Lyft rätt?

Idag var jag på gymmet för att belasta och utmana mina ben och de muskler som hjälper dem att öka prestationen. Jag hittade en av fyra benställningar ledig och jag gjorde mig redo. När jag greppade stången kände jag att något var annorlunda. Stången var lite tjockare och den var inte ledad på det sätt som Eleikos fantastiska stänger är. Men jag försöker leva som jag lär så istället för att gå igenom hela gymmet efter en Eleikostång tog jag den främmande stången som en ny utmaning. Jag märkte snabbt att jag inte orkade lyfta lika mycket som vanligt, men trött blev jag. Fram kommer en gubbe, säkert i min ålder, med collegetröja utan armar. Med raspig röst sa han att jag borde byta stång. När jag med len stämma frågade varför förklarade han: då orkar du lyfta tyngre.

Jag tackade för tipset och fortsatte med samma stång. Men tankarna kring det gubben ( i min ålder) sa fortsatte i mitt huvud. Är det inte rätt typiskt för hur människan tänker. Varför ska strävan vara att lyfta tyngst? Jag blev ju trött ändå. Jag tycker att detta visar på hur vi tar träningen från tävlingen in i motionen. Jag ville utmana min ben och de muskler som hör dem till och jag lyckades. Gubben ville att jag skulle lyfta mer vikt som om jag tävlade mot någon.

Jag tror att det är med gubbens tänkt som många skadar sig. När vi till varje pris strävar efter den enklaste vägen att prestera i träningens enformiga värld blir belastningen för mycket för musklerna däromkring… pang, och skadan är där.

Jag tror att vi går en rikare träningsvärld tillmötes om vi ser till den naturliga och oregelbundna belastning som funnits omkring oss i 100 000-tals år. Där har vi burit snett, vinglat och provat oss fram med en strävan, inte tekniska krav. Vi hade inga ambitioner att lyfta max eller tyngst, det hade bara skadat oss. Däremot bar vi ofta och ibland även tyngre. Så du ska inte vara rädd för att variera dina rörelser bortom de du ser dagligen i tidningar och instagramklipp. Börja med lätta vikter och prova dig fram tills att det blir jobbigt. Det här är ett sätt att träna som kräver egenansvar, att känna efter och att tänka själv. Läskigt tycker vissa, enormt kul tycker andra. Vad tycker du?