Skapa lust och kreativitet på arbetet.

1.png

Idag är utmattningssyndrom och utmattningsdepression (psykisk ohälsa) den vanligaste diagnosen för sjukskrivning i Sverige. Det handlar om mätbara effekter som beskriver ett liv vi inte klarar av att hantera. Sen har vi siffror som är svårare att ta fram. De som handlar om vår nedstämdhet på jobbet.

Dagligen träffar jag människor i mitt arbete som är utmattade, stressade, saknar energi och glädje. De har svårt att sova och de orkar inte vara glada.

De jag syftar till är ambitiösa, högt engagerade och ofta lojala personer med en hög arbetsförmåga. De finns två läger inom denna grupp. De som tränar och de som inte tränar. Ofta är det svart eller vitt. Vissa “toktränar” andra vägrar nästan att röra på sig. Båda är ungefär lika osunt över tid.

Jag är inte ensam om att se denna situation på våra arbetsplatser. Idag görs det väldigt mycket för att motverka vår utbredda passivitet. Det jag kan tycka är märkligt är att vi gör på samma sätt som vi alltid gjort med förhoppning om förändring.

Det ligger i människans natur att vidareutveckla och söka sig fram. Nya metoder, redskap och mediciner avlöser varandra men faktum kvarstår, vi mår allt sämre.

Det är hög tid att göra det komplexa och utmanande enkelt igen. Ser vi till människans basala behov av att må bra ser vi att välkända “fenomen” som glädje, tillhörighet, lust och att vara behövd toppar listan. Dessa “fenomen” finns inte ens med på listan när vi kommer till prioriteringslistan där vi ska träna effektivt. Lägger vi därtill vad som skapat vår kropp ser vi oregelbundenhet, vingel, spontana rotationer och andra lekfulla rörelser. Hur ofta utsätts du för detta under dina arbetsdag?

Med ovanstående insikter äter jag mig sakta och säkert in i HiQ, ett Svenskt ledande IT-företag, för att skapa en kultur som återskapar mer kreativitet, lust och glädje.

Är du nyfiken på hur det ska gå till? Då kan du boka en lunch/AW workshop med mig så delar jag med mig.

jose.nunez(at)moveoo.se
070-5096655