Sund utmaning på jobbet!

Knäaboll.jpg

Nu är jag ute på turné igen. Dagens möten sker i Västerås där jag bland annat besöker olika företag. Uppdraget är att få oss att göra det vi behöver men inte gör. För att råda bot på det skaffar allt fler små träningsredskap och ergonomiska möbler. Men det spelar ingen roll om vi har skaffat en boll för att kompensera den passiva miljön om jag bara sitter på den. Minns att människan har skapats under utmanande omständigheter och där nyfiket sökt sig fram. Det vi gjorde gav oss lust att fortsätta. Idag har vi outsourca fysisk aktivitet och lusten sinar

Bollen är en magisk leksak som oavsett storlek kan få en människa att göra fantastiska saker. Men när du är på din arbetsplats vill du förmodligen inte ”gasa” på förmycket. Och det är inte nödvändigt. Korta aktiviteter räcker utmärkt när det kommer till att hålla nerv & muskelfunktionen vid liv. För egen del får jag fantastiskt mycket bra vardagsträning för att jag ständigt visar individer vad man kan göra. ”Du får det att se så lätt ut” kommer av att jag visar en rörelse under 5-6 sekunder ett par gånger varje dag.

Det är något du kan börja med på en gång. Ta kontroll över din vardag och använd bollen på ett utmanande sätt ett par gånger under dagen. I Moveooövningen på bilden ovan utmanas hela kroppen och speciellt ”core” kring mage/rygg och bröstrygg. Ligg rak och sträkt med stark mage. Lyft upp ena benet och knäa tillbollen. Variera utmaningen med att knäa olika hårt. I utmaningen på bilden som ligger nedan gäller det hålla upp höften från golvet samtidigt som man vrider upp kroppen så att man kan balansera på armbågen Växla från arm till arm i ett jämnt och rytmiskt tempo. Räkna med att det kan ta ett tag att få till utmaningen...

Och prova inte bara på dig själv. Om du lockar med fler kollegor så får du massor av bonus:

  • Återupprepad rörelse när du visar.
  • I lärande ligger lust. Du skapar alltså lust för dig och dina nära.
  • Du visar att du tillför till de du tillhör. Viktigt för ett ökat välmående på jobbet.
  • Du skapar kreativitet och nyfikenhet vilket är lika med en fantastisk arbetsplats.

(Du finner mer inspiration på Youtube: moveoo, samt instagram: moveoo)

boxpåboll.jpg

Fysklappar fram till jul!

Tomten kommer tidigt & han kommer med effektiva och svettiga inspirationsklappar!

Jag har redan packat in 24 julklappar som alla bör öppnas och användas i n n a n julafton.

Jag har blandat mellan olika nivåer och med olika redskap så att det finns något för alla. Var nu en snäll nisse och dela med dig till andra som kan tänkas uppskatta en klapp.

Fysklapp 1-24 december!

 

Missa inte årets Fitnessmässa 1-3 december, nu även med Moveoo.

Jose.jpg

Missa inte årets Fitnessmässa i Älvsjö 1-3 december. Du kan bland annat ta del av Jose's gummibandsworkshop som vänder sig till alla som vill vidareutvecklas och inspireras i gummibandsfys som vänder sig till individ och grupper.

Nedan bokningslänk till Fredag klockan 12:00

https://www.brucepass.com/classes/151784

Nedan bokningslänk till Söndag 11:30

https://www.brucepass.com/classes/151810

Käpprätta klyschor ger lust i träningen.

Det finns klyschor och så finns det k l y s c h o r! En är att man lär så länge man lever. Och så har det alltid vart, annars skulle inte människan vara där den är idag. Att ständigt vara nyfiken och sökande gav oss den utmaning som skapade lust att fortsätta. Alltså embryot till rörelseglädje. Frågan är om inte lärandet är den mest grundläggande egenskapen vi har.

Är det inte så att evolutionen är en enda lång bekräftelse på vad lärandet gjort med oss. Ständigt har vi varit “påslagna” för att klara de utmaningar livet släpar med sig. Vi kan ta del av en lång berättelse fyllt av anpassningar som bidrog till en avancerad kunskap.

Vart vi sprang fel är svårt att säga, men på fel väg är vi! Idag gör vi väldigt mycket för att vi kan, inte för att vi behöver det. En annan insikt jag bär med mig är att vi kväver inlärningsprocessen när vi pekar med hela handen och säger vad som ska göras.

Ett görande utan ett naturligt motiverat varför som blandas med en isolerad kunskap som syftar till att individer inte ska tänka själv- bara göra, kväver lusten på ett effektivt sätt.

Jag ser samma utmaning inom träning som vi säger ska bidra till att stärka vår hälsa. Vi gör saker som presenteras i allmänna termer och som ofta kommer från tävling och prestation utan att reflektera på nytta och ursprung. Väldigt få som börjar träna ägnar sig åt att källgranska det som utföras. “Hen är ju stor och slimmad, då gör jag också så” Vem tjänar på detta? Jag eller en metod/tidning/App. Eller ligger träningen bara och skvalpar omkring i gamla träningstraditioner?

Ser vi till vårt biologiska behov idag finns det väldigt mycket som bör utvecklas när det kommer till träning som ska kompensera vår passivitet.

Jag ser viljan att söka utveckling som grunden till ett lyckligt liv. Utan att döma dig själv eller andra bör du ständigt, och nyfiket, söka dig framåt på ett lustfyllt sätt. Med hjälp att fysiska utmaningar vill jag hjälpa individer och grupper att återskapa nyfikenheten och lusten att utmanas.

För att ge dig något att utvecklas i presenterar jag här tre käppövningar som du själv kan välja att utveckla efter behov, förutsättningar och lust.

Skapa lust och kreativitet på arbetet.

1.png

Idag är utmattningssyndrom och utmattningsdepression (psykisk ohälsa) den vanligaste diagnosen för sjukskrivning i Sverige. Det handlar om mätbara effekter som beskriver ett liv vi inte klarar av att hantera. Sen har vi siffror som är svårare att ta fram. De som handlar om vår nedstämdhet på jobbet.

Dagligen träffar jag människor i mitt arbete som är utmattade, stressade, saknar energi och glädje. De har svårt att sova och de orkar inte vara glada.

De jag syftar till är ambitiösa, högt engagerade och ofta lojala personer med en hög arbetsförmåga. De finns två läger inom denna grupp. De som tränar och de som inte tränar. Ofta är det svart eller vitt. Vissa “toktränar” andra vägrar nästan att röra på sig. Båda är ungefär lika osunt över tid.

Jag är inte ensam om att se denna situation på våra arbetsplatser. Idag görs det väldigt mycket för att motverka vår utbredda passivitet. Det jag kan tycka är märkligt är att vi gör på samma sätt som vi alltid gjort med förhoppning om förändring.

Det ligger i människans natur att vidareutveckla och söka sig fram. Nya metoder, redskap och mediciner avlöser varandra men faktum kvarstår, vi mår allt sämre.

Det är hög tid att göra det komplexa och utmanande enkelt igen. Ser vi till människans basala behov av att må bra ser vi att välkända “fenomen” som glädje, tillhörighet, lust och att vara behövd toppar listan. Dessa “fenomen” finns inte ens med på listan när vi kommer till prioriteringslistan där vi ska träna effektivt. Lägger vi därtill vad som skapat vår kropp ser vi oregelbundenhet, vingel, spontana rotationer och andra lekfulla rörelser. Hur ofta utsätts du för detta under dina arbetsdag?

Med ovanstående insikter äter jag mig sakta och säkert in i HiQ, ett Svenskt ledande IT-företag, för att skapa en kultur som återskapar mer kreativitet, lust och glädje.

Är du nyfiken på hur det ska gå till? Då kan du boka en lunch/AW workshop med mig så delar jag med mig.

jose.nunez(at)moveoo.se
070-5096655

Moveoo bland höstlöven!

Man kan inte vara annat än tokladdad efter ett höstlov som tillbringades på träningsresa i Portugal. Cirka 160 personer som lämnar måsten och stress hemma bara för att svettas 4-5 gånger om dagen. Många valde att prova på Moveoopassen..  galet roligt!

Väl hemma gör sig vardagen påmind igen och det gäller att inte drabbas av panik. Ett av de bästa sätten att hålla sig friskare är som bekant träning. Eller rättare sagt- hålla sig aktiv. Och det blir så mycket lättare när man kan vara ute. Som idag när jag körde några kockar från moderna museet. Bort med strikta regler och tekniker, in med det som bjuds i omgivningen. Som i övningen som visas i filmen. Så fort leken kommer in i bilden glömmer man lätt hur jobbig övningen är. Att kasta löv på varandra ståendes på "alla tre" är sannerligen ingen enkel uppgift. Ser småfånigt ut att kasta iväg löven men det kräver en exakt kommunikation mellan alla muskler i kroppen.  Prova gärna själv så får du se;-) Sträva alltid efter att ligga så sträckt och neutral i kroppen som möjligt.

 

Ha skoj;-)

Frågan är om vi män är man nog att vända vårt ledarskap när det gäller vårt förhållningsätt till kvinnor och barn.

jose-boll.jpg

I dagarna har det cirkulerat två bra, och nödvändiga, mediadrev tyvärr. Ett handlar om mäns syns på kvinnor. Vi har alltid behandlat kvinnor annorlunda. Och de förtjänar det, på ett positivt sätt. Det är den mörka sidan av många mäns relationer till kvinnor som än en gång lyfts fram i media. Den har blossat upp för att ett antal mediala profiler lämnat hjärnan hemma. I Sverige är det en "mysfarbror" som får klä skott och han lär inte bli ensam. Jag tror att mönstret har funnits med oss i 100 000-tals år. Senaste miljonen år har människan alltid varit ett svinaktigt rovdjur som skövlat och våldfört sig på svagare, hur skulle vi annars ha överlevt? Och värst var vi män. Så sorgligt att det finns så många män som lever kvar i samma anda. Önskade att vår intelligens fick oss att bete oss bättre och mer tidsenligt. Idag lever vi inte i brist på plats och mat. Vi behöver inte jävlas med varandra. Dock svälter vi ihjäl i avsaknad av samverkan och kärlek. Borde vi inte kunna göra bättre

Det andra drevet handlar om barnträning och skadliga resultat. I dagens DN fyllde man några sidor med det som vi redan känner till. Att vi bränner sönder barns kroppar och själar i ivern att producera resultat i något så banalt som att tävla. Så länge vi envisas med att koppla träning till prestation håller vi den kvar i rörelsekulturen som jag kopplar till jakt. Genom vår period som jägare lärde vi oss att överleva med hjälp av goda resultat. Läran och erfarenheten följde med i en annan form när vi övergick till jordbruk och sen industri. Den som bidrog bäst höjde sin status och fick samtidigt flest följare. (Typ som i Facebook, Instagram mm) Den som inte bidrog som förväntat sjönk i ranking och i värsta fall föll de ur gruppen vilket oftast resulterade i en förtidig död. Klart som tusan att vi alla vill tillhöra. Vi vill det så hårt att vi är beredd att trotsa allt sunt förnuft. Vuxna människor, påfallande ofta en man, är beredda att skrika sig röd i ansiktet för att barn ska ta i så mycket de kan. De använder alla beprövade metoder vi känner till. Skrik och"hot" om att inte få tillhöra laget är några effektiva redskap. Eftersom prestationsidrotten strävar efter bäst jaktresultat och maximal utväxling kommer skador på löpande band. De som klarar sig är oftast de som tappar sugen eller har andra intressen och inte lägger sin själ i tränarens anmaningar

Drev kan vara bra då de river upp slammet i en död rörelse. Men om inget nytt görs lägger sig allt slam som ett tystmassivt täcke igen. Där slammet dödar all växtlighet tystar traditionens makt alla som vill återge ungdomars sin rätt att röra sig sunt. Det är först när det tillförs strömmar med friskt vatten som botten kan bli en klar grund för friska grödor.

Personligen tror jag att vi måste lyfta ur idrotten ur jaktkulturen och lägga den där den hör hemma- i lekkulturen. Fantastiska små föreningar och lokala vuxenalternativ visar vad spontanidrott, där skrattet är enda krav, kan göra för barn. Bland organisationer gör KORPEN ett fantastiskt arbete. När jag har förmånen av att vistas i liknande kulturer hör jag inte talas om skador (undantag vissa olyckor) eller diskriminerande och exkluderande attityder. Här slipper man höra blodsprängda pappor skrika sig hesa utmed sidlinjen. Vill jag då att all Elitidrott ska bort? Nä, jag älskar den. Men jag önskar att den inom vissa områden kan ta flera steg tillbaka. Tror jag att den kommer att göra det? Nopp!

Vi har alltid fascinerats av "kampen om livet". Jag vill bara bidra till att allt fler kommer över och utvecklar träningen som görs i lekkulturen. En kultur där Elit, motionär och barn får utrymme att utvecklas i sin egna takt, och där lusten och nyfikenhet är främsta morot. Men jag inser också att det är ett hiskligt motlut som ligger framför den strävan.  Bland annat så krävs ett helt nytt ledarskap. Män ska alltså börja bete sig annorlunda även här….

Frågan är om vi män är man nog att vända vårt ledarskap när det gäller vårt förhållningsätt till kvinnor och barn?.

Kommentarer, feedback och mothugg uppskattas…..

Låt oss nu skapa en trevlig helg för nära och kära samt de andra som vi har omkring oss!

Jose Nunez

Ny Youtubekanal!

Nu har vi börjat lägga in nya filmer på vår nya kanal. Vi kommer att bygga på kanalen under hösten men vi kunde inte vänta med att släppa den redan nu. Vi tänker fortsätta att fylla den med inspiration kring träning och den tillhörande livsstilen. Nu lite mer strukturerad och genomtänkt än det gamla kanalen. Vissa filmer från förra kanalen följer med, men det mesta blir nytt från början. Var med och skapa en grym Youtubekanal, börja prenumerera och ge oss förslag och feedback;-)

Möt Björn, en rutinerad Moveoo ledare från Gnesta.

19399968_1739105949452924_4123079543703484973_n.jpg

Moveoo växer sig allt större. Idag finns 100-tals utbildade moveooledare i landet som på olika sätt använder sig av metoden. Jag träffar regebundet ledare för att "kolla läget". Nu har turen kommit till Björn Jansson på Gnesta Hälsa Friskvård

Hej Björn. Du har ju hunnit blivit en luttrad Moveooledare vid det här laget. När och hur kom du i kontakt med Moveoo första gången?

Jag träffade dig på Eriksdalsbadet för ca 8-10 år sedan när jag var med som inspiratör  i vattengympa vid ett stort konvent. Under dagen fick jag möjligheten att delta på ditt Moveoopeak pass och insåg att detta tåget vill jag vara med på. Och på den vägen har jag fortsatt.

Vad kul! Vi har förmånen att få besök av dig och ditt gäng på våra utbildningar och workshops med jämna mellanrum. Vad skulle du säga är största behållningen av att återkomma som ni gör?

Jag är nyfiken av naturen och vill fortsätta utvecklas som individ och ledare. Att regelbundet fylla på med nyheter och träffa likasinnade utvecklar mig som person, kan jag dessutom hjälpa mina medarbetare att fortsätta inspireras av Moveoo, dig och den härliga mentalitet som genomsyrar metoden, så känns det extra bra.

Vad fyller du din vardag med förutom att leda Moveooinspirerad träning?

Jag har arbetat heltid i 15 år med friskvård, dels som anställd åt Korpen samt Scanias friskvårdscenter, Gröndal och dels via mitt egna företag. Jag har fru och två härliga busungar på väg in i, eller är i tonåren, så vardagarna blir lätt fyllda... helst leker mig fram på skidor, MTB och springandes i skogen. Dels tillbringar jag ett antal timmar i skogen med bössan på axeln.

Hur ser din egen träning ut? Hinner du ta hand om dig själv?

Jag brukar säga att jag är gammal orienterare,  men jag har provat mig fram i många idrotter.som fotboll, ishockey judo osv..när vi fick barn nr 1, insåg jag att ett försök till någon satsning på elitidrott inte var möjligt och då bestämde jag mig för att "sluta träna" och bara leka istället. Det uppstod bara ett problem, jag blev lite ofokuserad. Så jag bestämde mig för att ha tre mål att nå fram till per år. Jag åker Vasaloppet, CykelVasan och springer lidingöloppet. Väl på tävling åker "hornen" fram, men vägen dit är fylld av massor av lek och bus.

Vad har du för planer inför framtiden?

Jag har haft målet i flera år att flytta mitt företag till större lokaler.  Tanken är att flytta in mina grupper i en lokal istället för som nu, att hyra gympasalar. Att fortsätta sprida glädje, utmaningar blandat med skratt med moveoometoden som bas, vilket känns riktigt roligt och givande.

Spännande! Vad ser du som din främsta uppgift, och vad vill du åstadkomma med det du gör?

När vi ser hur många av oss i åldern 20-65år som inte hittat sin drivkraft eller sin glädje i att träna, samt kanske inte rört på sig de senaste 5-10-15 åren är det inte svårt att hitta inspiration. Min passion är att hjälpa dem att få tillbaka glädjen,  Att få dem aktiva och hjälpa dem hitta nya vägar att bli sitt bästa "jag". Där lägger jag mitt stora fokus.

Vart hittar man dig om man vill ha kontakt med dig?

Min bas är Gnesta, Sörmland, dit är du alltid välkommen. Mitt företag heter Gnesta Hälsa Friskvård, vi har en websida, gnestahalsa.se och en mailadress: bjorn@gnestahalsa.se alla vänner av moveoo är alltid välkomna.

Tack för att du tog dig tid med mina frågor. Vi syns framöver. /Jose Nunez

Lustifieringsövning till jobbet!

Så här kan det se ut när Moveoo praktiseras på en arbetsplats som HiQ.se.

På jobbet, eller hemma, är perfekt tid för att småaktivera dina viktiga muskler på ett effektivt och lustfyllt sätt. I mitt exempel nedan har jag en f,d elitåkare på skidor som provar på en övning på en vågformad bräda. Med något som roar (youtube-film) framför ögonen skapar brädan en sund och lustfylld övning som gärna görs under dagen. Ett avbrott som aktiverar hjärnan och kroppen på ett fantastiskt effektivt sätt.

Gungbräda-benböj.jpg

Yos yoga med Sabine Itze

IMG_0266.jpg

Närmare Moveoo yoga än Sabine Itze's Yoga flow kommer jag inte. Jag har "fuskat" runt på olika yogapass med fantastiska ledare. Tycker att yoga gör gott för kropp och knopp. Men något har saknats, och jag får inte in det i min livsrutin. Redan efter ett par Yoga flowpass är jag såld. Flödet, musiken och de sköna rörelserna utmanar mig på ett sätt som är tillåtande och välgörande. Med Sabine's coaching känns varje rörelse motiverad. Och eftersom jag gärna delar med mig av det jag själv mår bra av vill jag rekommendera dig passet.  Bor du på Södermalm med omnejd och söker en yogaform där du är dynamiska och följsam samtidigt som du ibland stannar upp och bara är bör du prova Sabine's pass. Du som är inbiten Moveooist känner igen Sabine som Moveooutbildare på tidigare utbildningar. Här finner du mer info kring pass och den nyöppnade Yogastudion Yos.

Jose Nunez