Vad kan vi göra?

images.jpg

Vet inte om man med träning kan påverka det som jag pratade om igår, eller så är det precis det man kan. Iallafall bidra med viktiga signaler som kan göra skillnad.

Igår satt jag i samtal med min gamle kompis Miikis som är med och drar i 1000-möjligheter. En stiftelse som jobbar för jämlikhet utan våld. Det Miikis berättade fick mig att må illa.

Att ungdomar börjar titta på Porr i mobilen vid 10-11års åldern är inget annat än sjukt, riktigt sjukt.

Att volontärerna på 1000-möjligheter sitter i samtal med flickor i 12-årsåldern och förklarar att analsex inte är normal i den åldern, och att det inte behövs alls, känns overkligt.

Att tonåringar med erektionsproblem här gått från 0,5 till nästan 35% är galet.

Det var så mycket jag fick höra som fick mig att må dåligt. Hur skadade har vi blivit när vi tillåter att detta sker på bred front? Jag fick höra att kända kort, och betaltjänster, gjort avtal med "porrföretag", för att det inbringar enorma summor. När jag cyklade hem från mötet kände jag mig mörk i sinnet. Hur ska vi få bukt med detta.

Vart ska vi föra samtalet och hur ska det föras? När ska barn lära sig egenvärde och tillåtas bygga sunda värdegrunder? Det är ju i grunden ett föräldrar ansvar. Det glider över på skolan också. Det är många som bär ansvaret. Hur är det ens möjligt att tillåta vissa TV-program (du vet vilka) när man samtidigt vill censurera Tintin för att orden "neger" nämns. Jag vet, märklig jämförelse, man ska inte uttala sig nedlåtande om någon, helt rätt. Men vem fan tar bort program från tablån som tvistar till vara huvuden? Hur kan vi ens hylla Tv-serier där kvinnorna lär flickorna att "bita ihop"….

I träningsbranshen kan vi absolut göra skillnad eftersom vi bygger vår produkt kring att onaturliga kroppar är något sunt att sträva efter. Japp, jag generaliserar. Minimala kläder, bröst fylls, fylliga rumpor premieras, läppar fylls och killar vill fylla allt. Till vilken nytta? För hälsa och välmående, eller för att behaga?

Tänker inte knyta ihop denna blogg. Lämnar den öppen och jag tänker återkomma i detta ämne. Känner det som en skyldighet att bidra. Jag som påverkar och utbildar ledare vill använda möjligheten. Det finns massor av saker som kan, och bör, göras. Vi som leder träning, och vi som vistas i den miljön kan alla fundera över hur vi kan bidra till bättring. Vi som föräldrar måste ta vårt ansvar och börja närvara i våra barns uppväxt. Skolan,,?, ja fy sjutton vad mycket det finns att göra… låt oss börja göra skillnad där vi kan nu!

Hör gärna av dig i "ämnet".