Finns rasismen kvar?

Två resultat av invandringen på 60-talet...

Två resultat av invandringen på 60-talet...

Uppsnappat på Götgatan- "och han var från Libanon O C H Sverige Demokrat, hur mycket rasism finns det då." Jag vet inte riktigt vad han menade men det fick mig att fundera på det här med rasism. För mig är det ett luddigt begrepp. Jag minns vad rasism ansågs vara under de 10 år som jag jobbade som dörrvakt i city. Och det var svårt att förstå redan då. Alla mörka människor är ju inte "på fel sida". Men vilka som är på rätt sida och vilka som halkar över på fel har jag aldrig förstått. Är jag som halvspanjor rätt eller fel, är min livskärlek fel då det flyter grekiskt blod i hennes ådror?

Kanske är rasismen ett gammalt begrepp med nytt innehåll. Ofta hör jag ordet rasism när "man" vill stoppa människor som flyr för att rädda sina liv. De som anklagas för rasism vill stänga dem ute med hot, järnstänger och höga murar. Varför kan man ju undra. Ser man historiskt har vi stött bort varandra förr. När mat och andra livsviktiga förutsättningar blev sämre växte hornen på oss och vi blev aggressiva och ville rädda det som räddas gick. Men inte tusan hotar dagens flyktingar oss till livet? Många av oss får ju knappt sett dem, vi läser mest om dem i tidningarna. Ändå finns det så många rasister där det knappt finns några flyktingar. Jo, jag vet, det finns kanske en flyktinganläggning med 50 livrädda människor… men kom igen. Det måste vara något annat som triggar Europa och USA att stöta bort medmänniskor som kommer från samma planet. Är vi kanske i en ny epok där nya regler och gränser skapas. Tänk om vår intelligens inte räcker för att stoppa en världsrevolution där allt tvingas börja om på ett nytt sätt?

 

Jag lever i tron att vi kan använda träningen till något mycket viktigare än att minska kroppsfett, stärka armar och bättra puls. Kan vi leda och träna på ett mer tillåtande och nyfiket sätt går vi på en ny väg. Kan vi också hjälpas åt att flytta fokus från prestation till samverkan och glädje har vi faktiskt adderat sådant som skapar relationer och bygger starka samhällen. Men vi måste blir fler som hjälps åt att lyfta fram glädje och samverkan i träningen. Kan vi inte hjälpas åt så händer ingenting av värde. Därför vädjar jag till alla er som älskar träning att bjuda in människor omkring er till gruppträning där man kan träna och ha kul tillsammans. Finns det ingen sådan träning tillgänglig på ditt gym kan du som medlem önska dig det, kanske starta en intressegrupp som tillsammans ser till att det kommer sådana pass. Finns det ändå inga möjligheter kanske du kan bli ledaren som gör skillnad och bjuder in människor omkring dig till en träning där ni hjälps åt att göra det jobbigt samtidigt som det är kul. För svett, skratt och att göra saker gemensamt har alltid skapat starka band bland människor.