Aktivitetsbaserade miljöer!

flex2.jpg

Att vi behöver röra på oss mer är ingen kioskvältare. Att aktivitetsbaserade arbetsmiljöer ska får oss att göra det är långt ifrån självklart. Jag får allt fler uppdrag från företag och myndigheter som har, eller tänker, skaffat sig aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Många av dem har slagit i sten och stött på problem som de inte kunde se inledningsvis. Istället för den tänkta startsträckan som nya projekt brukar bjuda på kommer endast bromsenergi från de flesta berörda.

Och jag kan se något naturligt i den reaktionen. Vi har nog alltid reagerat negativt när någon kommer och rör om i min miljö. Vi har alltid strävat efter balans i våra sysslor och i vår miljö, det gör normala däggdjur fortfarande. Människan har rört till det ordentligt och försöker nu hitta snabba åtgärder utan att göra uppoffringar. Istället för att titta på det naturliga i problemet fortsätter vi i samma spår fast på ett varierat sätt.

När vi aktivitetsbaserar en miljö innebär det oftast inga fasta platser, inga givna mötesrum. En del avsätter fast tid för rörelser och så vidare. Ingenting av det jag nämnt är normalt för ett däggdjur. Därför strider det, mer eller mindre, mot våra innersta känslor. Vi försöker dämpa våra känslor med måsten, effektivisering, standardisering, metoder och så vidare. Inget verkar hjälpa över tid.

Ju snabbar vi inser att det yttersta ansvaret ligger hos mig som individ, att det jag behöver inte handlar om resurser och tid, desto snabbare kan vi ta kvantsteg in i sundare vanor.

I mina workhops tar det cirka 15 sekunder att så fröet och locka fram skratt och tankar som inleder ett helt nytt görande. På väldigt kort tid kan jag döda ursäkter som "har inte tid" och rätt snabbt slaktar jag den självvalda sanningen- "jag kan inte". Efter 30 minuter kan ingen längre säga "jag är lat". Ge mig 45 minuter så fattar de som tränar 3-4 gånger i veckan att det saknas något väsentligt.

Nu kanske du är nyfiken på att boka mig. Nyfiken på vilka övningar jag har som kan lösa ett av våra största hälsoproblem. Du förväntar dig säkert ett smart material. Glöm det, du kommer få mer än så. Du får ingenting!

Och ingenting blir någonsin bättre än vad du väljer att göra det. Om du gör det jag pratar om kommer jag garantera en otrolig förändring i ditt liv. Och du kommer kanske besväras över hur enkelt det är att göra det. Det är så enkelt att dina ursäkter kommer att få dig skamsen.

Din utmaning kommer att ligga i miljöombytet. Det som ska göras handlar om att skapa nya miljöer där du gör det som får dig att må, och fungera, bättre.

 

Det älskar jag att prata om;-)