Inom idrott är öppenheten fortfarande långt borta!

Vi har nyss haft en vecka som vill lyfta allas lika rätt. En självklarhet kan tyckas, men icke. Inom idrotten lyser vår attityd igenom på ett uppenbart, och ibland mycket smärtsamt sätt. Dagligen bedöms och exkluderas sämre och sådana som inte passar in i den gängse mallen. Ta del av en krönika som ger lite beklämmande siffror. Varför bögar inte spelar fotboll. Förklaringen finner vi kanske i vårt ursprung.                                                                                                                          Ta del av Jose Nunez, grundaren av Moveoo, och hans filosofi.

"För att lättare förstå vad som händer och hur vi beter oss tittar jag alltid bakåt. Bland många av mina tränarkollegor finns en frustration över att vi inte är mer tillåtande och öppna.  Vid tillfällen när jag försöker sätta ord till mina tankar brukar jag dela upp rörelsen i två rörelsekulturer, nämligen jakt och lek!

Lek- All rörelse börjar på ett lustfyllt och lekfullt sätt. Vi tillåts vara nyfikna, glada och utmanande. I den spontana leken är vi tillåtande och inbjudande. Kille, tjej, hen….alla kan vara med och göra så gott de kan. Vi mäter inte resultat för det viktigaste är att ha kul. Vi kan till och med kosta på oss att skratta åt våra egna tillkortakommanden. Och eftersom resultatet inte är i fokus behövs inga specifika tekniker och begränsande regelverk. Vi tar det som det kommer.

Jakt- Med det finns vissa måsten. Som att skaffa mat. En del lek glider sakta och bestämt över till jakt. Vi MÅSTE jaga och vi MÅSTE lyckas, annars svalt vi. Den som lyckade bra höjde sin staturs i gruppen. Vi utvecklade tekniker för att lyckas bättre och vi såg till resultatet. Men det vara bara ett litet begränsat antal som kunde vara på topp, alla vi andra fick följa den starke.

Träning och idrott ramlade ner i jaktkulturen med allt vad det innebär. Speciellt den manliga idrotten där svaga är ej önskvärda. Män som bejakar en annan sexuell dragning ses som "kvinnor" och stöts ut. Män som inte håller måttet på planen och i tester stöts ut. Inom jaktkulturen och idrotten var/är vi beredda att fuska, luras och bedra varandra för att nå resultat. Det gör vi väldigt sällan i spontanleken.

Personligen tror jag att det ända sättet att komma ur detta är att skapa en revolutionerande tanke förändring som gör att vi kan hämta träningen ifrån lekkulturen. Jag har själv stor erfarenhet från elit, motionär och ungdomar när det kommer till att leka fram fysisk och utmanande träning. Den går inte riktigt att föra in i excelprogram, den är inte förenlig med ett traditionellt och uppstyrt träningstänk. Vissa kallar den lite oseriös för att man tillåts känna efter och göra sin egna bedömning. Den är tillåtande och inbjudande då alla bidrar till intensitet och utmanande.

När jag förra veckan tränade Värmdö bandy som samlar kraft för att ta sig upp till innebandyns allsvenska användes gummiband, sandsäckar och käppar… Kommentar, "skitkul och jobbigt". Se videon här!

Ska vi öka tillåtenheten inom träning måste vi även skaffa rätt verktyg. Vi kan inte fortsätta att träna på samma sätt, med samma metod och värdegrund, och tro på förändring.

Frågan är om idrotten kan, orkar och vågar vända blicken och se till fördelarna med en mer lekfull inställning som samtidigt skapar ett annat görande både under och efter träningen.

Tills något hander fortsätter jag med min mission, att åka runt och sprida nya tankar (utbildningar, workshops & föreläsningar) som skapar ett sundare görande när det kommer till träning och en hållbar livsstil."