SVT- Dåliga tränare!

Nu kan du som gillar att läsa om träning i olika media och forum ta del av en debatt som berör landets personliga tränare. En väldigt behövlig debatt om jag får säga min mening. Och som vanligt när diskusinsutrymmet är knappt så blir det en kort och trubbig debatt där mycket ramlar mellan stolarna. En debattgrupp består av ledande aktörer som driver anläggningar, forskare och många personliga tränare (som anser sig vara duktiga). De tycker att det ska rensas upp bland dåliga, och ibland oseriösa, personliga tränare. – "Alla som vill kan kalla sig personlig tränare i dag. Det är ingen skyddad titel. Man behöver inte ha någon utbildning alls, säger Tonkonogi, (duktig forskare) som är mycket kritisk till kvalitén på många av de PT-utbildningar som finns idag." Vidare säger han att "Branschen inte klarar av att sanera sig själv. Det måste finnas en myndighet som ställer kunskaps- och kompetenskrav och först när dessa är uppfyllda får du din titel och licens.

Frågan som dyker upp i mitt huvud är- vad är en duktig tränare? Är det en akademiskt person som klarar plugg och tester eller en person som lyckas få passiva att börja röra på sig? Inget behöver förstås ta ut det andra. Den tränare som behärskar båda "grenarna" har kommit långt i sitt yrke.

Ser vi till läkaryrket så omgärdas det av långa studier och prov. Generellt anser vi att läkarna är välutbildade och deras skrå är kontrollerat. Ändå stöter vi ständigt på dåliga läkare som ställer till skada och förtret. Vi kan inte lita på en titel som heter läkare lika lite som på en som heter Personlig tränare. Frågan är vad hårdare reglering hjälper. Kommer mer kunskap sålla bort de som inte är lämpade att vara tränare?

Jag hoppas att de som för dialogen i beslutsgrupppen ser till våra samhällsbehov. Som jag ser det har vi inte större behov av träningsteknik och korrekt utförda träningsrörelser än tidigare. Det stora behovet verkar ligga i vanliga naturliga rörelser som ska göras i vardagen. Vi behöver känna oss stimulerade och lustfyllda. Vi behöver akut hjälp med att känna oss "good enough". Jag vet inte om det är fler som ser en risk i att förstatliga träningen i form av hårt kontrollerade tränare. Vad skiljer då en personlig tränare från en sjukgymnast? Är det att tränaren använder coolare övningar?

Jag tänker att vi väljer en bättre väg om vi särskiljer tränaryrket.

  • PI=Personlig inspiratör. Till för dig som ska upp från soffan till en aktivare vardag. Expert på folkhälsa!
  • PT= Personlig tränare. Till för dig som vill lära dig lyfta och överbelasta med förutbestämda rörelser. Expert på prestation!
  • PK= Personlig korrigerar. Till för dig med skador och skavanker. Expert på rehab!

Tror att det underlättar när vi ska välja väg som tränare, självklart kan jag förkovra mig i flera kombinationer. Ser också att det blir lättare för en kund att välja.

Själv har jag sedan många år provat på att lita mer på kund med lysande resultat. Istället för att styra dem i träningen har jag frågat dem. Med hjälp av frågor har jag fått kunden att själv förstå sina förutsättningar och behov. Tillsammans har vi sedan kunnat sätta upp en strävan som leder kunden fram i träning och vardag.

Istället för att staten ska in och styra med regler och kontroller kanske vi kan jobba hårdare med självkritik och upplysningar. Om vi blir bättre på att förtydliga vad en bra tränare anses vara kan säkert kunden själv snabbt avgöra vad som är sunt eller inte. Jag tror (hoppas) att vi går mot slutet av en era där vi låter oss styras av oengagerade läkare, PT och lärare. När hastigheten på nätet ökar finner vi snabbare information om vad som passar just mig och mina behov. Något som läkare redan känner till då självdiagnoserade patienter ökar. (Jodå, just nu på gott och ont. Men i framtiden kommer vi ta hand om diagnoseringen själva)

Trotts mina funderingar är jag glad över att debatten är igång och att många duktiga kollegor är med i den. Jag hoppas även att andra människor från andra branscher kan vara med för att undvika "inavelbeslut". Trotts allt är vi fortfarande en relativt liten ankdamm. En damm jag simmat omkring i under 30 år. Och spelar vi våra kort rätt kommer vi i framtidenbehöva gräva ut den till ett helt hav.

Till artikel från SVT som berör ämnet och från vilken jag hämtat citaten.