Möt Titti- en Moveooledare i Hudik som det sprakar om

Screen Shot 2019-02-04 at 13.36.30.png

Jag far runt i land och rike för att utbilda ledare. På resorna får jag träffa fantastiska människor som lägger ner sin tid och själ på att hjälpa och inspirera andramänniskor. Titti är defenetivt en av dem som det sprakar mest om. Vilket energi och vilket engagemang. Här har vi ställt några frågor till henne.

Hur länge har du haft din tjänst/uppdrag på anläggningen/föreningen?

Jag har varit instruktör sedan 2012, då under Linus Johansson, han/vi var då konsulter på  Hudiksvalls Gym & Fitnesscenter. När vi skulle flytta till nya lokaler, Aktivitetsfabriken, valde jag att hoppa över till Gymmix och Hudikgympan. Linus följde inte med och jag har barn i föreningen Hudikgympan och då föll det sig naturligt att vara på Gymmix. Nu har jag mitt jobb som Verksamhetsansvarig i Hudiksvalls Gymnastikförening/Gymmix.

Varför sökte du dig till ditt jobb/uppdrag?

Hamnade med av en slump. Fattades instruktörer och jag testade. När konceptet Somamove kom            var jag en av de första som utbildades, sen var jag fast:) Och träningsformerna har utökats. Allt från högintensivt till rörlighetspass. Nu skulle jag inte vilja vara utan det här för det ger så mycket energi till övriga vardagen! 

Hur många pass har du under en normal vecka?

Mellan 4-9 pass under en vecka. Har både lunch, kväll- och företagspass plus att jag är med i en barngrupp på lördagar för barn med funktionsnedsättning ”Alla Kan Gympa”.

Vilka pass leder du?

Har en salig blandning, vilket jag gillar annars skulle det tråka ut mig😊 Jag leder rena kettlebellpass, Somamove, HIIT- där ingår styrka, cardio och core, även plyo finns med, cirkelpass och nu Moveoo- med allt vad det innebär. Plus att jag är med inom gymnastik/parkour.

Vad hoppas du uppnå med ditt ledarskap

Mitt ledarskap förmedlar nog massor av glädje och jag försöker alltid att se till att de aktiva når högre än de tror. Att få människor som tränar att utmana sig. I våra koncept finns det ingen takt och inga krav på att behöva vara superstark. Det leder till att alla blir avslappnade i träningen och på så sätt kan utmana sig själv om jag bara lurar in dem i att göra nya övningar/rörelser. Att leda träning för barn eller vuxna är min passion- men bara när det inte är påtvingat. Det ska vara kul att komma och träna.

Vi kan konstatera att vi aldrig förr haft så stora kunskaper, erfarenheter, resurser och tillgänglighet kring träning och hälsa som nu. Ändå ser vi att sjukskrivningar ligger nästan på dubbla nivåer jämfört med för 10 år sedan. Den mentala ohälsan sägs ligga bakom en stor del av sjukskrivningarna. Hur tror du träningen bättre kan överensstämma med våra behov av att må bättre i framtiden?

Att det är stressigt i samhället kan väl ingen gått miste på. Svårt att gå från kunskap till handling om man lever i en stressig bubbla med full kalender. De som går in i den berömda väggen har för mycket av allt. Jag som jobbar med hälsa och träning varje dag ser oftast inte till de människor som verkligen skulle behöva komma till mig. Att få FAR- träning på recept, det utnyttjas alldeles för lite. Vi har inte många per år som köper kort via FAR. När det är stress så är träning en bra medicin. Har man aldrig tränat så är det svårt att komma dit. 

Under hösten -18 hade jag en stressgrupp från en hälsocentral några gånger i träning. Då slog det mig hur ömtålig en människa kan bli. Vi hade ett pass i Somamove, lugn träningsform där jag plockade fram de rörelser som påminner om yogan och tog bort det som har med kampsport att göra. Passet gick bra tills på slutet då en kille ligger på mattan och nästan skakar. Han blev helt knäckt av musiken. Musiken i Soma är lugn och instrumental, men han reagerade på att det var ett helikopterljud i bakgrunden som var tufft för honom. Men han kom även de andra gångerna. Då körde vi utan musik. Han mår bättre av fysisk aktivitet än utan. Då kan man tänka sig hur världen ser ut för honom och många andra när det gått så långt i stress. Fysisk aktivitet och skratt ger energi. Har även en ledare i ”Alla Kan Gympa” som är träning för barn med funktionsnedsättning. Den ledaren kommer på lördagarna kör en timme och är lyrisk när han går hem och sen måste han koppla bort allt ett tag. Han är en anställd VD som nu är sjukskriven.

I skrivande stund har vi fortfarande ingen regering i vårt land. Om du skulle ta initiativet och slå dig fram och bli friskvårdsminister- vad blir dina 3 första åtgärder?  

Skulle se till att staten ska komma med större bidrag till ideella föreningar. Så att ledarna kan få ett hyfsat arvode och ha råd att utbilda nya ledare. Barn som är i utanförskap måste få en chans. Mycket handlar om pengar och det materiella som många inte har råd till. Fler fonder som Majblomman som kan bidra till dem.

Anställdas friskvård ska minst bli det dubbla. Företagare måste inse att det finns bara bra saker kring hälsa och rörelse. Där har vi självklar del i att bidra till minskad stress och ett bättre och klarare arbetsglädje.

 Skolorna måste se till att satsa ännu mer på aktiviteter. Nästan alla skolor i Hudiksvall har nu Pulspass på morgonen minst 3 dagar i veckan. Det ger resultat. Satsa på barn och ungdomar.

Vad kan dina medlemmar /deltagare förvänta sig från dig under 2019?

Att utveckla våra träningsformer och att vi kommer att göra flera mindre träningsevent under året. Se till att vi på Gymmix kan sprida så mycket glädje och ge alla som tränar hos oss ett känsla av att vilja komma tillbaka. Att det ska vara så pass bra hos oss att vi får fler medlemmar utan att vi behöver visa upp oss, det ska spridas av våra medlemmar😊

Till sist- vad känner du att Moveoo har tillfört till dina pass och i din ledarroll? 

Nu har vi inte haft Moveoo så länge hos oss. Men det är ju garanterat roligt att leda och det är lika kul att bara leda som att vara med själv.  Aerobox, gummiband och bollar är ju kul! När det är vuxna som skrattar och kämpar- bara älskart😊