutsättningar måste man förstå sig på människor. Det handlar också om att ge tillbaka ansvaret och att lita på individen.  

När jag som ledare får leda under dessa förutsättningar är det ointressant vad jag kan, jag behöver alltså inte visa någonting. Det viktiga är vad jag får de aktiva att vilja försöka göra. När jag med frågor får de aktiva att hänge sig åt saker de aldrig provat på förr utan att begränsa sig till medhavda, och ofta felaktiga, sanningar växer passen till något magiskt.

Dagens pass var inget undantag. Med konferenskuddar som extra krydda tog sig den lilla gruppen, med helt olika förutsättningar, till sig utmaningarna som om det vore den självklarast sak i värden. När de ramlade, ramlade de snabbt upp igen.

Ingen musik på passet. Bara jag som förklarade det självklara!

Nyfiket ledarskap som utmanar kommer från det du säger.

  • “Nu ska alla känna att de anstränger sig på något sätt.”

  • “20 sekunder kvar, prova något som gör det lite knepigare”

  • “När ni vinglar så stärks ni”

  • “Gör inte om samma rörelse två gånger i rad”

Meningar som skalar upp träningen till en nivå som även gör avtryck på vardagens utanför träningens.

Även jag som ledare växer och utvecklas av att uttrycka mig på ett sätt som jag själv strävar att leva efter. Att hjälpa andra leva som man själv vill är att ploga vägen för sin egen framgång.

Så- tack till alla er som på olika sätt låter mig hjälpa er.

Denna övning kan vara en ledande rörelse för alla som vill träna upp en komplex rörelsekontroll inför skidsäsongen, kommande löpsäsong eller som bara vill bli starkare:-)

Nytt bloggtema- tips!

Nu inleder jag ett nytt bloggtema, nämligen -tips!. Med mina tips har jag ett tydligt syfte. Jag vill väcka nya tankar som ger dig nya idéer och samtidigt vägleda dig vidare i en mer aktiv livsstil.

När det kommer till aktiviteter så delar jag upp dem i två grupper.

  1. Prestation, den som syftar till ett specifikt resultat. Alltså traditionellt träningstänk fast ändå på ett nytt sätt.

  2. Ansträngning, den som ska leda till starkare hälsa och ökat välmående.

När det gäller grupp ett- träning, finner du program och enkla redskap att köpa i min butik.

Grupp två- ansträngning, är en mycket intressant grupp. Det är här vi strävar efter att skapa sunda vanor som bidrar till en högre lägstanivå. Här behöver vi inte gym eller dyra redskap och vi kan inte skylla på tidsbrist. Här handlar det om att se möjligheterna på arbetsplats och i hemmet. Med enkla redskap som boll, gummiband och moveoosäck kan du skapa en aktivare miljö som bidrar till att aktivera såväl fysiska som mentala muskler.

Du bör vara medveten om att dina svårigheter inte ligger i vad som bör göras. Utmaningen ligger oftast i att bryta mönster i en miljö som ständigt säger åt oss att fokusera på "fel" saker. Därför bör du snabbt ändra om i din miljö och där är träningsredskap ett väldigt bra sätt. Med hjälp av bollar, gummiband, vingelplattor med mera skapas rätt förutsättningar. En annan viktig miljöfaktor är dem du har omkring dig. Inkludera dina kollegor och din familj om du vill bli en aktivare människa. Med eras stöd och medverkan ökar dina chanser att bryta passiva mönster. När jag är ute på företag i mina olika projekt är det en väldigt viktig framgångsfaktor- tillsammans gör vi större skillnad!

Det finns ett antal basrörelser som du bör lägga in ofta i din vardag.

  1. Pressar och drag

  2. Instabilitet och oregelbundenhet

  3. Djupa benböj och något lyft

  4. Samt tillåta dig vara nyfiken och utmanande

Helt enkelt 4 punkter som ligger bakom att du fungerar, och ser ut, som du gör idag. Dessa fyra punkter syftar till att kompensera det du är skapt att göra men inte gör. Och du bör likt våra förfäder göra det ofta under dagen. Du behöver inte byta om, slita som en tok, eller titta på pulsklockan.

Jag är inne på att du ska ersätta det som alla däggdjur gör när de går omkring i skogen, när de leker och när det nyfiket tar sig fram i sin vardag. Det är rörelser som alla har glädje av oavsett om man tränar eller inte. Rörelser som vi idag vet påverkar hjärnan och dess hormonella och kreativa bidrag på effektiva sätt.

Gummiband

Med enkla gummiband av den sort du finner i min butik kan du snabbt och enkelt göra rörelser som håller kropp och knopp vaken under dagen. Det har du som ska gå och träna på kvällen glädje av, även du som inte gillar att träna. Tänk på att det räcker långt med att göra en vända ca 30-40 sekunder, bara du gör det 4-5 gånger under en dag.

Rotation fram eller bak.

Vrid fram aktiverar mage, bröst och axel: Ställ fötterna i en parallell position. Roterar överkroppen samtidigt som du sträcker fram armarna likt en boxningsrörelse. Sträva efter att hålla höften och överkropp kontrollerad/stabil så att den inte kränger i rotationen.

Ett band i varje hand. Vrid ut slagen som boxaren gör när han slår. Jämnt och rytmiskt.

Ett band i varje hand. Vrid ut slagen som boxaren gör när han slår. Jämnt och rytmiskt.

Drag bak aktiverar rygg, axel och skuldra: Ställ fötterna i en parallell position. Roterar överkroppen samtidigt som du drar handen mot axel. Sträva efter att hålla upp armbågen i rörelsen. Sträva efter att hålla höften och överkropp kontrollerad/stabil så att den inte kränger i rotationen.

Ett band i varje hand. Vrid handen tills den när axeln, hög armbåge. Jämnt och rytmiskt.

Ett band i varje hand. Vrid handen tills den när axeln, hög armbåge. Jämnt och rytmiskt.

Extras

Ställer du dig i så kallat utfallsteg och gör överkroppsrotationer aktiveras ban, höft och rumpa på ett effektivt sätt.

I utfallsposition aktivera rumpa, höft och ben också- snacka om bonus!

I utfallsposition aktivera rumpa, höft och ben också- snacka om bonus!

Vid liksidiga pressar, rotationer och drag med benlyft aktiveras fot, höft och core på ett haftigt sätt efter som du måste hindra att ramla. Var nyfiken när du söker dig till ansträngning.

IMG_4162.jpg

Moveoosäcken

Minns att du är skapt för att sitta i låg position och att lyfta saker från mark till höfthöjd. Ibland kan du lyfta saker ovan för huvudet. Men vi är inte skapta att lyfta tungt och monotont ovanför huvudet. Vill du det har dina tankar glidit över till träning och då bör du se över dina förutsättningar till lyft, kanske lära dig tekniker, annars ökar skaderisken markant.

Olika lyft.

Böj benen och sänk säcken mot golvet. Vänd rörelsen och lyft säcken samtidigt som du sträcker benen. Därefter kan du använda fantasin och göra en uppsjö av rörelevarianter. Bonus med säcken är att sanden rinner ur handen vilket ökar utmaningen för musklerna i hand och handled.


Förslag 1: Böj benen, rak i rygg släng upp säcken samtidigt sträck benen. Fånga och upprepa.

Förslag 1: Böj benen, rak i rygg släng upp säcken samtidigt sträck benen. Fånga och upprepa.

Förslag 2: Tag steg fram och sänk säcken, steg tillbaka och lyft säcken. Var nyfiken och upprepa på olika sätt.

Förslag 2: Tag steg fram och sänk säcken, steg tillbaka och lyft säcken. Var nyfiken och upprepa på olika sätt.

I framåtlutande position kan du på olika sätt aktivera rygg, skuldra och axel på ett mycket effektivt sätt. Prova dig fram till vad som gör att du känner ansträngning i axel, core och skuldra.

Avlasta ryggen. Dra upp säcken från golvet på olika sätt. Var följsam i överkroppen.

Avlasta ryggen. Dra upp säcken från golvet på olika sätt. Var följsam i överkroppen.

Ligg i planka. Lyft och sänk säcken från golvet. Gör ett fåtal så slipper du svettas på jobbet;-)

Ligg i planka. Lyft och sänk säcken från golvet. Gör ett fåtal så slipper du svettas på jobbet;-)

Bollen

Frågan är om inte bollen är värdens nyttigaste leksak. Med sin rundhet skapar den en instabilitet som utmanar oss. Visserligen är bollens instabilitet en ganska ny företeelse på jorden, men ändå, du kommer långt med bollens utmaningar också.

Vill ge dig en "heads-up". Om du har en boll och sitter på den är det bra så långt. Men om du inte ser till att utmana dig händer inget "att skriva hem om". Det är din uppgift och skyldighet att skapa små, och ibland större, utmaningar på bollen så att kroppen hela tiden stimuleras.

Sitt på bollen och kontrollera hur du sitter. Sträva efter att fördela vikten jämnt på bollen. Skalar du sen upp “sittande” en nivå ska du skapa olika höftrörelser. Sträva efter liksidig känsla när du provar dig fram. Hittar du en sida som inte fungerar lika bra som andra får du jobba vidare med den sämre sidan, svårare behöver det inte vara ibland när man ska börja balansera sin höft. Nästa nivå blir att lyfta en fot från marken, sen lyfta båda fötterna från golvet. kanske sitta med rumpan på golvet och lyfta bollen med fötterna.


Sträva efter att håålla balans, sen sträcka ut armar och ben;-)

Sträva efter att håålla balans, sen sträcka ut armar och ben;-)

Prova dig fram. Prova med att lyfta bollen upp från marken och sänk den ner i ett antal repetitioner

Prova dig fram. Prova med att lyfta bollen upp från marken och sänk den ner i ett antal repetitioner

IMG_0084.JPG

Planka med cirkelrörelser, armlyft och överkroppsrotationer. Generellt bör du söka dig till korta sekvenser med utmaningar där du är instabil och där du roterar och vrider på dig.

Blogginlägget är organiskt och det kommer att utvecklas. Återkom med jämna mellanrum till bloggen för flera tips! Hör gärna av dig så kommer jag ut till din arbetsplats.Cool rygg/höftövning.

Vilken vecka det blev. Massor av företagsmöten, föreläsning med Frida Boisen, jobb med program, pass med min sköna torsdagsgrupp, hemsida och de nya gummbanden som kom. Har även hunnit spela in lite tips till dig som vill inspireras och variera dina rörelser. Glädjande nog är det fler som delar med sig till andra av mina tips. Förhoppningsvis kommer tipsen väl till användning och det inspirerar mig till att fortsätta. Detta inlägg handlar om en gummibandsövning som ligger mig varmt om hjärtat. Kika in, prova, och kommentera gärna det där du ser klippet. Och minst lika viktigt, dela med dig till andra som kan ha glädje av övningen. Minns att delad glädje alltid kommer tillbaka dubbelt….

Aktivitetsbaserade miljöer!

flex2.jpg

Att vi behöver röra på oss mer är ingen kioskvältare. Att aktivitetsbaserade arbetsmiljöer ska får oss att göra det är långt ifrån självklart. Jag får allt fler uppdrag från företag och myndigheter som har, eller tänker, skaffat sig aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Många av dem har slagit i sten och stött på problem som de inte kunde se inledningsvis. Istället för den tänkta startsträckan som nya projekt brukar bjuda på kommer endast bromsenergi från de flesta berörda.

Och jag kan se något naturligt i den reaktionen. Vi har nog alltid reagerat negativt när någon kommer och rör om i min miljö. Vi har alltid strävat efter balans i våra sysslor och i vår miljö, det gör normala däggdjur fortfarande. Människan har rört till det ordentligt och försöker nu hitta snabba åtgärder utan att göra uppoffringar. Istället för att titta på det naturliga i problemet fortsätter vi i samma spår fast på ett varierat sätt.

När vi aktivitetsbaserar en miljö innebär det oftast inga fasta platser, inga givna mötesrum. En del avsätter fast tid för rörelser och så vidare. Ingenting av det jag nämnt är normalt för ett däggdjur. Därför strider det, mer eller mindre, mot våra innersta känslor. Vi försöker dämpa våra känslor med måsten, effektivisering, standardisering, metoder och så vidare. Inget verkar hjälpa över tid.

Ju snabbar vi inser att det yttersta ansvaret ligger hos mig som individ, att det jag behöver inte handlar om resurser och tid, desto snabbare kan vi ta kvantsteg in i sundare vanor.

I mina workhops tar det cirka 15 sekunder att så fröet och locka fram skratt och tankar som inleder ett helt nytt görande. På väldigt kort tid kan jag döda ursäkter som "har inte tid" och rätt snabbt slaktar jag den självvalda sanningen- "jag kan inte". Efter 30 minuter kan ingen längre säga "jag är lat". Ge mig 45 minuter så fattar de som tränar 3-4 gånger i veckan att det saknas något väsentligt.

Nu kanske du är nyfiken på att boka mig. Nyfiken på vilka övningar jag har som kan lösa ett av våra största hälsoproblem. Du förväntar dig säkert ett smart material. Glöm det, du kommer få mer än så. Du får ingenting!

Och ingenting blir någonsin bättre än vad du väljer att göra det. Om du gör det jag pratar om kommer jag garantera en otrolig förändring i ditt liv. Och du kommer kanske besväras över hur enkelt det är att göra det. Det är så enkelt att dina ursäkter kommer att få dig skamsen.

Din utmaning kommer att ligga i miljöombytet. Det som ska göras handlar om att skapa nya miljöer där du gör det som får dig att må, och fungera, bättre.

 

Det älskar jag att prata om;-)

Jose snackar- träningsresor och dess magi

Screen Shot 2018-10-10 at 17.38.57.png

Jag har förmånen att åka på träningsresor 4-5 gånger per år. Förutom sol, bad och fantastisk mat får jag träffa fantastiska människor. Det blir så uppenbart hur beroende vi är av varandra. På resorna delar vi med oss av våra likheter och våra olikheter på ett sätt som gör att vi kommer hem som en "rikare" människor.  På resan till Rhodos hade jag två pass om dagen och jag tog emot bokningar för coaching/inspiration. Varje möte var en stund som gav inspiration inför framtiden. På resorna upptäcker jag energier som inte är lika självklara på hemmaplan. Vad är det egentligen som händer med oss när vi sätter oss på planet?

Lyssna på dagens avsnitt och bidra till dialogen här på bloggen. Tillsammans kan vi göra större skillnad.

Träning som är utmanande, tillåtande och rolig!

Allt sedan jag grundade Moveoo 2015 har jag haft svårt att  med text och ord göra Moveoo rättvist. Inte ens aktade reklambyråer har kunnat skapa text kring vad som framkallar lusten att vilja utmana sig samtidigt som skrattet ligger och lurar kring träningen. När jag skulle skapa första appen var programmerarna frustrerade över hur man skulle packa in Moveoo i ett begränsat koncept. Ett givet och viktigt beslut var att inte låta Moveoo bli ett begränsat koncept. Moveoo ska vara en metod under vilken vi kan tillåtas vara utmanande och tillåtande och samtidigt ha rolig oavsett om vi är ledare eller deltagare.

Att intresset för Moveoo stiger snabbt hänger förmodligen ihop med behovet av att må bättre. För att må bättre behöver dom flesta av oss mer ansträngning, variation och skoj i livet. Precis som i Moveoo alltså.

Jag är stolt över att under hösten kunna presentera de anläggningar som är först ut att ansluta sig till Moveoo. Det är anläggningar och föreningar som har tagit beslutet att utbilda ledare på vår senaste utbildning för att ge sina medlemmar en utmanande, tillåtande och rolig träning. Alltså en träning som gör att man snabbt kommer i form, har skoj, och därmed mår bättre.

Här kan du ta del av vad några aktiva som nyss avslutat en Moveooevent tycker om Moveoo

Viktigt event i Umeå!

Screen Shot 2018-09-18 at 09.13.35.png

Att delad glädje blir dubbel glädje är en känd ekvation. Och det verkar som att formeln gäller även för inspiration.

I slutet på förra veckan fick jag vara med på ett ständigt växande event i Umeå. Change the game samlar i runda tal 3000 tränare, föräldrar och barn i syfte att skapa mer energi kring träning. För att göra det krävs nya tankar, och här delade deltagarna friskt. Mitt bidrag var en kort föreläsning tillsammans med forskaren Helena Tobiasson som oftast håller till på KTH. Från scenen skulle vi väcka tankar och ett nytt görande hos föräldrar med aktiva barn. Riktigt kul, och feedback-mail skvallrar om att vi prickade rätt i vår presentation. Men inspirationsdelningen började egentligen redan i taxin på vägen till eventet. En rätt överviktig kille började med att fråga vad jag gör, sen var det kört. Jag gav och han gav. På 10 minuter hade han inspirerat igång mig med frågor och han sa att han var taggad att ta tag i sina aktiviteter på ett nytt sätt. Väl på plats träffade jag massor av bekanta som jag stött på genom åren. Inte så konstigt kanske eftersom eventets stora dragplåster Dean Kriellaars principer och tankar överenstämmer med Moveoo's

Med på eventet var även Peter Mattsson som även han förde fram belägg, historier och fakta kring att allsidighet är en viktig ingrediens även hos elitidrottare som lyckats. Känns viktigt att detta budskap kommer ut i tider då ensidiga elitsatsningar nu börjar ifrågasättas på bred front. Och jag tycker att skolstyrelsen också ska ta till sig av detta. Mer läxor kommer inte göra våra barn smartare, bara snabbare utbrända. Att pressa in kunskap i deras hjärnor är lika oklokt som att överträna barn inom träningen.

Screen Shot 2018-09-18 at 09.16.51.png

Det som gör Deans arbete intressant är att han och hans team tar fram forskning som går emot många normer vi lärt oss att acceptera. Många välfärdsjukdomar, minskad bentäthet och annat som kommer av passivitet anses idag normalt. En del tar tag i problemet och försöker komma igång med träning när skadan uppstår, andra försöker medicinera bort problemet. Deans gäng lyfter fram det vi redan vet, mycket kan skjutas på framtiden med allsidiga rörelser i vardagen och i träningen.

Eventet använder träning som ligger under Riksidrotten och ett antal aktiviteter som känns igen från skolgårdar, typ slackline och park cour. I den lyfter men fram leken. Med Moveoo vill vi ta ett steg till och titta på de nyfikna och kreativa processer som kickar igång när frågor ställs. Istället för att visa hur man bäst går på lina kan ledaren fråga- hur skulle du ta dig över på andra sidan linan? Frågor stimulerar till att lära och när det sker på individens villkor skapas lust.

Att visa och att fråga är inga motsättningar i sig. Men jag tror att fler skulle utvecklas som ledare om man tillät sig blir mer nyfiken och utmanande i sitt ledarskap. Och då inkluderar jag ledarskapet över sig själv också. Min erfarenhet av det nyfikna ledarskapet blir att jag slipper höra "rätt eller fel" frågor. När en individ väl kommit in i Moveootänket tänker man inte- "kan/kan inte", man är fullt fokuserad på -hur ska jag lösa uppgiften på bästa sätt. Man anstränger sig och man är bra som man är.

När jag åkte hem från Umeå var jag glad och upplyft. Det blir effekten av att träffa massor av likasinnade som vill skapa mer rörelse och glädje i vår vardag. Även bland de som tränar;-)

Vill du inspireras med Moveoo? Fram till nästa event eller resa kan du följa oss på instagram och vår youtube där vi ständigt fyller på med tankar och göranden kring framtidens träning.

Fokusera på en sak...eller?

Foto: Björn Lans

Foto: Björn Lans

Genom alla mina aktiva idrottsår, det har blivit drygt 40 år än så länge, har jag hört att det är bra att variera sig i sin träning. Att det är bra att prova på olika idrotterna. Sen kom elit-tänket in i samhället. Då var det slut med att lulla runt, man skulle specialisera sig. Nu har det gott så långt att idrotten brottas med stora problem där ungdomar väljer bort idrotten. Med den inledningen är det otroligt hoppfullt att fler forskare lägger fram rön där de kan visa på det vi redan känner till. Det lönar sig att vara allsidig på flera plan.

Det skrivs en väldigt bra artikel i DN idag. (torsdag 13 september 2018. Idrott och hjärnan)

Den s k a alla som har med träning att göra läsa. Här intervjuas bland annat

Peter Hassmén som blev landets första professor i idrottspsykologi. Han har vart verksam i Svensk idrottspsykologisk , Sveriges olympiska kommittés vetenskapliga (beteendevetare). För tillfället hittar man honom i South Cross university i Australien.

Nedan ett utdrag direkt ut från DN och jag rekomenderar dig starkt att köpa DN och läsa igenom hela artikeln.

“– En hel del forskningsresultat visar tydliga samband mellan framgångsrika idrottare och exempelvis problemlösningsförmåga, kreativitet och kognitiv flexibilitet. Det är knappast förvånande att individer som klarar sig väl vid tester av mer komplexa hjärnfunktioner också presterar bättre på idrottsarenan, säger Peter Hassmén.

Men han påpekar att vi inte får glömma de enskilda idrottarnas motivation; en högmotiverad individ kommer alltid att prestera bättre än en måttligt motiverad individ oavsett hur bra denna är på att lösa problem, det vill säga hur flexibel och kreativ hen är.

– Om man bara mäter individernas exekutiva funktioner så missar man viktiga pusselbitar, säger han.

– En annan brasklapp gäller unga idrottare som från början är duktiga och uppvisar högt utvecklade exekutiva funktioner. Om de i unga år presterar bättre än sina konkurrenter riskerar de att tappa motivationen när andra kommer i fatt genom idog träning.

Peter Hassmén har noterat att många tränare håller sig till standardiserade övningar: hockeyspelare får pucken från en viss riktning, för att sedan passa den till en annan spelare som i sin tur skjuter mot målet. Fotbollsträning utgår också ofta från fasta situationer och golfspelare står och slår hinkvis med bollar från samma plats.

– Detta tränar ”muskelminnet” och är till viss del absolut nödvändigt, men om individer också ska utveckla sin kreativitet, flexibilitet och förmåga att lösa varierande och komplexa problem måste träningen skapa nya utmaningar som inte kan gå på rutin. (Citerat ut DN. Thomas.lerner@dn.se)”

I artikeln menar Peter Hassmén också att forskningen lätt går i gamla fotspår. Han är medförfattare till boken "tänka nytt" och där uppmuntrar han unga forskare att ifrågasätta och utmana dagens teorier och forskningsmetoder.

För mig, som är kraftigt partisk i målet, är det otroligt viktigt att forskare och andra med akademiskt tyngd kommer ut och får visa det som vi redan känner till om människan och dess utveckling.

Jag är helt övertygad om att vi går från ett fysiskt fokus till ett mentalt fokus av en anledning- vi är i akut behov av ett nytänkandet som leder till förändring. Och det är här jag tror att vi som leder träning kan skapa magi för de vi har omkring oss. När vi går från prestationen till ansträngning kan vi skapa en helt ny aktivitetsvärld där fler får plats.

Moveoo ligger helt i linje med det som nu forskarna och många idrottsledare saknar. En tuff och utmanande träning som samtidigt är tillåtande och rolig. Vi anstränger oss, vi utmanar oss, och vi gör det tillsammans. Vad resultatet blir är var individs individuella upplevelse och ingenting vi mäter. Vi strävar efter att utmana och stimulera människor för att få dem att känna sig bra och duktiga. Något som är användningsbart även utanför träningens skyddade verkstad.

Är du nyfiken på att prova Moveoo med en grupp är det inte längre ifrån än en mail på jose(a)moveoo.se

DET är en byrå som inte drar sig för att ta i.

Många gillar och inspireras av mina filmklipp som jag delar på instagram. När jag filmar från terrassen vid Slussen är mina adepter från mediabyrån-DET. Ett riktigt härligt gäng som jag har haft glädjen att träna under en herrans massa år. Och det är i deras lokaler jag har min träning/PT-studio. De gör det för att de vet att träning hjälper till att hantera ett högt tempo i vardagen. De duckar inte för utmaningen, precis som när de jobbar med ett kunduppdrag, och de löser utmaningarna jag ger dem med ett leende och garv samtidigt som de blir sket-trötta.

Jag delar främst för att du och alla andra ska inspireras kring möjligheterna med Moveoo. Och jag blir glad in i själen när jag får ta del av hur Moveoo sprids genom utbildade instruktörer och på olika event runt om i landet. Att jag nu ser hur Moveoo växer in i företagskulturer som ett begrepp där man ser möjligheter kring vardagsaktiviteter känns stort.

Och det är viktigt för att det öppnar upp för fler att röra på sig och på så sätt undvika besvär och smärtor som kommer av en passiv arbetssituation.

Den stora utmaningen vi har framför oss är inte vad som ska göras för att skaffa oss sundare vanor, det är att hur vi ska få det gjort. Ju snabbare vi inser att vi har valt ett sämre stickspår desto snabbare kan vi byta riktning.

Det som skiljer oss från friska däggdjur är miljön vi vistas i. Miljön påverkar våra tankar och vårt görande, det är därför hälsoaktivteter alltid svalnar över tid. Metoder tar alltid stryk av kulturer oavsett hur sund och genomarbetad metoden är. Det är när vi inser att vi måsta ändra på miljön, och därmed få sundare situationer, vi kan börja leva mer bekymmersfritt och, hur ett biologiskt och mentalt perspektiv, mer naturligt.

Har du inte hittat till mina inspirationkanaler på insta och youtube så gör du det enkelt här:

Håll rörelsen fri!

Töj & böj i din vardag!

Det finns så mycket att göra inom träning, och vi är många som visar det. Men jag kan tycka att vi som är entusiaster lätt glömmer bort vardagens göranden. Det är lätt hänt att vi blir passiva. Jag tycker att det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att hålla kroppen i gång under dagen som att träna ett par gånger i veckan. Kombinationen gör underverk. För att påminna om allt som går att göra på dagarna kommer jag under september presentera en vardagsutmaning varje dag. Med utmaning menar jag inte prestation, jag tänker en ansträngning som bryter det monotona vardagsläget.

Här kommer en rörelse som jag använder ofta. Den ger mycket energi, och den håller rygg och höftproblem borta. Lägg till den bland dina sunda vanor.

Dela gärna inläggen till dina vänner som har behov, på så sätt gör vi större skillnad tillsammans.

Moveoosäckarna rockar!

Jag älskar att träna med sandsäckar för egen del och med kunder. Men jag saknar inte att bära omkring på dem.

Därför har jag låtit tillverka en säcka som du kan ta med dig överallt utan att behöva bära med dig massor av sand.

När du ska träna den fyller du på med önskad vikt, tränar (helst Moveoo) och tömmer den efter träningen. Det är även ett perfekt redskap för alla som jobbar med gruppträning och olika resor och event.

Säcken är tillverkad av slitstarkt material som gör att den tåls att slängas i marken. Den trivs lika bra inne som ute.

Du behöver alltså bara köpa en säck istället för flera med olika vikt. En säck kostar 350kr + eventuellt porto. 10 säckar =fraktfritt.

Innan vi får ordning på vår web-shop beställer du din säck direkt fram magdalena(at)moveoo.se

SeniorMoveoo?

"Varför har du inte seniorpass för oss som är äldre?"

Frågorna kommer lite då och då, senast i veckan när jag höll hov för en stor myndighet.

Svaret är enkelt. Åldern är ointressant. Åldern i sig säger absolut ingenting om hur individer kan och bör prestera.

När det kommer till åldrandet utmanar Moveoo det traditionella tänket kring hur äldre ska träna. Istället för att "säkerställa" och bli försiktig vill vi att äldre ska stöka mer i den mån det går.

Vi förutsätter inte att äldre inte kan, vi tänker tvärt om, tills motsatsen visas.

Moveoo bygger på moment som utvecklar människan oavsett ålder. Det handlar mer om att utveckla de färdigheter som finns hos individen. Vad som finns är väldigt individuellt och det styrs inte av åldern.

Så! Sluta begränsa, och styr, din val beroende på din ålder oavsett vad den är. Var nyfiken och sök dig fram med det du har som din största tillgång.