PT träning för vem?

"Det där med personlig träning är en trend som bara Hollywoodstjärnor har råd med".

Jag jobbade som tränare på gymmet jag drev under 1990-talet. Killen jag pratade med ville sälja nya gymmaskiner till mig. Han var väldigt skeptisk till att vanliga svenskar skulle ta sig tid och råd med en egen tränare.

Personlig träning är ett fenomen som började växa med början av 1990-talet och fenomenet blomstrar fortfarande. Under årens lopp har det tvistas om dess effekt och verkan. Ska det verkligen vara något, och är det inte för dyrt?

Som med det mesta i livet handlar det om prioritering och förhållningssätt. Klart som tusan klarar du dig utan en personlig tränare i träningen och i livet… beroende på vad du vill få ut av det.

Själva begreppet- personlig tränare, hjälper dig inte. Det är en bra tränare som ser vad du behöver och som får dig att göra rätt säker som kan göra skillnad.

Vad är då rätt saker? För att få reda på det måste du veta vad du vill, och sen ta reda på vad du behöver. Och det är här som en bra tränare kan komma in i bilden. Och det är när du vet vad som krävs för att nå dina mål som du kan avgöra om det är dyrt eller inte.

Hur mycket är du villig att lägga ner för att nå fram?

Under mina drygt 30-år som tränare och grupptränare har jag hunnit med väldigt många kunder, eller gäster, som jag väljer att se dem numera. Jag vet att alla är unika och att alla har olika förutsättningar och behov för att utvecklas. Det enda som egentligen är gemensamt är att alla kan utvecklas.

Så visst kan personlig träning vara något för dig. Det kan också vara helt bortkastade pengar.

Började du läsa detta blogginlägg för att du är nyfiken och kanske sugen på att skaffa en egen tränare? Fundera då först på vad det är du vill få ut. Känn efter hur gärna du vill få till resultaten.

Kommer du till mig kommer jag att fråga- varför gör du det inte själv?

När du har ställt dig ett antal frågor och fortfarande tror att en tränare är rätt ska du ta nästa steg och att träffa en tränare. Bestäm ett möte, eller en onlineträff om det är genom nätet träning och coaching ska ske. Se det som en date där du känner dig fram med frågor och "smakar" på svaren. Vill du träffa denna tränare igen? Om du inte vet det, eller känner att du inte fick svara på alla frågor ska du nog söka dig vidare.

Jag har bara gäster i min studio som jag trivs väldigt bra med, och jag upplever att det är ömsesidigt. På så sätt har jag en väldigt bra arbetsmiljö och mina gäster en bra atmosfär att träna i. Och eftersom att själva träningen är en unik process som ska vara daxfärsk i planering och upplägg är det viktigt med 100% tillit åt båda håll.

På senare år utvecklades konceptet "personlig träning" till att även erbjuda träning där fler deltagare deltar. Det var många som fick problem med den utvecklingen. Hur personlig är träningen om det är fler än en person på passet? Folk med begränsad insikt i hur det kan gå till hade åsikten att det här var ett koncept framtaget för att tjäna mer pengar. Och det ligger mycket i det. Men blev träningen sämre för det, eller var motargumenten bara ett uttryck spunnet från ren avundsjuka?

Självklart kan träningen vara personlig även om fler människor är bredvid varandra. Om träningen görs generell och schematiskt efter ett förutbestämt upplägg kan man inte kalla det personlig träning. Då kan det som bäst bli bra gruppträning, och det är sannerligen inte fy skam, men då är det mer av en exklusiv gruppträning. 

Men om tränaren har ett nyfiket, utmanande och intuitivt förhållningsätt till deltagarna och dess behov faller träningen över till att bli personlig. Om tränaren skapar utmaningar och däri låter deltagarna försöka lösa uppgiften och samtidigt guidar efter individens behov är det personlig träning.

När jag själv säljer personlig träning i grupp lägger jag ut olika teman. Nu stundar våren och med den vill många ut i joggingspåren. Speciellt när psykologer skriver böcker om konditionsträningens förträfflighet när det kommer till att hantera stress och press.

Får jag 4-6 personer som alla vill börja springa bättre har jag som tränare något konkret att gå på. Vissa förutsättningar gör att löpningen går bättre, avsaknaden av andra leder dig till en skada. När jag nyfiket guidar gästerna i passet kan jag hela tiden förhålla mig till deras förutsättningar och vad som krävs för att nå målet…. Alltså personlig träning i grupp.

Jag tror att personlig träning är här för att stanna. Eftersom det kostar en del pengar kommer det tyvärr vara en klassfråga. För de som inte har råd, eller inte bor nära en tränare kan Online vara ett hett alternativ.

Jag har som onlinetränare möjlighet att skicka program och följa individens träning. Med hjälp av olika film/videolösningar kan jag skicka exklusivt material som är anpassat efter den unika individen. Är du nyfiken på detta kan du kolla in min träningskanal som jag bygger upp under våren.

Hur framtiden kommer att se ut är det ingen som vet. Men så länge vi är biologiska varelser har vi vissa behov som måste tillgodoses. Vi måste bland annat äta, sova och vi måste röra på oss på ett visst sätt, och i viss mängd, för att må bra.

Det gör att intresset för träning och en aktivare livsstil kommer att ligga högt på människans agenda även i framtiden. Och det kommer även fortsättningsvis vara du som unik individ som ansvarar över din egna kropp. Frågan är bara vilka beslut du tar, vart de leder och hur du förhåller dig till resultatet.

Är du nyfiken på att träna personligt i grupp? Lyssna runt bland vänner, bekanta i föreningen eller på arbetsplatsen. Finns det fler med dina intressen? Vanligast just nu är grupper om 2-4 personer som vill stärka core/skuldra eller bättre förutsättningarna i sin löpning. Andra populära grupper är viktreduceringskurser och allmänna kom-i-gång grupper.

Du kan alltid höra av dig till mig med frågor och funderingar eller för att boka grupper eller coaching. jose@moveoo.se

IMG_8111.JPG

 

Häromveckan hade jag förmånen att få prata framför  ett gäng PT-ansvariga från olika anläggningar. Alltid roligt att få samtala med duktiga kollegor som vill föra in trängningen i framtiden. Träffen ägde rum på CMS Sweden i Västerås.