Passiviteten står ständigt på lur, så motverkar du den.

IMG_8444.JPG

Periodvis skriver jag mycket på program och till olika projekt. Vid dessa tillfällen sätts även jag på prov eftersom passiviteten ständigt står på lur. Och jag tror ingen i vår del av världen, och i det samhälle som vi lever i, går fri från risken att bli onaturligt passiv. Jag tänker ofta att människan är det ända däggdjur på jorden som behöver tänka på att aktivare sig, alla andra djur gör det av sig själv i sin befintliga miljö.

Jag pratar ofta om att vägarna vi valt inte alltid  har vart de bästa. Inte så att vi kan beskylla våra förfäder för att de planade ut underlag och skaffade oss skor. Jag lägger ingen skuld på de som vidareutvecklade hjulet en gång i tiden. Inte kunde de då ana att vi skulle få stora hälsorelaterade utmaningar på grund av deras nyfikna och innovativa tankar och göranden.

Det vi nu kan göra är att se över vårt förhållningssätt till det som finns omkring oss. Insikten om att vi inte gör det vi är skapta att göra får oss att förstå vad som saknas. När det kommer till att röra på oss handlar det om att få igång kvantiteten och variationen i rörelserna. Kvantitet för att vi rör oss för lite. Variation för att när vi rör på oss gör vi det ofta enformigt, monoton och väldigt hårt.

Vi måste skilja på vad vi kan göra, och på vad vi behöver göra. Vi kan bli starka i bänkpress, men vi behöver det inte. Vi kan springa snabbare, men vi behöver det inte…

Vi behöver stärka vår core och skulderzone. Vi behöver böja på oss, lyfta saker. Vi behöver pressa, dra och hänga. Det mår vi bra av. Vi behöver röra på oss och vi behöver inte ha så jäkla bråttom och det behöver inte vara så maxat tungt.

I mina två senaste inlägg på youtube-kanalen berör jag dessa tankar.

Med kreativitetsteorin visar jag varför vi inte "kickar" igång. Den hjälper oss att förstå varför vissa kan, och vissa inte. Den förklarar varför vissa har hiskligt svårt att komma igång medans andra verkar vara igång hela tiden.

I det andra klippet visar jag ett gäng konkreta saker du direkt kan börja göra hemma och på jobbet för att motverka passivitetens konsekvenser. Flera bra tips, och några du kanske inte kommer att prova. Inte med öppen dörr i alla fall.

Hoppas att du vart inne och kikat runt på min nya träningskanal. Med hjälp av dina förslag tänker jag utveckla Sveriges med inspirerande träningskanal. Så bomba mig med förslag, tips och frågor;-)